用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門都無學校收,但唔想去派位間學校讀,可以點做!?? ...
樓主: vikihui1314
go

叩門都無學校收,但唔想去派位間學校讀,可以點做!??   [複製鏈接]

7月頭第一批扣門生轉校註冊,音樂椅又會再轉 通常2線嘅學校會因流失而再 call。
樓主收唔到 call只因唔屬第一輪扣門成功者啫。。。仲有機會嘅。
有無扣陳呂,基樂,樂天,佑華?呢d應該機會大d

回覆 zanezane 的帖子

陳呂:而左試,但冇通知
基樂,樂天,佑華,冇交表,但上星期打過去,話唔收表啦

引用:Quote:原帖由+ken12cheng+於+16-06-24+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-24 發表
去黃焯菴、雲官都比啟基強
我個女都派左啟基,雖然我都希望佢讀其他學校,不過叩門2nd in後都無咩消息。之前去啟基廳校長講話都覺得果間學校d老師幾有愛心同耐心咯,咁不如試下咯,如果話真係唔好,唯有努力下年插二年班咯,係咩?你個情緒可能會影響到d小朋友喔!真係有能力去到邊都會發光,而且有六年時間,你都可以轉校喔,你都要相信自己個小朋友!唔好咁洩氣!

回覆 vikihui1314 的帖子

咁真係失左先機,呢d學校一放榜盡快去扣係機會不俗嘅。

試下46聖公會聖約翰,46梁小。48秀天都好過你派到果間d

打盡哂所有接受到嘅學校嘅電話都唔得,就俾心機讀一年試插班啦

回覆 kellysxl 的帖子

我以前細個因搬屋原因小學都轉左4間,都覺得冇咩問題,升中都派到band 1頭既中學.
我相信我女性格開朗外向,都可以適應到.

回覆:vikihui1314 的帖子

7月再打,因好多人放位㗎。

回覆 babycat1111 的帖子

我7月會逐間打去問,睇下邊間仲收

引用:回覆+kellysxl+的帖子 我以前細個因搬屋原

原帖由 vikihui1314 於 16-06-27 發表
回覆 kellysxl 的帖子

我以前細個因搬屋原因小學都轉左4間,都覺得冇咩問題,升中都派到band 1頭既中學.
係呀,無諗咁多啦,小朋友開心咪得咯,叩門大人,小朋友都好辛苦呀。不如好好把握小一,最多咪參加補習班咯,成績ok小二插班更容易喔。開心d啦,

回覆:kellysxl 的帖子

剛剛又失落了,傷心中。
叩門真令人身心俱疲,心力交瘁。

醒目開學勳章

回覆 queen_sze 的帖子

佢真係派兩次喎,但唔知佢學校點同佢攪

Cherie1228  唔關學校事,係教育局唔會派第二次  發表於 16-6-28 01:20

在"差"的學校, 也差不過父母不知不覺間給孩子的負面情緒.

vikihui1314 發表於 16-6-27 15:00
回覆 babycat1111 的帖子

我7月會逐間打去問,睇下邊間仲收
樓主你應該派位前就要準備叩門,好多校都係6月頭幾日收表,我喺重災區北區,小朋友被派去位置偏僻嘅村校,申請十間,只有七間有得叩門,有幾間已經知道唔收,有啲表現好好,但因為冇填過佢地,所以都唔收,我都好失望,但唔好放棄,一齊努力!

回覆:叩門都無學校收,但唔想去派位間學校讀,可以點做!??

叩面呢round已經無waiting list可以比自已有希望,2nd in機會都無。即是唔洗再諗啦?

太好啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
岩岩聖安當打黎,
話校長再考慮過,最後都係收我女讀小學!!!
真係好開心,可以係屋企樓下,同佢既好朋友讀同一間小學!!!
真係好多謝幼稚園校長和老師,以及網友的支持和意見

cattz288    發表於 16-6-28 23:49
Cherie1228    發表於 16-6-28 22:22
karen55407    發表於 16-6-28 21:47
gataloca  Congrats!!!!   發表於 16-6-28 16:17
Lingfung813  Congrats  發表於 16-6-28 16:07

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 我冇話呢間學校既

原帖由 vikihui1314 於 16-06-24 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

我冇話呢間學校既學生和老師質素唔好,
唔係想刺激你但如果你小朋友入到都有好多國際學生既無雷公咁遠名校你一定唔會咁諗。照叩啦...但呢間學校的NCS好多都好叻,唔好太負面。

回覆 AgapePa 的帖子

Repeated k3, 出年冇得再派位

引用:太好啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

原帖由 vikihui1314 於 16-06-28 發表
太好啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
岩岩聖安當打黎,
話校長再考慮過,最後都係收我女讀小學 ...
恭喜

bobo101^*^ 發表於 16-6-24 14:42
路過見到, 14網不如試康山, 肯定比啟X好好多。另外可試北官雲景(但是12網), 如男生, 我覺得慈幼(16網)都好  ...
明白, 謝謝! 希望還有位。

回覆 vikihui1314 的帖子

kellysxl 發表於 16-6-27 14:33
我個女都派左啟基,雖然我都希望佢讀其他學校,不過叩門2nd in後都無咩消息。之前去啟基廳校長講話都覺得果 ...
明白,我會留意不會影響到小朋友,謝謝你的意見。
‹ 上一主題|下一主題