用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩同路人
樓主: lamlianyu
go

[其他] 發展遲緩同路人   [複製鏈接]

回覆:發展遲緩同路人

我仔係自閉譜系加整體發展遲緩, 現讀緊S 位

回覆:慧威喂 的帖子

我仔第一次的評估仲衰過你小朋友, 心理學家講過一定要搞好情緒同聽指令, 跟著搞社交, 之後做認知同言語訓練, 中間試過唔信, 幫佢做言語訓練,訓練一小時浪費了45分鐘, 又音樂治療, 感統, 真係咩都訓練下, 都一直進步(雖然係慢),直至入左S 位, 就真係好針對3T 訓練, 立刻進步好多, 老師覺得佢好大機會入到主流, 及好多方面已經追近同年齡的小朋友, 如果小朋友本身係智力問題就真係無得搞, 如果唔係的話, 在6歲前係有機會無事的, 比心機去訓練吧!

其實媽媽自己要好清楚小朋友需要什麼治療, 要針對小朋友的弱項做訓練, 不仿家長參加多d 家長會, 訓練堂, 我自已在政府都上過好多呢d 家長堂, 真的好有用。的確去到4歲都仲係delay 成年就係麻煩d , 不過小朋友唔係一d 進步都無係仲有機會的, 比d 心機吧!

引用:Quote:原帖由+benny3163+於+16-08-24+發表

原帖由 roy_ming8374 於 16-08-24 發表
全名叫幼兒訓練服務,我個時打去問青蔥計劃時問姑娘,有冇課程俾2歲左右等評估小朋友讀,佢俾介紹呢個俾我
...
這個係單對單訓練,家長陪上堂, 主要係訓練認知, 上完堂可能會借d 教材返屋企家長繼續同佢溫習下, 你可以試下協康有無短期資助及睇下自己能否符合資格。不過先要評估左先。

我記得有兩種, 唔好意思, 我的資料已經係3年前的了, 唔知是否update, 一種係自己協康會的資助, 我記得一次過比$6000用來扣數, 用完就自己比返錢, 要一早book好時段, 唔可以改期,唔記得要咩條件, 我只係比左入息證明佢, 另外一個係關愛基的資助(現在叫學津), 呢樣係要評估完要等待S位時社工幫你申請的。

你有無魚翁撒網咁咩都參加呀?有時真係無辦法的, 係要等, 我試過一係咩都無位, 然後又全都有位, 我要立刻選擇上邊度的堂。

評估無資助

屁盈子 發表於 17-4-27 00:14
我女20個月, 又係整體發展遲緩, 剩係識講媽媽, 到而家未識企, CAC排緊早期訓練, 而家剩係同佢做下訓練同佢 ...

問題不在於標籤佢, 問題係連企都未企到主流好難有支援,不如問可路可以轉S位

ilovecat1234 發表於 18-1-17 05:50
我女三歲半,之前在扶康評估過認知及小肌肉遲緩,幼稚園老師話佢追吾到進度可能要留班。已排政府等再做評估 ...

我地講的I / S / E 位都係由CAC (政府的兒童體能中心)或接受心理學家的評估及需要接受的服務
‹ 上一主題|下一主題