用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 收集大家小五小六中文作文題目,以練筆及應付呈分試之用 ...
go

收集大家小五小六中文作文題目,以練筆及應付呈分試之用 [複製鏈接]

我分享先:

小五上學期考試
你曾遇到什麼讓你感到驚喜的事情呢?請你以日記形式,把事件的經過和感受寫出來

小五下學期測驗
每個人都曾經在學習上有過成功的經驗,但相信這些都是得來不易的,試以《我終於。。。。》為題,寫出你在學習上其中一次得到成功的經歷及對事情的感想。
   72    0    1    0

想請教各位,小學幾年級開始請老師補習中文作文效果會比較好?初小是否太早?

回覆:收集大家小五小六中文作文題目,以練筆及應付呈分試之用

最近要求呀囡每星期作一篇文,但佢每次都表現得唔情願。  望住個題目30分鐘都未動筆,係咁話冇靈感。  曾經嘗試舉例引導佢,但佢都話作唔到,最後要逼先完成到篇文。 攪到我好頭痛。

引用:想問吓你哋學校中文作文佔既比重好幾高?+

原帖由 小吱 於 16-04-25 發表
想問吓你哋學校中文作文佔既比重好幾高? 我呀囡學校中作同中文試卷各佔80%,聆聽同會話佔20%.  

而呀囡一 ...
小女學校嚟講中作90分得一個人一次,嗰位同學除極得老師歡心外據說有私補,估計係貼中題目

想問吓你哋學校中文作文佔既比重好幾高? 我呀囡學校中作同中文試卷各佔80%,聆聽同會話佔20%.  

而呀囡一般中作都只得7x 分,攪到中文科平均成績拉低哂。

有時起EK 見到d 家長講中文平均分有9拾幾,咁即係話佢哋d 仔女中作都拎到9拾幾分。 我覺得中作要拎到咁高分都好難,對我呀囡黎講係impossible.  我自問中作一般,中學時最多都係80分,請問大家可唔可以分享吓中作拎到高分既技考?

小時了了,你真係好有心
亦謝謝你的分享

小時了了  我係EK受前輩及其他網友恩惠何其多, 少少分享(亦都唔係我整, 係駱老師整嘅), 何足掛齒!   發表於 16-4-25 11:17

P1 題目

P2 題目

P3 題目

P4 題目

P5題目

教我女寫作嘅老師,他整理分享從文藝月刊小一至小六的投稿題目供大家練筆之用,如有興趣,可以從圖書館借閱文藝月刊睇睇。

P6 題目

回覆:小時了了 的帖子

摘自區內一線小學 2013-2014 學生作品集
小五:
一部平板電腦的竹山述、派發成績表的那一天、一副眼鏡的自述、火的自述、我校的運動會、書信一則、日記一則、一個停電的晚上、如果我有一枝神筆、日記一則-下雨天

小六:我知錯了、我班最樂於助人的同學、我知道錯了、發生在香港街頭的一件事、如果我能變成另一個人、寫給(六十五歲的我)的一封信、六十五年後的我、小學生是否需要補習、電腦令人與人的關係變得疏離之我見、回到過去

有些題目都幾有趣!

小時了了    發表於 16-4-24 20:26

回覆:YolandaTam 的帖子

簽名被屏蔽

引用:小六上:1)+走進時光隧道+(記敍:故事)2)+難

原帖由 YolandaTam 於 16-04-21 發表
小六上:
1) 走進時光隧道 (記敍:故事)2) 難熬的一夜 (記敍+抒情)
3)學業成績對個人前途最為重要 (議論)
多謝分享!

S-Kwok 發表於 16-4-22 13:55
我覺得呢個題目開得好好,可以留嚟比阿仔練筆
"題目開得好好" 都要有其他前輩幫幫忙分享下題目嘅. 可能前輩們現正於水深火熱中忙於填升中大抽獎表格, 俾老師左改右改升中選校排位, 無時間無心機分享題目

我覺得呢個題目開得好好,可以留嚟比阿仔練筆

‹ 上一主題|下一主題