用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph 和喇沙有得叩門嗎?
樓主: JVE
go

St Joseph 和喇沙有得叩門嗎? [複製鏈接]

sissysze 發表於 16-6-28 16:05
而家應無甘惡,但如果你唔帶小朋友返主日學,佢會打電話嚟比10個理由你點解你要帶小朋友返。不過都應只係個 ...

講真... 女性比男士神心好多...

星期天早上好多細路都係都係呀媽帶來...

同理可能修女都會堅持D, 因為覺得為你好.

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-06-28+發表而

原帖由 penn_2010 於 16-06-28 發表
唔帶有咩問題?信信下發現唔對路唔信都唔應該有問題。偏偏修女眼中就是沒有宗教自由。

...
相信係個別例子。就算基督教,如果無番團契,一樣會收到團友來電關心。如果表示唔想番,又會覺得你唔應該咁做,有大量關心想你番番。

有時係出於好意,但有時又會over左囉

喇沙應該唔介意收非教徒。有人去書院家長面試,咁啱 Brother Steve 枱面有堆天主教材料,Brother 問佢係咪教友呀,俾份你?阿家長答唔係,但無影響取錄。

引用:回覆+penn_2010+的帖子 介意講你結果有無

原帖由 retriever 於 16-06-28 發表
回覆 penn_2010 的帖子

介意講你結果有無信?
細個原本信,後來認識多了中學決定唔信,俾修女剷到飛起,要脅要見家長。本人真人真事。

我朋友等LS叩門電話,去洗手間都機不離身,神經緊張,結果電話跌落馬桶裡,見她這樣子真心痛。

hppa    發表於 16-6-29 12:46

wwking 發表於 16-6-29 10:35
我朋友等LS叩門電話,去洗手間都機不離身,神經緊張,結果電話跌落馬桶裡,見她這樣子真心痛。 ...

呢D 學校真係CALL 得既, 會不會有另一途徑接觸到?!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我朋友等LS叩門電話,去洗手間都機不離身,神經緊張,結果電話跌落馬桶裡,見她這樣子真心痛。 ...

話俾朋友知,如果學校要揾你,佢地唔會介意再打多幾次電話!放心!(打電話嗰個係文職人員,老細叫佢打,佢就要打到揾到你兩公婆為止!除非... 幾日都揾唔到無計啦~)
恐龍家

叩或插任何學校都應該平常心,做左應該做既事就OK,無須俾自己額外壓力。唔好搞到星展銀行打尼就三魂唔見七魄。

hppa  yes, just try your best  發表於 16-6-29 12:47

最幣唔知幾時通知叩門,起碼無電話都知道幾時可以放鬆。我本想暑假約埋小朋友去玩吓,她說邊度都唔想去了,在家做吓練習等電話

引用:最幣唔知幾時通知叩門,起碼無電話都知道幾

原帖由 wwking 於 16-06-29 發表
最幣唔知幾時通知叩門,起碼無電話都知道幾時可以放鬆。我本想暑假約埋小朋友去玩吓,她說邊度都唔想去了, ...
又唔好咁.....成績表都未派又要再埋位做練習!?Oh No....!盡情享受暑假,喺愉快假期當中學會更多書本以外嘅野好過啦!

回覆 Soundervolt 的帖子

係囉

回覆:St Joseph 和喇沙有得叩門嗎

識人舊年000叩入LS,小朋友乖巧成熟,跑步贏了很多獎項,校長面見後直接俾offer

引用:識人舊年000叩入LS,小朋友乖巧成熟,跑步

原帖由 mamingyin72 於 16-06-29 發表
識人舊年000叩入LS,小朋友乖巧成熟,跑步贏了很多獎項,校長面見後直接俾offer

...
000 係咪有直資offer譬如db?

咁細個既跑步獎有咩意思?

引用:Quote:原帖由+RockMusicLover+於+16-06-28+

原帖由 penn_2010 於 16-06-28 發表
我細個讀果間有迫喎。傳統女校。修女好唔講道理。
現在不會了......

引用:識人舊年000叩入LS,小朋友乖巧成熟,跑步

原帖由 mamingyin72 於 16-06-29 發表

...
K3有乜嘢專業嘅跑步比賽比賽?真係願聞其詳

回覆:retriever 的帖子

係,佢有spb offer。由細起培養,發掘了他在長跑和網球的天份,在比賽常常取得冠軍。我諗讓學校看到了他在運動方面的潛質,應該是成功叩門的關鍵吧。名校喜歡吸納運動精英,為學校爭光,也不是新鮮事。

引用:係,佢有spb+offer。由細起培養,發掘了他

原帖由 mamingyin72 於 16-06-30 發表
係,佢有spb offer。由細起培養,發掘了他在長跑和網球的天份,在比賽常常取得冠軍。我諗讓學校看到了他在 ...
主要問題係有代表性既賽跑比賽諗唔起有邊個係俾細路哥既。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+mamingyin72+於+16-06-30+發

原帖由 retriever 於 16-06-30 發表
主要問題係有代表性既賽跑比賽諗唔起有邊個係俾細路哥既。
既然人人都無代表性。咁一個拎N個無代表性,將來有潛質拎有代表性;vs一個連無代表性都無,你點揀?

引用:係,佢有spb+offer。由細起培養,發掘了他

原帖由 mamingyin72 於 16-06-30 發表
係,佢有spb offer。由細起培養,發掘了他在長跑和網球的天份,在比賽常常取得冠軍。我諗讓學校看到了他在 ...
哦....又係朋友嘅個案。我尋日特登揾咗學校田徑會負責嘅家長問過,學校從來冇收過閣下所描述嘅幼稚園長跑小超人讀P1,或者閣下朋友會唔會叩錯另一間在夢中嘅喇沙小學呢?

引用:Quote:原帖由+mamingyin72+於+16-06-30+發

原帖由 Soundervolt 於 16-06-30 發表
哦....又係朋友嘅個案。我尋日特登揾咗學校田徑會負責嘅家長問過,學校從來冇收過閣下所描述嘅幼稚園長跑小 ...
可能真有這件叩門事,但當事人根本唔係什麼跑步超人,果d奬係咩料大家心照啦。

‹ 上一主題|下一主題