用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網情況
go

16網情況 [複製鏈接]

派到第一志愿:新基

系6年玩謝嘅開始

回覆 huimcedu 的帖子

一於同佢死過啦,  真人真事,  以前有2個派去東大街果間筲官

結過 男嘅扣入新基, 女嘅入灣仔聖方濟各

回覆 lojo11 的帖子

謝謝, 都係等佢呢幾年操 FIT D 博佢返去 QC 或者 港華

回覆 dreamdream081 的帖子

咁你要睇睇校舍, 成績, 派位 同 學校活動先可以 自行判斷, 人云亦云 就唔好啦

其實作為父母, 係唔係先要了解自己小朋友性格同喜好先呢 ???????

最了解小朋友係你自己,  如過你小朋友記性好又好動, 梗係入一間谷得嘅學校等佢發揮, 發展自己,  如過小朋友成日大頭蝦, 成日掛住打機, 睇電視, 成日玩, 家長又唔係點理, 咁你就等佢係二線學校, 用頭 2 年改佢壞習慣, 3 .4 年班就開始慢慢谷上去, 5,6年班就幫手操佢呢 ?

而家好多家長成日話等佢個小朋友唔好咁辛苦,  但現實就係要競爭達篩選,  你唔一齊谷會蝕低, 而好多時家長都係唔了解小朋友性格因才施教, 好多時唔配合小朋友發展情況亂谷,  如過小朋友係幼稚園階段未能夠自我管理及培養讀書興趣及專注力, 俾你入去試讀 男,女拔, 你個小朋友都跟唔上啦, 了解小朋友發展先最緊要

小心留意小朋友性格同特質最重要, 排名系點關咩事呢 ??? 你小朋友得先得咖 !!

回覆 MandySo324 的帖子

你咁快放心 ???? 而家先係開始.....

你而家呢一刻係唔係應該想吓小朋友要去讀咩中學呢 ?????

呢 6 年 應該點幫佢呢 ?  TSA 影響緊小朋友派位,  如過真係無 TSA, 你 小朋友會好 / 差到咩程度 讀咩中學呢 ??

要好好坐低想想小朋友呢 6 年 點 過

回覆 hkpapa852 的帖子

小 三TSA 係用來定學校派位,  你唔太清楚教育署點玩哪

小六個人派位係基於你學校BANDING 作基楚去派 BAND 幾,唔係個人成績,個人成績係派第幾志願

所以一直唔可以除消 小三 TSA

我唔相信基灣個個都咁醒去到 BAND 1,  因為 小三 TSA 已為學校作日後派位基楚

所以係 BAND 2 學校生好難將學校大部份學生派到去 BAND 1 就系咁原因,就算學校果一年出狀元都係咁話

學校 BAND 1,2,3 唔係家長發明,想想點解要分 BANDING ?

所以話你唔清楚, 你呈分代表咩 ? 學校呈分代表你係學校裡面成績, 你點樣認為你係去到全區頭個批學生 ??

你想清楚只要間學校出得淺少少,個個成績都可以好高分啦,咁就唔使小三 TSA

個個家長以為學校呈分就等於以自己小朋友成績 ? 派位係要同跨區, 同區鬥, 點可能單憑自己學校呈分作為
派位標準, 你係學校拿 90分就可以去BAND1? 分分鐘連其他學校中游都未到, 完全無客觀標準

呢樣就足以證明點解小三 TSA 越出越深, 呢個就係客觀標準去測試學校學生有幾好, 亦係定學校 BANDING 嘅指標,亦都解識埋點解只係考 中,英,數,而唔考埋音樂,體育,常識....等等

你無論呈幾多次分都係學校裡面自己比自己, 做唔到你點解優於其他學校要去 BAND 1,人地要去BAND 2或BAND 3,當然,呈分係要哪個客觀情況免得小朋友係 6年班失準而派得特別差,佢地亦唔想好似以前咁一試定生死比人狂鬧

你想清楚啦,  望吓我幾時注冊啦, 點會唔清楚

不過係呢到唔好講得太遠, 派得唔理想嘅家長即管去叩門試試,免得日後心裡面有條刺

你去信教育局嘅網 ? GOOD LUCK, 你睇到嘅係對外解析過程, 唔係內部用途,

你 PRINT 到份內部指引出來先講啦

正如 南丫海難 資深高級驗船主任口供講 : 新船用新例, 舊船用舊例,  唔係要上庭外間人永遠睇唔到政府內部點操作

派位制度同 BANDING 亦係唔同區份小朋友身上了解教育局派位同 BANDING 關係, 12 14 16 41 11 91都係咁, 技術上教育局可以透過標準化 (放入BAND 1 同 BAND 2 系數) 校內成績去將同區 BAND 1 同 BAND 2 學生成績區分

信則有, 不信則無啦, 如過唔係個個都唔使就去爭 BAND 1 小學啦

zanezane 發表於 16-6-12 08:13
回覆 Bettylau 的帖子

好怕講到似層層又prove唔到嘅post..大家真係要慎讀

只係好多人太天真, 只要政府係網上面出嘅嘢就當真, 而盲從付和拿住政府寫出來嘅嘢來跟佢講去相信, 漏動百出而唔去理嗟, 唔好以為樣樣嘢都可以公開拿出來審先得咖,  

莫講話你唔知佢有內部指引, 你自己有眼睇點樣對驗鉛水黯住大陸預製件公司同房署無事, 點樣推普教中同部份學校校長......, 點樣玩校本交換條件, 點樣玩國教, 點樣內部運作引致南丫海難, 點樣利用TSA殺校, 點樣互相租對方屋呃房屋津貼.....一單一單爆出來政府內部運作,  好多係你唔了解政府內部點做嘢而去選擇性相信

講就講咗, 你仍然可以選擇性去相信政府網上面講嘅嘢 同運作方式, 留意 ..TSA 設計幾時開始, 目的同結果係唔係想將教育係統 LABEL化, 將學校同學生歸邊? 方便整體學券制推行 ? 當然而家行到半路, 不倫不類

‹ 上一主題|下一主題