用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不一樣的開放日~~救恩學校
go

不一樣的開放日~~救恩學校 [複製鏈接]

http://www.ohmykids.org/2016/04/%E9%96%8B%E6%94%BE%E6%97%A5%E5%A0%B1%E5%91%8A-%E6%95%91%E6%81%A9%E5%AD%B8%E6%A0%A1/

香港仲有無類似救恩學校的清泉式教育理念?

karen55407    發表於 16-4-21 13:50
   2    0    0    0

希望多啲官津嘅學校都會仿效啦

回覆:不一樣的開放日~~救恩學校

真不知佢有開放日,我都想去八吓。

引用:希望多啲官津嘅學校都會仿效啦

原帖由 Tina水 於 16-04-21 發表
其實好多唔入流嘅官津校開放日也不會強調學生學術成就㗎!

啓思小學同救恩都有d似

MMVV 發表於 16-4-21 22:55
真不知佢有開放日,我都想去八吓。
其實每年都有開放日, 多數係4月的"增潤學習周"之後, display該星期的學習成果

醒目開學勳章

引用:希望多啲官津嘅學校都會仿效啦

原帖由 Tina水 於 16-04-21 發表
不少官津仍然保留專題研習, 該日零功課, 遊戲灘位的, 有一天見到老師帶一班小朋友出校園, 開開心心撐著傘, 原來是小二生到超市進行其中專題, 津小不像直資私小, 需要找記者去賣廣告呢!

piglet0529 發表於 16-4-22 15:35
不少官津仍然保留專題研習, 該日零功課, 遊戲灘位的, 有一天見到老師帶一班小朋友出校園, 開開心心撐著傘,  ...
呢篇文章應該係講開放日唔係SHOW OFF 中英數學科??  據我知的確有好多官津有專題研習,但重視這類研習的學校未必多,有些只係一日或一星期就當完成專題研習(趕課程/又要做TSA練習<<這點救恩已唔需要了) 唔重視催谷或標榜學術培養而又可以高年級仍然處於1-2小時完成家課並在呈分試取得不錯成績的: 請問有無官津好介紹?

醒目開學勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+16-4-22+15:35+不

原帖由 love0520 於 16-04-22 發表
呢篇文章應該係講開放日唔係SHOW OFF 中英數學科??  據我知的確有好多官津有專題研習,但重視這類研習的學 ...
只是看不過--
"希望多啲官津嘅學校都會仿效啦"

這句說話

明明白白人家已經做左十幾廿年的事, 只是因為沒有宣傳比人說仿效

piglet0529 發表於 16-4-22 18:45
只是看不過--
"希望多啲官津嘅學校都會仿效啦"
可能只係講緊仿效救恩無TSA, 無太著重學術訓練呢^^都無講明仿效咩野,唔駛睇唔過眼^^平常心分享^^

引用:啓思小學同救恩都有d似

原帖由 lomidwong 於 16-04-22 發表
啓思小學同救恩都有d似
我都有同感,兩個我都有去。我特別留意老師同學生之間既互動,呢樣無得做戲的

引用:Quote:piglet0529+發表於+16-4-22+15:35+不

原帖由 love0520 於 16-04-22 發表
呢篇文章應該係講開放日唔係SHOW OFF 中英數學科??  據我知的確有好多官津有專題研習,但重視這類研習的學 ...
我小朋友讀嘅免費學校,無催谷TSA,小朋友讀得開心,功課量都適中,起碼都仲可以追電視劇,升中成績都唔錯。

引用:Quote:原帖由+love0520+於+16-04-22+發表呢

原帖由 karen55407 於 16-04-22 發表
我小朋友讀嘅免費學校,無催谷TSA,小朋友讀得開心,功課量都適中,起碼都仲可以追電視劇,升中成績都唔錯 ...
華小係男仔都想讀,加埋背後有港華做中學後盾,唔需問勁谷成績。問題係香港仲有幾多間華小?

KYS今次係請記者hard sell? 我情願佢成功,最好越黎越多直私學佢、越來越多津小學華小

現實有幾多津小「接近」華小?問一問下自己吧

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-04-22+發表

原帖由 sorman 於 16-04-23 發表
華小係男仔都想讀,加埋背後有港華做中學後盾,唔需問勁谷成績。問題係香港仲有幾多間華小?
我唔只一個小朋友嘅!

‹ 上一主題|下一主題