用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位媽媽不考慮國際學校的原因
go

各位媽媽不考慮國際學校的原因   [複製鏈接]

引用:無錢 +

原帖由 大埔之友 於 16-05-23 發表
無錢
一樣

引用:我選了國際。但我會放棄生第二個小朋友,因

原帖由 貝珠 於 16-05-23 發表
我選了國際。但我會放棄生第二個小朋友,因為想讀國際之餘,經濟鬆動d。我的朋友不選國際因為紀律上國際和 ...
紀律上國際和本地學校有大分別,而宜國際學校係不歸路,未來少個錢都唔可以轉返本地,相反本地學校可以適應國際,當然入唔入到係另一回事-

Exactly what I think.

When financially is not that well off, i prefer not to choose a nearly irreversible path.

引用:回覆+ume+的帖子 我哋本來都有諗直資,+但

原帖由 arc1230 於 16-05-24 發表
回覆 ume 的帖子

我哋本來都有諗直資, 但考慮到而家入國際學校相當難. 有好多中產都放棄LS轉IS, 咁不如比 ...
讀國際學校但又放不下心魔走去補齊中英數的怪獸愈來愈多。呢班人不會慳了補習$

引用:想請教一些熟悉國際學校的網友。有些網友說

原帖由 simonwan 於 16-05-27 發表
想請教一些熟悉國際學校的網友。有些網友說現在香港的國際學校中文科水平比十年前已經好了很多,究竟具體的 ...
欣賞你記得講到明係由grade 1讀起。

試過有朋友話小朋在IS初中中文能力完全冇問題,問多兩問原來頭四、五年小學在傳統學校讀書的

引用:+本帖最後由+MASAYA+於+16-5-27+19:48+編輯

原帖由 MASAYA 於 16-05-27 發表
其實,我覺得正常中文水平高中生冇理由睇唔掂紅樓夢。印象中我中二、三已經開始睇,因為中四、五準備會考我冇時間慢慢磨紅樓夢(因為其實稍悶)。

引用:我宜家都考慮讀唔讀國際幼稚園,大家俾d意

原帖由 lovececing 於 16-06-01 發表
我宜家都考慮讀唔讀國際幼稚園,大家俾d意見呀,本身係諗住讀直資/私小,應該就唔會讀國際小學,但如果要自 ...
讀國際學校幼稚園中文死硬,我知有本地學校一見幼稚園係國際學校已經唔多想收。

打算讀本地直私。

讀本地幼稚園的國際班la。

‹ 上一主題|下一主題