用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實有冇必要上interview class?
go

其實有冇必要上interview class? [複製鏈接]

其實有冇必要上interview class?

hppa  No need  發表於 16-4-18 20:01
   2    0    0    0

父母肯教就得,根本就不用上,考嘅也是日常生活嘅野,平時同小朋友玩多D,講多D就得。

如果坐唔定果啲小朋友,上完又變成坐定定,咁都算有幫助既....

我覺得太細個上無用...吸收唔到, 但唔細個上, 又未必一時三刻學到坐定定....

利申:我自己無上, 我身邊朋友上左果啲唔見得勁左, 同埋都係無心儀學校offer

簽名被屏蔽

回覆:其實有冇必要上interview class?

引用:我都係初初諗住報下pg,諗住小朋友無咁怕陌

原帖由 alieenw 於 16-04-19 發表
我都係初初諗住報下pg,諗住小朋友無咁怕陌生環境,不過上耐左真係發覺有d野係自己好似識但原來唔知要係o個 ...
通常一有人share話好就會好多個人問:可否pm我知係邊間......

引用:我覺得係好個人的問題,老實說,唔係人人識

原帖由 puichingforsure 於 16-04-19 發表
我覺得係好個人的問題,老實說,唔係人人識教自己小朋友應付INTERVIEW,以前我地升左中六就會同人地講HKCEE ...
Agree.... 不過n interview class成效不大因為bb性格、臨場表現佔左70%,即係佢可以係屋企表現100%既野出到黎唔show老師。結果唔成功。 所以我prefer上下playgroup等小朋友開心下,多於一些單對單拎紅橙黃綠圖形三角形不停教果類interview class

引用:其實有冇必要上interview+class? +

原帖由 hklmh 於 16-04-18 發表
其實有冇必要上interview class?
搵間好playgroup仲好啦

我覺得都有用
我係1個新手媽媽
我根本唔知interview會做d咩
帶小朋友去上堂知道大概interview模式呀
小朋友面對陌生人會點呀
返屋企再同佢玩下

引用:Quote:alieenw+發表於+16-4-19+10:02+如果

原帖由 螞蟻兵團 於 16-04-19 發表
其實可能係interview class個名好嚇人,或者咁講,interview class只係較著重面試成份的playgroup,唔係一 ...
我朋友果間interview class 成個鐘單對單學呢啲..... 真係了解清楚先好報

引用:我覺得都有用我係1個新手媽媽我根本唔知int

原帖由 oocholeoo 於 16-04-19 發表
我覺得都有用
我係1個新手媽媽
我根本唔知interview會做d咩
其實我覺得報多幾間practise 下仲實際,又可觀察自己小朋友!始終自己先最清楚自己小朋友係點

回覆:hklmh 的帖子

我小朋友沒有上過interview class或playgroup,但是經歷SC面試一役(當時小朋友做到大部分task,只是坐不定),我馬上送佢去playgroup,而且是自己獨自上那種,其後的面試都非常順利。總之父母需要因應情況變陣,否則只有焦慮。

引用:我小朋友沒有上過interview+class或playgro

上playgroup可能作用仲大D.

同意上pg 幫助更大。interview 時見到老師用同一本故事書見小朋友, 有d 模式又同playgroup 上堂情境幾似。小朋友in 時唔會覺得所有野都好陌生。
就算唔係for interview , pg 都教到小朋友好多野

返playgroup學嘅嘢全面D, 例如大小肌肉, 社交技巧....好多時學校面試其實都係考呢D.

引用:上playgroup可能作用仲大D.+

原帖由 vpo0615 於 16-04-19 發表
上playgroup可能作用仲大D.
上用playgroup形式教的interview class

回覆 hklmh 的帖子

冇必要啦!自己係屋企練習吓就得啦!
‹ 上一主題|下一主題