用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中填表
go

升中填表 [複製鏈接]

JL0830 發表於 16-4-16 17:53
甲1丶甲2 和甲3 ,一定要填哂3 個選擇嗎?

可以的話應該盡填.除非乙1嗰間想入得好緊要,99%想入.

whywhywhywhy 發表於 16-4-18 13:05
請問我應信班主任比的banding填表,定參照學校去年派band1人數來計學生banding?

...

我比較相信歷來派位數據,尤其上年嗰份,因為上年學兄學姊派位結果係參照自"2012"和"2014" PS1的成績作為他們的調整工具,我哋哩年與上年度嘅也是一樣,所以結果唔多唔少可參考上年派位情況.老師講嘅Banding,我就是用作証明上述估計Banding之印証了.

努力加油呀!

hkpapa852 發表於 16-4-18 15:15
有呈分排名已經好好, 總好過得全級排名

其實,到依加為止都係唔接受有學校連最基本要讓家長知嘅呈分試排名都唔比.叫人點選中學呢?!

whywhywhywhy 發表於 16-4-18 18:22
唔該晒,因為老師評估和實際派位相差25人,所以我唔知信邊樣,都唔知當小朋友band1尾還是band2

...

相差咁多,你要清楚知到咩原因,如果資料吻合老師所評嘅Banding,就要信老師了,因為邊緣人尤其需要更審慎.

祝順利啊!

whywhywhywhy 發表於 16-4-18 18:22
唔該晒,因為老師評估和實際派位相差25人,所以我唔知信邊樣,都唔知當小朋友band1尾還是band2

...

自行兩間是否屬B1中學?有得in嗎?有些中學的面試機會也可作為肯定自己個Banding的厘定指標.有否從這方向估計到自己個Banding呀?

whywhywhywhy 發表於 16-4-18 19:53
因為選兩間自行都是全in的,所以唔知道,但我知比學校評為band2中至尾的學生有得in金文泰

...

我知金文泰今時唔同往日,但真的鉄到咁差嗎?B2c也有面試,連客觀數據也難於評估老師所定的是真Banding還是假了?!明白你現在的心情了.

憫父 發表於 16-4-18 18:20
呈分名次是看標準分
級名次是看總分

憫父,謝謝你!
清楚易明,明白晒!

想再請教,咁係咪即係話,只要把"標準分"乘上999632各科比重後加總再除以38,便是每位同學是次呈分成績,按成績的先後排名再對應"2012"和"2014"學兄學姊PS1成績分數加起除2,就是一個100分以內之是次呈分試真正屬於自己的分數呀?

thx.thx.

JJDBB 發表於 16-4-20 12:28
原來我還是未清楚玩法已到尾聲了。

好多媽咪都係,到第二名選校就有晒經驗,效果也好多了.

‹ 上一主題|下一主題