用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科,真是會由子女決定嗎?
go

中四選科,真是會由子女決定嗎? [複製鏈接]

其实佢有無參觀过大过Info Day, 將來入U諗住謮乜野?由後面諗番轉头就大概有个選科方向。上大学網頁望下有兴趣科目有乜野prerequisite就知唔讀乜科就有可能大学就算夠分也不能修讀。
我女係自已揀His Geog BAFS, 佢清楚以上限制後作出決定~~話就算理科比文科易攞高分,但自己無兴趣無能力,亦唔会比修文科考得好,到時两头唔到岸……既然佢禁清晰,我就尊重佢既決定。

wawaliluk 發表於 16-6-20 17:24
自己也覺自己講得芧盾,一方面話尊重兒子決定,一方面又想勸導他。

...
我諗俾足夠資訊佢,再揾d高form親友仔女(如有)同佢分析下。

ANChan59 發表於 16-6-21 20:46
我再說多少少,可能理科強文科強是同一班人,個個走去理科,文科可能到佢稱霸😜

因為不用再事倍功 ...
呢句說話係我女个班主任同我講过,-字不漏完全-样。我女学校有两班理科班,其中一班平均比我女那班文科班差,士气亦麻麻,班主任話如果佢地當曰揀文科,成績应会更好~

chocolatebean 發表於 16-6-23 13:32
BAFS 係唔係比LCC深好多架? 我都聽女女話一D都唔易, D同學仔得幾分, 唔DROP唔得
...

我諗睇下係讂business mgt定accounting果边……我女间学校,文科班主要係mgt, 理科班係accounting.
‹ 上一主題|下一主題