用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 同校家長whatsapp group
樓主: Ann_Leung
go

同校家長whatsapp group [複製鏈接]

引用:攪個whatsapp+group,原意係交換下關於開學

原帖由 Ann_Leung 於 16-04-06 發表
攪個whatsapp group,原意係交換下關於開學預備既情報,例如校車安排、上學前預備、學習情況。
成幾十人係 ...
名已開即係已投訴果幾位c9? 我覺得如果我係其他谷友會拍手掌叫好,難得有人出聲,唔洗大家受罪。建議果班好frd 既c9開個新group吹水

我都JOIN過呢啲group, 除左有媽媽响度自吹自擂外,亦會有媽媽响度sell 野,POST晒相同價錢咁,煩到死,最後我都頂唔順quit左

簽名被屏蔽

回覆:puichingforsure 的帖子

加入group是希望大家互相提醒一些重要事項,如開學,假期,功課等。但我加入K1group之後(都未開學),每天都有成100個whatsapp.  有家長會問生日會在那裡好,報名好的暑期班等...因為group有成幾十個人,不是每個人都有興趣知道。

我想最好只加入自己小班的group whatsapp已足夠了

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+puichingforsure+於+16-4-7+09

原帖由 puichingforsure 於 16-04-07 發表
幾有趣,我都識生太太成日提住自己老公是醫生,堅煩

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+16-04-07

簽名被屏蔽

多謝大家分享,至於建議我quit group既媽媽,我係度提出問題,係希望大家用whatsapp group既時候,想清楚呢類工具既最佳用途,留意一下自己發言。我走係可以,係容易既,不過唔係解決佢,係逃避佢。另外有位叫我睇開D,多謝關心,其實我要承認我有D精神分裂,一早見到幾百unread messages,有D忟(息左ALERT已好好多喇),但見到個幾位c9騎劫左個group做佢地既舞台,係一百個同校家長前表演,其實都係娛樂到我。

今日其實好驚喜。「喜」係呢個group有人有意無意提起呢個thread(提出個家長平時都唔多出聲,佢提得好有技巧無得失人),跟住有吹水c9s 問:乜我地半日有4百幾個messages咩。你睇唔睇到佢嘅喜感? 妳個電話肯定無咁多啦, 妳KEEP住吹, 一有回應即刻睇即刻覆。「驚」係,有幾個家長已暗示呢個都係一個問題,嗰幾個C9s自圓其說,話傾開就傾,避免唔到,(總之佢地好enjoy),又好快轉話題。

其實唔使討論係咪話你個group呀, 真係歡迎對號入位。

Cutekillq 講得好呀, 啱傾既開嗰個吹水group, 原group留番講學校野囉。資訊分流,win-win

P.S. puichingforsure, 千語MAMI, 我個人好欣賞你地積極係不同主題參與分享, 內容豐富, 有立場, 有見地, 偶爾見到一D想法未必同我相同, 但你地永遠客氣尊重, 平等交流, 亦見到你地真心善心, 無私幫忙新手媽媽。睇得多你地既Posts, 我覺得我好似識你地本人一樣。

回覆:Ann_Leung 的帖子

我個班谷轉番轉,雖然全班家長已入谷,但到現在極少交流,問功課只有2-3個家長會回應,大部分家長都潛水

引用:我個班谷轉番轉,雖然全班家長已入谷,但到

原帖由 MLKC 於 16-04-09 發表
我個班谷轉番轉,雖然全班家長已入谷,但到現在極少交流,問功課只有2-3個家長會回應,大部分家長都潛水

...
我現在個group都係,反而有時有人問正經既問題都冇人答,同我以前另一間pn學校個group成強烈對比!以前個group就好似樓主果個咁,是非又多,無啦啦一個家長響無任何證據下指控另一個家長;後來到學期結束時我即quit group!希望唔會再遇呢類group, 我寧願冇反應!

引用:多謝大家分享,至於建議我quit+group既媽媽

簽名被屏蔽

puichingforsure 發表於 16-4-9 22:14
Ann leung, 你個谷應該exactly係我friend女神龍個谷,我明你感受,佢同你諗法一樣,我終於明你名已開的意思 ...
嘩, 有咩妳係唔知架, 廣佈線眼 (定係妳跟本係嗰group度, 哈哈), 妳係有辦法, 不如妳攪個blog同facebook fans page, 整理好D意見、資料, 儲夠followers, 遲D有sponsor都未定。

引用:Quote:puichingforsure+發表於+16-4-9+22:1

簽名被屏蔽

99dogdog 發表於 16-4-9 21:56
我現在個group都係,反而有時有人問正經既問題都冇人答,同我以前另一間pn學校個group成強烈對比!以前個gr ...
咁一問有幾個答/回應, 就算一個答而答得啱, 就真係夠。無人覆可能係無人知,唔一定係冷漠。
Along with the exchange of opinions regarding the proper use of whatsapp group of parents, I would really like to raise my doubt on whether there's a need for validating your identity as a parent of an admitted child of that particular school. I was asked to send a pic of the letter of acceptance to the group administrator. I have been in several groups of this kind. In retrospect, nothing people discussed in such groups could be regarded as "secrets". There might be a couple of occasions some parents questioned some school practices but, well, that happens anywhere and such discussion wouldn't harm the school's reputation in any sense if it's been made known to the public. I found such validation unnecessary and even silly.

Thanks, puichingforsure, for your kind words, and regards. I should be fine coz I wouldn't give a ____ to the few _______ anyway. LOL

引用:Quote:99dogdog+發表於+16-4-9+21:56+我現

原帖由 Ann_Leung 於 16-04-09 發表
咁一問有幾個答/回應, 就算一個答而答得啱, 就真係夠。無人覆可能係無人知,唔一定係冷漠。
Along with the  ...
Agree
Any privacy policy made before collecting children's informations?

josephine1979 發表於 16-4-10 00:29
Agree
Any privacy policy made before collecting children's informations?
You wish. Of course not. That being said, they are not bad people. They are just ignorant sometimes. I'd like to thank the Administrator openly for her open-mindedness. She started a new whatsapp group for chitchat, finally. So you see, they do listen and take the advice that can streamline communication, despite that one lady in the group got a bit paranoid and asked me to walk out.

回覆:同校家長whatsapp group

我都突然知道你地講緊邊個group , 加油, 總會有志同道合嘅家長的

引用:如果真係易入難出,咁set靜音,有新msg唔會

原帖由 MASAYA 於 16-04-07 發表
如果真係易入難出,咁set靜音,有新msg唔會彈出黎
試過set靜音, 但一攞起部手機就上2xx個訊息. 一個個what's app都因為訊息多得濟而"hen"機
之後我去退出咗個谷

引用:Quote:josephine1979+發表於+16-4-10+00:29

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+Ann_Leung+於+16-04-10+發表Y

原帖由 puichingforsure 於 16-04-10 發表
那位lady又為何bother你的存在呢佢係咪有在group說自由言論之類你理得大家friend過打band ...
hey, 呢個point我真係諗唔到, 但我覺得你咁諗好make sense wor!!!

‹ 上一主題|下一主題