用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一要留班,但想轉校讀小二!
go

小一要留班,但想轉校讀小二! [複製鏈接]

回覆:小一要留班,但想轉校讀小二!

係私校定直資?津校好少何有得俾留班。老師認為中文唔好,但唔好到咩程度?

同埋你小朋友係咪讀好名好谷個d?

因為我識得有人考試炒哂,個家長同老師校長商量想留班打好d個底,校方都唔批准。佢都擔心,再讀上去都唔知點追

再考慮清楚先,因為老師講法都啱,始終你學校深同谷,你堅持要佢上,可能效果會仲差,因為越來越深。但我個人認為,如果你真係唔想留,而你又知道自己學校程度比出面還深,亦唔介意揾二線,不妨再四出試試揾下,趁暑假仲未正式開站,打多幾個電話。加油啦,俾多d鼓勵小朋友,如果唔係佢都會有壓力,會更無心機讀

引用:+本帖最後由+Jane1983+於+16-7-1+10:50+編

原帖由 Jane1983 於 16-07-01 發表

回覆 BabyVG 的帖子
係,盡力四出試下,起碼叫自己盡過力嘛。但如果你堅持要升小二,學校批唔批?

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+16-06-30+發表因為

原帖由 sissysze 於 16-07-01 發表
通常學校覺得留你會有進步先比你留,唔係就由你升,拿拿林讀完6年等你走。再唔係等你上到高小自己頂唔住自 ...
係,所以佢都好無奈,因為個位家長其實兩個仔,阿哥啱啱上中一,細佬就小一,阿哥當年又係同細佬情況一樣,佢當年又係要求學校留班,當然梗係唔批啦,咪一路讀一路差囉,最後咪入咗間band3,所以咪唔想細佬都一樣囉。同埋佢話阿哥當年係最差個班,d老師都無心教,仲日日返學俾人鬧,如你豬嚟㗎、你唔帶腦返學㗎、呢度有窗,唔鍾意就跳落去之類,所以佢怕咗。其實我聽完都好驚,乜d老師咁。但以上呢d説話我係幾個不同家長和功課班老闆到都聽過。

October.  呢d老師會害死人架。  發表於 16-7-1 15:52
pocoyo123  咁媽媽當初就不要選這間小學啦, 明知學校只睇成績對人  發表於 16-7-1 13:26

我識個位家長小朋友係讀津小,間津小都係二線中位置,不過唔記得邊年開始換咗個校長,之後就越來越谷。呢幾年出生率咁高,最大原因我估係世襲,所以佢會入返阿哥個間,如果唔係自行同大抽獎都搏唔過。況且我地呢邊,而家d所謂二線,都非常谷。

小朋友開到口都一定要顧及佢感受,始終日日返學上堂對住老師係佢,如果日日帶住種壓力返學都未必好事,所以贊成盡力揾下直資津小

引用:今日聽到個case,有個小朋友上學期科科合格

原帖由 Jane1983 於 16-07-04 發表
今日聽到個case,有個小朋友上學期科科合格,但期終考,有一份英文卷吾合格,但英文全科拉均是合格的。班主 ...
拉均合格都要留,仲要係其中一part咋噃,又好似有d.....,但最後點,可以堅持升嗎?其實真係呢d情況,揾校長傾有無用?

引用:Quote:Jane1983+發表於+16-7-5+18:05+回覆+

原帖由 little_yolky 於 16-07-05 發表
因為家姐當年似一舊飯, 要知己知彼, 一定要升到班, 所以入學前要熟讀。真係估你唔到, 依家居然係要煩阿妹,  ...
佢地一放暑假,就好似將學過嘅嘢帶埋一齊放假咁,唔知去咗邊我地小一下學期已經唔讀卷,死未

little_yolky  果隻嘢如果小一下唔讀卷,留班都似。  發表於 16-7-6 09:17

引用:我地係津校。+我剛睇返,學校派俾我地嘅通

原帖由 babywoman 於 16-07-05 發表
我地係津校。
我剛睇返,學校派俾我地嘅通告,每年一份。
可能學校覺得就算留,但救返嘅基會微,索性放棄

‹ 上一主題|下一主題