用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 急問:我个仔選科諗住選擇头三次序是: ...
go

急問:我个仔選科諗住選擇头三次序是: [複製鏈接]

1econ,2phy ,3account. 會否好怪?多出路嗎?謝謝!

7    0    0    0

香香 發表於 16-5-22 07:56
其實大家係咪一早同小朋友商量揀边个?另外是不可以中一成績諗,因為我成日党得好多同學未發力,現在未可準 ...
中二開始諗,但有些科目到中三才真正接觸,呢個時候才知小朋友興趣和能力!
家長日有問老師意見,同時會去大學開放日,了解有興趣學系嘅收生要求

學校規定要選3X和唔容許drop科,仔又想讀埋m2,我建議佢考慮清楚能否兼顧

而選科最終決定都係佢自己

引用:Quote:pineapple0983+發表於+16-5-18+11:37

原帖由 Kittymummy 於 16-05-18 發表
謝謝意見. 可能我女本身唔係聰明學生, 所以佢都放一定時間係M2 度, 唔少得過其他elective 的. m2 5+ 40.3%  ...
聰明,除了看%,正要看人數!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+lcn2009+於+16-05-14+發表1ec

原帖由 香香 於 16-05-22 發表
其實大家係咪一早同小朋友商量揀边个?另外是不可以中一成績諗,因為我成日党得好多同學未發力,現在未可準 ...
通常中二下學期會開始想讀什麼科,以囝囝學校為例,上次UT完,老師有簡略講中四有什麼科目可以選讀,叫大家想一想,囝囝都有告訴我,他的option 1,option 2是怎樣,我就告訴他要努力,因為成績好就選先,有些科目,中三就會讀,到時再決定,見到囝囝有決定是好的,始終是他自己選。

引用:1econ,2phy+,3account.+會否好怪?多出路嗎

引用:Quote:Kittymummy+發表於+16-5-18+12:22+謝

引用:Quote:原帖由+lcn2009+於+16-05-17+發表請

原帖由 Kittymummy 於 16-05-17 發表
因為Econ and Bafs 偏商科。同埋讀BBQ 果d 又冇指明要呢兩科。相反,phy 係大學某d科目中係指名要修讀過的 ...
謝謝你的回覆

Kittymummy 發表於 16-5-18 12:22
謝謝意見. 可能我女本身唔係聰明學生, 所以佢都放一定時間係M2 度, 唔少得過其他elective 的. m2 5+ 40.3%  ...
的確是有同學寧願 drop m2 都唔 drop econ (or bio) ,當時 drop 的理由是不夠時間讀晒咁多科;同時也聽別人講,話m2只當半科計。
事實是m2不是當半科,如果能投入一樣的時間和資源,m2不會比是但一科 elective難,起碼比任何一科 elective 易拿高 grade。
簡單舉例,DSE 考m2的時間由 8:30 至 11:00,考2.5小時。但phy/chem/bio 是由 8:30 至 11:00,另11:45 至 12:45,共考3.5小時。多了40%的應考時間。雖然考試時間和考試範圍沒有直接的必然關系,但也看到一些事實;具體的考試範圍可參考 eaa 網頁。
的確是考得m2的都是比較尖的同學;但既然連學校都比考,就說明了學校是認同貴子弟有這種資格。如果校方比考m2,但因為某些誤導而放棄,除了可惜兩個字,我想不到其它形容詞!

pineapple0983 發表於 16-5-18 11:37
core 無論如何都要讀,都要考。
m2 就是 core 的深入版。在操練 m2 的同時,也操練了 core。
以phy為例,課 ...
謝謝意見. 可能我女本身唔係聰明學生, 所以佢都放一定時間係M2 度, 唔少得過其他elective 的. m2 5+ 40.3% ---> 唔錯啵, 個結果. 不過以我地學校, 開左兩班M2, 經過退修同學校強制drop 科, 我諗考得DSE M2 既學生, 一定本身成績唔差先比佢地去考.  BTW, 我想知依家係拉curve 定係點 ? 謝謝回答.  

Kittymummy 發表於 16-5-17 21:59
M2 雖然係core 的深入版,但的確操既時間吾會比elective 少的。
core 無論如何都要讀,都要考。
m2 就是 core 的深入版。在操練 m2 的同時,也操練了 core。
以phy為例,課程涵蓋就較m2為多。而且 topic 與 topic 之間分野較大。
我不會反對你說「操既時間吾會比elective 少」的這種說法!因為每個人的資質都不同!
但正如我在其它po亦講過,m2考生考獲 5級或以上(5+)的人,有40%以上。
相反,其它(理科)選修科考獲 5級或以上的人,最多只得2x%。
2015 dse 的結果是:
bio 5+ 18.9%
phy 5+ 27.1%
chem 5+ 26.2%
econ 5+ 16.7%
core math 5+ 14.5%
m1 5+ 30.9%
m2 5+ 40.3%
請注意,m2 在2012年 5+ 有 31.5%,2013年有32.8%,2014年有 36.3%,2015年有 40.3%!這說明了考評局是漸進式放寬m2 5+% 的趨勢。我不知道 2016和 2017會點,不過,考評局的苦心已經相當明顯。
就是說,雖然大家都是花同樣的時間去讀,但讀m2能考獲5+的機會比其它科為大。
既然m2(m1)能取代一科選修科,點解吳選一科容易5+的科?
更何況,讀m2是遠較讀phy chem bio 是但一科都容易,這是我小朋友講的;但正如我之前說的,這只是我個人的情況,不代表其它人都一樣!
既然小朋友已經拿到考m2的入場券,貿然放棄我會覺得很可惜。當然,每個人都有自己的想法,我只是根據事實來說罷了。

引用:Quote:gracelam+發表於+16-5-15+16:50+咪8

原帖由 pineapple0983 於 16-05-17 發表
8科不是想象中難!
延伸數其實是core的深入版,2科(m1(m2) + core)一起讀,比起讀  elective 慳力啲。延伸 ...
M2 雖然係core 的深入版,但的確操既時間吾會比elective 少的。

引用:Quote:原帖由+lcn2009+於+16-05-17+發表請

原帖由 Kittymummy 於 16-05-17 發表
因為Econ and Bafs 偏商科。同埋讀BBQ 果d 又冇指明要呢兩科。相反,phy 係大學某d科目中係指名要修讀過的 ...
BBA* 吾係BBQ

引用:Quote:原帖由+Kittymummy+於+16-05-16+發表

原帖由 lcn2009 於 16-05-17 發表
請指教吓phy為何是水泡科,謝謝!
因為Econ and Bafs 偏商科。同埋讀BBQ 果d 又冇指明要呢兩科。相反,phy 係大學某d科目中係指名要修讀過的。如果drop 了便少了些大學選科的機會。PS: 亞女去完大學open day 話我知的。

引用:Quote:lcn2009+發表於+16-5-15+18:37+請問

原帖由 Kittymummy 於 16-05-16 發表
um.... 佢就想修會計OR BBA. 至於找什麼工... 真係講唔埋. PHY 係水泡科. 見步行步啦到時.... ...
請指教吓phy為何是水泡科,謝謝!

pineapple0983 發表於 16-5-17 18:38
8科不是想象中難!
延伸數其實是core的深入版,2科(m1(m2) + core)一起讀,比起讀  elective 慳力啲。延伸 ...
明白! thanks!
其實係一家四口子

gracelam 發表於 16-5-15 16:50
咪8科。
8科不是想象中難!
延伸數其實是core的深入版,2科(m1(m2) + core)一起讀,比起讀  elective 慳力啲。延伸數的課程範圍比選修科要細。
當然,不是每位同學都可以選讀m1/m2,一般學校會揀一些數理好的同學來讀。如果真係咁好彩學校比讀m1/m2,千其唔好放棄依科;當然讀唔到就冇辦法啦~
而且好多大學學系,M1/M2 可代替選修科
即例如,本來計分要 4C + 2X,如果有 M1/M2,就可用 4C + 1x + M1(M2)
如果要報神科,7科和 8科是有分別的。雖然話就話計 4C + 3X,但報親都係尖子,爭一科就是爭一科,好現實。

Kittymummy 發表於 16-5-17 16:10
E....個套餐跟我亞女的差不多啵.
選擇晒4科先,讀落先知邊d要留,邊d phase out. 因為我亞女一開始話要drop ...
明白. 又學到嘢啦! Thanks!
其實係一家四口子

引用:Quote:Kittymummy+發表於+16-5-16+10:47+um

原帖由 一家三口 於 16-05-17 發表
暫時大囡會選 : BAFS/Chemistry, Econ, Phy, M2. 所以諗定Drop 邊科.
E....個套餐跟我亞女的差不多啵.
選擇晒4科先,讀落先知邊d要留,邊d phase out. 因為我亞女一開始話要drop 一定係phy. 但已經第3個terms, 佢竟然係話Econ ....(真係估佢吾到)  另外其他同學,一開始2X, 發覺吾岩讀。有d 1st term 即抽頭轉科;有d同學2X 但企左係度.

Kittymummy 發表於 16-5-16 10:47
um.... 佢就想修會計OR BBA. 至於找什麼工... 真係講唔埋. PHY 係水泡科. 見步行步啦到時.... ...
暫時大囡會選 : BAFS/Chemistry, Econ, Phy, M2. 所以諗定Drop 邊科.
其實係一家四口子

Kittymummy 發表於 16-5-17 15:57
但其實有點茅盾的。佢清楚知道吾可以drop phy但最吾鍾意phy. 同埋佢最愛係m2. 但同時間Econ 成績吾差,還比 ...
個人會得閒左會變得hea 喎. .............有道理
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題