用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人試過升學顧問??
go

有無人試過升學顧問?? [複製鏈接]

有沒有人找過升學顧問?覺得有沒有用?會幫你分析小孩子適合什麼學校嗎?
   0    0    0    0

回覆:有無人試過升學顧問??

如果錢多,聽多個意見冇壞。

如果升學顧問只是分析小朋友適合什麼學校,個人覺得不如考到先諗實際d,來緊兩年超多人,唔係你想入就入到

幫你揀乙1,2,3?

所有「選校睇相佬」都會話貴子弟最適合讀聖喇拔,一定唔會噏錯。

回覆 Soundervolt 的帖子

同意!
又或者顧問話你個小朋友適合二、三線學校,到時你又會唔會聽呢。

引用:有沒有人找過升學顧問?覺得有沒有用?會幫

原帖由 BeeBooMa 於 16-07-08 發表
有沒有人找過升學顧問?覺得有沒有用?會幫你分析小孩子適合什麼學校嗎? ...
最清楚小朋友是父母自己,自己做資料搜集好過啦!

升學顧問 for kindergarten, primary school = 「睇相佬」

as you may know the truth after 6-12 years!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

對於冇時間或冇耐性上Ek慢慢爬文ge人

甚或爬完都唔多get到嘅人

係有用的

因為我小朋友校內和校外行為都不一樣所以想看吓是否有專家可以分析他適合哪一類教學方法的學校。例如傳統/活動教學

還是要睇臨床心理學家比較有能力分析?

引用:因為我小朋友校內和校外行為都不一樣所以想

原帖由 BeeBooMa 於 16-07-08 發表
因為我小朋友校內和校外行為都不一樣所以想看吓是否有專家可以分析他適合哪一類教學方法的學校。例如傳統/ ...
可以嘗試到油蔴地兒童精神科中心做下臨床行為評估及協助。

引用:Quote:原帖由+BeeBooMa+於+16-07-08+發表因

原帖由 Soundervolt 於 16-07-08 發表
可以嘗試到油蔴地兒童精神科中心做下臨床行為評估及協助。
吓!呢度,好似要有醫生轉介kar, 不過有都好似排年幾先見到醫生wo,我同事個仔上星期先上左去登記(佢估個仔有ADHD),佢話下年3月先有得睇,見得來都入小學,所以佢而家都係搵私家醫生中

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-07-08+發

原帖由 wing_papa 於 16-07-08 發表
吓!呢度,好似要有醫生轉介kar, 不過有都好似排年幾先見到醫生wo,我同事個仔上星期先上左去登記(佢估個仔 ...
政府專科係需要醫生轉介(應該唔難),佢地除咗對某尐問題會用藥物治療外,仲有好多行為治療嘅course。我有兩位朋友嘅囝仔都係喺嗰道接受行為治療,效果唔錯,不過去睇政府醫院排期等得耐就真係考耐性。

回覆:Soundervolt 的帖子

我剛剛問個同事,佢話k1 時幼稚園叫帶小朋友去check check,老師覺得有問題,之後帶去旺角見心理學家,做左一輪評估,初步估有ADHD 加亞氏保加,所以𨍭介佢去油麻地兒童精神科!其實樓主要見是搵左出面先兒童心理學家做左評估先!

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 同意!又或者顧

原帖由 mayyylai 於 16-07-08 發表
回覆 Soundervolt 的帖子

同意!
我又唔同意, 我覺得佢會努力說服你報二,三線(作二,三志願). 唔係佢點可以擺宣傳單張話經自己"睇相"既學生有8,9成派頭三. 比一萬幾千睇相好多人都得, 但洗十萬八萬是無可能入聖拔喇.

‹ 上一主題|下一主題