用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心 ...
樓主: Bobo1210
go

叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心   [複製鏈接]

PoPoLi 發表於 16-6-14 23:54
回覆 Bettylau 的帖子

如果入唔到second in, 最後有位都唔會call到,要死心?
唔好意思,  上文係咩,  我 失聯 喇  

沒有上文,我好多間都入唔到second in, 是否最後學校有位都唔會call到,要死心?

PoPoLi 發表於 16-6-15 00:13

沒有上文,我好多間都入唔到second in, 是否最後學校有位都唔會call到,要死心?

唔一定入唔到 SECOND IN , 有好多時都未必一定有 , 視乎小學行政措施而定,  唔好咁快放棄

你可以有 2 個睇法, 你小朋友係唔係真係未夠實力同人砌 ? 係唔係 IN 時表現唔到自己強項 ?

必要時適當調整你所叩學校嘅類形, 可能小朋友未適應個玩法要求, 又或者你所揀嘅同佢性格呢一刻未匹配都未定

你要去留意, 要去觀察小朋友 IN 時強弱項

我都係果句, 小朋友係呢個階段係要父母遮風檔雨,  你..........盡咗你做父母嘅最大力量未呢 ?  

幼苗要用心去栽種,  唔好求其 , 又或輕易言放棄呀,  父母永遠想比最好嘅小朋友,  但我地一定要清楚係唔係適合小朋友係呢一刻嘅發展, 每個小朋友進展唔同, 要每位父母細心挑選一間適合小朋友又對佢日後發展有幫助嘅學校才明智

我的小朋友是大女,學校有名,有証書有音樂,私校直資無間收,唔好彩又派了寶校,報了10間學校,幾間撞時間無in,有些無得in,幾間in了沒有一間有second in,好灰心。
佢學術好,佢比較文靜,不是主動叫人那種,是否這樣就無人收,學校喜歡活潑開朗的小朋友。

fasic88  kowloon true light also like this type  發表於 16-6-16 12:00

引用:回覆+Bettylau+的帖子 我的小朋友是大女,

原帖由 PoPoLi 於 16-06-15 發表

我的小朋友是大女,學校有名,有証書有音樂,私校直資無間收,唔好彩又派了寶校,報 ...
你朋友嘅女女,可能小二插班睇學術仲易d

引用:回覆+Bettylau+的帖子 我的小朋友是大女,

原帖由 PoPoLi 於 16-06-15 發表

我的小朋友是大女,學校有名,有証書有音樂,私校直資無間收,唔好彩又派了寶校,報 ...
有冇send信去九龍塘聖家?呢間學校喜歡乖巧文靜學術好的小朋友。

回覆:叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心

我一樣好幾間見咗都入唔到second in!  成日都驚聽唔到電話響,神經衰弱。小囡比較活潑好動有禮,英文同數學都好好,但心儀就冇一間收

唔怕輸在起跑線!最緊要將勤補拙!

叩門好多學校計埋誠意分。例如111會加分,什麽校友又加分

回覆:叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心

我今天也哭了

回覆:little_monkey 的帖子

仲有學校收緊表喎!唔好灰心,仲有時間嘅!

kokubi_diru 發表於 16-6-15 03:38
我一樣好幾間見咗都入唔到second in!  成日都驚聽唔到電話響,神經衰弱。小囡比較活潑好動有禮,英文同數學 ...
有經驗嘅interviewer, 揀人唔係要揀最好嗰個, 而係揀最適合嗰個. In.咗唔成功, 唔代要你嘅小朋友唔好, 只係學校覺得有其他小朋友更適合啫! 要對你自己嘅小朋友有信心, 唔好懷疑佢嘅能力.

PoPoLi 發表於 16-6-15 01:28

你有無份 IN ? 你有無表達你想 點樣教小朋友 ?  有證書等唔等於有教育方向 ? 如過面試比老師問佢鍾唔鍾意佢有證書過樣, SAY 鋼琴, 佢嗒唔鍾意, 咁會點 ?

會唔會有 D 學校見到 D 嘢你見唔到 ? 又或者叩嘅學校同小朋友性格唔匹配 ? 要快 D作出調整喇

kokubi_diru 發表於 16-6-15 03:38
我一樣好幾間見咗都入唔到second in!  成日都驚聽唔到電話響,神經衰弱。小囡比較活潑好動有禮,英文同數學 ...

所以唔好將自己小朋友放大到好惦, 可以拯救宇宙, 落返地球你就知道每個小朋友有佢強弱項, 有比較就知道小王子/小公主都係凡人

隨時間一個禮拜一個禮拜咁過,  係等待嘅時候可能要 2 手準備, 派到唔係自己心儀嘅可能都要讀住先,  要早 D 接受去揀適合小朋友嘅小學  

回覆:Bettylau 的帖子

多謝鼓勵!所以2線學校我都照叩

kokubi_diru 發表於 16-6-15 15:22
多謝鼓勵!所以2線學校我都照叩

可能叩嘅小學 同小朋友 性格 錯配,  一定要了解小學重點,  IN 嘅時候要留意係學術 定 品格, 亦或 運動

事前父母要做功課, 做準備, 好快第 三 個禮拜,  萬一時間唔夠選校要作出篩選

我叩到間直資, 自己 幾喜款.我媽就係度彈話遠囉.  未叩到的朋友加油. 一定會有一間好的等著你地.

fasic88  congrats!  發表於 16-6-16 12:00

引用:+本帖最後由+Bettylau+於+16-6-15+15:33+編

原帖由 Bettylau 於 16-06-15 發表
多謝提醒!

引用:我叩到間直資,+自己+幾喜款.我媽就係度彈話

原帖由 小兔咕 於 16-06-15 發表
我叩到間直資, 自己 幾喜款.我媽就係度彈話遠囉.  未叩到的朋友加油. 一定會有一間好的等著你地.  ...
恭喜晒!

引用:我叩到間直資,+自己+幾喜款.我媽就係度彈話

原帖由 小兔咕 於 16-06-15 發表
我叩到間直資, 自己 幾喜款.我媽就係度彈話遠囉.  未叩到的朋友加油. 一定會有一間好的等著你地.  ...
恭喜!

回覆:erniewellie 的帖子

叩門真係幾無助,特別係發現有啲學校 000真係唔會 in

‹ 上一主題|下一主題