用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 I位/到校服務
go

I位/到校服務 [複製鏈接]

回覆:貓后 的帖子

多口問句,小朋友有無情緒社交及管教問題?

回覆:SamSam2003 的帖子

如果比得起持續既密集課程,加埋有到校,我覺得唔需要i位啦。

回覆:KCHK 的帖子

如果不論學校老師或者服務機構好唔好,我都覺得i位係好D,因為每日都有特殊老師1:1訓練,ST兩星期一次訓練加定期Review。
如果密集咁上過ST堂既話,都知道同一既野差唔多。所以我認為只要治療師每兩星期制定訓練方針,每日訓練會比每星期訓練學得快。
如果小朋友係大小肌方面訓練需要多D,就唔好揀i位啦,睇下有無辦法轉排E位好D。i位既OT同PT只會每三個月來一次,好多普通學校都提供唔到相應既設施去做訓練。

回覆 vincelo29 的帖子

學校主要係睇下小朋友而家既狀況, 同埋商量安排邊個年級.

我都聽過Whats app群組內其他家長分享, 有幾樣野都要問下:

1. 交代小朋友現況
- 除左個別區域即排即有, 好多區既I位都要等一年幾, 小朋友既現況同學校收到既報告應該已經差天共地, 要同學校詳談交代下小朋友既現況, 彼此都需要準備.

2. 問I位老師如何協助小朋友?
- 其實呢個應該係選校之前既功課黎. 有部份I位會每日都有特殊導師堂, 有部份主張唔抽開上堂既, 而係老師Sit in主流課堂去幫助照顧. 呢樣學校因應個別教育法同行政需要而安排.

3. 家長要配合D咩?
- 除左學校功課, I位其實係仲有獨立功課同活動, 事前問下好讓自己有各方面準備.

4. 調查學校及服務機構
同一般幼稚園一樣, 事前最好多方面蒐集資料, 睇下學校係咪適合自己小朋友. 然後準備好問題問老師, 考慮係咪要讀.
而I位都有服務機構既治療師會到校, 最好先了解下口碑, 因為服務機構參差, 如果本身有到校服務, 最好比較下新舊兩間.

‹ 上一主題|下一主題