用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 農圃道vs新華德vs馬頭涌官立點揀
樓主: Chrisksyeung
go

農圃道vs新華德vs馬頭涌官立點揀 [複製鏈接]

lovebb2 發表於 16-6-29 10:42
many many thanks, 計完, 其他的小學(沒有在估計B1比例column 顯示的小學) 入band 1%平均只有17.2%, 咁少!: ...
如果平均計, 一定唔好睇.... 有幾間學校既B1比例係明顯會低D, 只有10%-15%, 但扣除個幾間, 其餘既都唔會高得好多.

所以D家長成日話聽聞乜乜學校有5-6成入英中就以為間學校真係有5-6成B1...... 哎

九龍城升中網, B1位多個B1學生, 合計既入B1中學比例會高於1/3, 但實際每校有幾多B1學生呢?

至於英中..... 其實官津英中唔一定只有B1中學, 部份B2, 或者B3中學(專門收NCS既英中)都係英中, 尤其直資果D, B1-B3都係英中.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

viviland 發表於 16-6-29 09:51
回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852, 唔好意思騎劫一下個POST. 一直見你分享的資料都好有用. 我近期有相同疑 ...
睇吓你叩沙田邊間, 沙田區好多名氣唔響既小學既B1比例其實好高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lovebb2 發表於 16-6-29 10:42
many many thanks, 計完, 其他的小學(沒有在估計B1比例column 顯示的小學) 入band 1%平均只有17.2%, 咁少!: ...

認真去計, 就發現當年聖家爸爸既事件係更加可信 (41網熱門男女小學, 級20都只係B2).

原來可能實在係太多家長過份高估個D係名校網內所謂熱門小學既實力

回覆:hkpapa852 的帖子

謝回覆!我叩一胡沙循同馬鞍山陳元喜,不過都未有回音😰 亦知部分call左人,唔成功多,係等下有冇人放位!但都想知其實咁樣,是否值得為間津小放棄德雅,還是留在沙田校網比較著數(英中多)。唔好意思離左題, 但都好想聽下大家意見🙏

回覆:農圃道vs新華德vs馬頭涌官立點揀

所以以我理解,強區好像九龍城,雖然band 1位多,但band 1 學校都唔少。到升中如果小朋友中游,就未必比其他區著數啦?

回覆 viviland 的帖子

我都想問係咪喺油尖旺區爭好過九龍城?

hkpapa852 發表於 16-6-29 09:13
其實主要係有一D條件, 先可以估計:
1. 全區只有1/3學生屬於B1
2. 有一批有公開升中派位成績既熱門學校資料 ...

我試吓又放埋D弱勢學校既B1比例 (10%), 再調低"神校"既B1比例, 睇吓結果又如何?
(小六人數以今年小一收生總人數計, 不計叩門位)

小學

估計小六呈分人數

估計B1比例

估計B1學生人數

何壽南

九龍靈光小學

農圃道官立小學

馬頭涌官立小學

聖十架

10%

陳瑞祺(喇沙)小學

35%

聖公會牧愛小學

20%

協恩中學附屬小學

50%

聖公會聖匠小學

10%

合一堂學校

紅磡信義學校

10%

天主教領島學校

10%

獻主會小學

聖羅撒學校

50%

基道小學九龍城

獻主會聖馬善樂小學

天神嘉諾撒學校

50%

聖公會奉基小學

35%

聖公會聖提摩太小學

10%

葛量洪校友會黃埔學校

10%

黃埔宣道小學

35%

馬頭涌官立小學(紅磡灣)

聖公會奉基千禧小學

35%

耀山學校

10%

華德學校

拔萃小學

35%

嘉諾撒聖家學校

35%

喇沙小學

45%

樂善堂小學

10%

瑪利諾修院學校(小學部)

45%

九龍塘官立小學

嘉諾撒聖家學校(九龍塘)

35%

基華小學九龍塘

九龍塘天主教華德學校

聖博德學校

福德學校

10%

九龍塘學校(小學部)

70%

九龍塘宣道小學

70%

香港培道小學

20%

九龍真光中學(小學部)

30%

聖三一堂小學

30%

聖若望英文書院(小學部)

啟思小學

保良局林文燦英文小學

30%

民生書院小學

40%

香港培正小學

40%

拔萃男書院附屬小學

40%

合共

其餘小學如平均計算, B1比例應該只有~31%

viviland 發表於 16-6-29 11:59
所以以我理解,強區好像九龍城,雖然band 1位多,但band 1 學校都唔少。到升中如果小朋友中游,就未必比其 ...

其實係邊區都無乜分別, 只要你唔係入到最Top個幾間, 其餘小學既B1比例都唔會太高

分別只係, 邊個區多B1比例好高既小學(一線, 年年都高於>45%), 邊個區多B1比例普通既小學(年年都在25%-45%之間)

多B1比例好高既小學個一區, 其實即係該區小學既B1比例表現係兩極化, 一係有好高既B1比例, 一係就極低 (低於20%)

引用:Quote:viviland+發表於+16-6-29+11:59+所以

原帖由 hkpapa852 於 16-06-29 發表
其實係邊區都無乜分別, 只要你唔係入到最Top個幾間, 其餘小學既B1比例都唔會好過
分別只係, 邊個區多B1比例 ...
你的估計在於假設kl3是有33%b1生,事實上真的如此?

wballp 發表於 16-6-29 15:53

KL3只有33.33% B1生唔係假設, 係EDB係大抽獎時既安排, 每區所有有呈分既學生按呈分排名平均分為個三個組別.

可參考EDB升中派位FAQ P.3 問答(2):
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSPA_QA_2014-16_c_Final.pdf

wonber  hkpapa852, 本人親人在43校綱, 佢想放黃大仙嘉諾撤或樂富聖博德(因為此校升中是九龍成), 但樂富聖博德沒有   發表於 16-8-15 09:17

wballp 發表於 16-6-29 15:53

No need to assume as it is a fact.  Please check here:

而在進行按學校網的統一派位時,在同一學校網內的學生則根據他們經調整後
的積分按高低排列次序,然後平均劃分為三個學校網派位組別,每個組別佔網
內學生的三分之一。學校網派位組別是用作分配學生所屬學校網的學位。

Page 3:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Leaflet_SSPA1416_TC.pdf
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

其實我一向認為選小學前, 應去瞭解吓升中派位既玩法同各校網既優劣
無謂辛辛苦苦入咗某校之後, 日後到升中時先發現之前自己原本以為啱既嘢只係一廂情願既幻想

回覆:hkpapa852 的帖子

好同意!一路考直私到而家呢步就發現牽一髮動全身😰😰

引用:謝回覆!我叩一胡沙循同馬鞍山陳元喜,不過

原帖由 viviland 於 16-06-29 發表
謝回覆!我叩一胡沙循同馬鞍山陳元喜,不過都未有回音😰 亦知部分call左人,唔成功多,係等下有冇人 ...
為何不去德雅? 因要好早出門口? 德雅升中算好好

回覆:lovebb2 的帖子

無錯怕佢太早。不過似乎都是比較好的選擇,希望佢適應到啦

引用:Quote:lovebb2+發表於+16-6-29+10:42+many+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-29 發表
如果平均計, 一定唔好睇.... 有幾間學校既B1比例係明顯會低D, 只有10%-15%, 但扣除個幾間, 其餘既都唔會高 ...
其實我唔明,呢區熱門點解入b1都咁低,明明b1學位多過人數⋯⋯是否幾間名校拉高哂條線?
咁係咪中學轉區的話,應該有機由b2去b1?

daisylhn 發表於 16-6-29 18:57
其實我唔明,呢區熱門點解入b1都咁低,明明b1學位多過人數⋯⋯是否幾間名校拉高哂條線?
咁係咪中學轉區的 ...
入到B1中學 唔等於 嗰個係B1學生
轉區會唔會升band? 無謂搏,要搏就一早考插班轉校好過。

viviland 發表於 16-6-29 11:57
謝回覆!我叩一胡沙循同馬鞍山陳元喜,不過都未有回音😰 亦知部分call左人,唔成功多,係等下有冇人 ...
除非叩到一胡,否則留係德雅好過

九龍城區B2生的確有較多機會獲派B1中學,但就要和同區所有B2生一同抽B1生揀完後所剩下的少量B1位,情況又好像回到升小一的統一派位咁,真係又一個噩夢!

引用:九龍城區B2生的確有較多機會獲派B1中學,但

原帖由 tsanglam321 於 16-06-29 發表
九龍城區B2生的確有較多機會獲派B1中學,但就要和同區所有B2生一同抽B1生揀完後所剩下的少量B1位,情況又好 ...
但好多區B1生都派唔到B1校

‹ 上一主題|下一主題