用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中三選科 (BAFS & M1)
go

中三選科 (BAFS & M1) [複製鏈接]

請問:1)BAFS 與 M1有協同效應嗎?
2)修讀M1 會對core maths 有幫助嗎?

4    0    0    0

兩項皆否?
1)M1係統計與微積分,但係好似同BAFS冇咩協同效應,BAFS係好直接嘅加減數,不過如果你讀到M1嘅話,理論上數學唔差,所以BAFS相對唔難讀。我嗰班讀BAFS最好嘅10個裡面,6個讀M1,4個淨讀core maths。
2) 修讀M1 會對core maths裡面嘅Probability嗰一課有幫助,會比其他淨係讀core maths嘅同學計快少少,不過考評局都知呢個會對普通學生唔公平,所以Probability嘅題目唔會好多,所以幫助唔會好大,不過都係嗰句,讀到M1嘅話,理論上數學唔差,不過我嗰級裡面,數學最好嗰幾個冇讀M1,淨係讀core maths,得一個讀M2。

回覆:1998Ruby1998 的帖子

點解數學最好嗰幾個只讀 core

CPLA 發表於 16-6-24 10:50
I have the same question.
May be the best in certain class or stream only.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

CPLA 發表於 16-6-24 10:50
依個是 good question!
我都想知!

我講嗰全級最叻嗰幾個有三個喺我班,我問佢哋點解唔讀M1,兩個答我話讀多科少咗時間追韓星同打機,另一個答我話因為佢鍾意嗰個數學老師唔教M1淨係教core -_-。
我學校M2淨係理科班讀,M1淨係可以俾A班E班讀,我係A班,半班冇讀M1。
情況就係全級Top10%大多讀core/M2,M1成績冇佢哋咁好但係維持中上。

識計自己條數啩

請問ECON 和 M1 之間有沒有協同效應?

引用:請問ECON+和+M1+之間有沒有協同效應?

原帖由 YWL907 於 16-06-24 發表
請問ECON 和 M1 之間有沒有協同效應?
在中學階段應該冇,到大學就會有!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

請問在哪裡可取得歷屆dse各科成績?

回覆 YWL907 的帖子

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/exam_reports/exam_stat/
其實係一家四口子

YWL907 發表於 16-6-24 00:44
請問:1)BAFS 與 M1有協同效應嗎?
2)修讀M1 會對core maths 有幫助嗎?
我大學修會計, 當年香港有讀 A. MATHS, 對大學有幫助.  當年B.F 及Econ各肥左7成學生, 我2科都超高分 (外國D學生數學唔係幾好)

如果阿囡想大學讀醫科,但中四選科是Bio, Chem & Ecom,沒有選M1, M2,可以嗎? 她數學成績幾好,但唔想讀太多科,擔心應付不來。

如果阿囡想大學讀醫科,但中四選科是Bio, Chem & Ecom,沒有選M1, M2,可以嗎? 她數學成績幾好,但唔想讀太多科,擔心應付不來。

1998Ruby1998 發表於 16-6-24 10:15
兩項皆否?
1)M1係統計與微積分,但係好似同BAFS冇咩協同效應,BAFS係好直接嘅加減數,不過如果你讀到M1嘅 ...

乜吾係M1只係集中統計,M2先係微積分嗎?我仔間學校數學突出先揀M2,因M2需要推理邏輯較強。

回覆 loved 的帖子

我諗簡單D講。
M1 喺Statistic部分係包括以前HKAL嘅Applied Maths課程而Calculus部分係去到HKCE嘅Additional Maths.
M2係HKCE嘅Additional Maths 同部分HKAL嘅Pure Maths

LingChiBaBa 發表於 16-7-9 15:07

我諗簡單D講。
明白,Thanks

引用:回覆+loved+的帖子 我諗簡單D講。M1+喺Sta

原帖由 LingChiBaBa 於 16-07-09 發表

我諗簡單D講。
很好的解釋!

ANChan59 發表於 16-7-9 15:39
很好的解釋!
Anchan 59,

請指教, 細囡終於選科出了結果如下, 大學興趣入工程:

- Physic
- Economic
- M1
- Geog;

她成績全級中間, 強項數理, 如想Drop 科, 是否DROP Geog, 留Econoim, 我想她專心讀好PHY &M1 ( 入工程系), Economic & Geog 都是中下, chem & Bio 揀唔到(中上), 全級收30位,所以選不到。我想她讀
7 科已足夠, 而 Econ & Geog 不是她有信心科目, 但有些少興趣。

各位, 請指教

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-7-9+15:39+很好

原帖由 cpecpr 於 16-07-18 發表
Anchan 59,

請指教, 細囡終於選科出了結果如下, 大學興趣入工程:
未開學,想 drop 科,早d 喎!

開咗學,看看情況先!

‹ 上一主題|下一主題