用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名校這東西(庫斯克)
go

名校這東西(庫斯克) [複製鏈接]

chesswin 發表於 16-4-5 17:41
仁者見仁, 呢一句我諗冇幾多家長會明白.
"...不要迷信入讀名校便代表成功。傳統名校的學生很容易在自由氣氛 ...
好多人既諗法係:入讀名校便代表成功,入讀唔到便代表失敗。

ANChan59 發表於 16-4-5 20:03
唔計畢到業㗎!
有啲家長無考慮自己小朋友既實力,入到名校唔一定係好事。跟唔上,辛苦左幾年之後,被勸退就慘。

little_yolky  無被勸退係咁追都追唔上都好慘。  發表於 16-4-7 13:29

NeoMom 發表於 16-4-6 09:52
有家長的諗法係只要入到名校, 唔叻都變叻, 就算在名校考第尾也勁過非名校考第一, 我有個FRIEND真係咁同我講 ...
無可否認,名校既讀書風氣可能好啲,但係讀書其實九成靠自己,要成功係要付出好大既努力。

hkpapa852 發表於 16-4-6 09:51
通常家長只會諗後前個句嫁咋: 入讀唔到便代表失敗!

至於前面個句.....通常到中咗招咪會諗囉
中招例子唔少:以男名校為例,好多時學生之間既兄弟情都幾好,所以朋輩既影響比較大。名校中真係有唔少聰明人,唔駛讀書都可以中游成績。問題係,如果自己既小朋友唔係呢類,而又成日同呢類同學玩,考試時成績未必跟得上。

5kin  仲要成日有人見到人哋小朋友好似成績夠就建議人哋揀呢d學校,無理過人哋小朋友係本身夠料定谷出嚟   發表於 16-4-6 11:06
5kin  呢d學校本身唔係就d靠補習谷上去嘅學生讀,但係超多家長夾硬谷自己個小朋友去入   發表於 16-4-6 11:03

hkpapa852 發表於 16-4-6 15:06
聖士提反堂中學, 周慧敏都係呢間畢業, 夠唔夠有名先?
如果無記錯,呢間好似係從幼兒園到中學一條龍服務。

little-melon  聖士提反堂中學不等於女聖提(ssgc),雖然都屬中西區  發表於 16-4-7 01:25

yinyuemao 發表於 16-4-6 23:22
其實我想問,名校有咩唔好呢?
如果講緊傳統名校,一定有好處。首先,讀書壓力細啲(學校基本上唔會迫你讀);第二,均衡發展,傳統名校注重藝術、音樂同運動,學生即使無興趣,係薰陶下多少啲有啲體藝修養;第三,兄弟情,同學之間關係比較好,呢樣好難得;第四,叻人多,小朋友始終容易受同輩影響,同啲叻人一齊做Project,始終會學到野。

hkpapa852 發表於 16-4-7 10:38
唔多認同呢一點:
第二,均衡發展,傳統名校注重藝術、音樂同運動,學生即使無興趣,係薰陶下多少啲有啲體藝 ...
點解?其實係同其他學校比較,22間傳統名校大部分都係藝術、音樂同運動方面有啲成就。

mcl203 發表於 16-4-7 10:39
一仔未必全部都岩,有D真係無型咁迫你㗎,當然,都係睇边間,唔係全部,所以你一向主張認識吓先係岩既 ~~~ ...
當然無絕對既,但係相對而言的確如是。

5kin 發表於 16-4-7 11:55
一般band1學校嘅學生,
理應有平均以上嘅學業成績,
學校可以有機會比學生發展學業以外嘅活動,
如果小朋友係B1學生,應該有一定既自決能力,應該鼓勵佢哋自己決定讀邊間,同埋入讀之後參加嘜野課外活動。

Yanamami    發表於 16-4-7 14:38

hkpapa852 發表於 16-4-7 12:36
個人認為官立個兩間B1男校做唔到王家爸爸所講既第二點
小丸子比較目標為本,佢嗰間一定係睇重DSE成績。

ANChan59 發表於 16-4-7 14:47
不同人有不同要求及目標,一日24小時,有得自然有失。
用平常心睇問題。

IloveJJ 發表於 16-10-24 13:31
有人同我講: 傳統名校成績好,係因為收既學生叻,再加出面補習,老師係唔教既。

其實係咪呢?
又唔一定,正所謂近朱者赤、近墨者黑;同班叻人一齊,互相學習、互相競爭,日子有功,自然大家都進步,大家成績都會好。

LingChiBaBa 發表於 16-10-24 14:48
呢樣同碰唔碰到好老師一樣,要碰到好同學。
喺傳統名校碰到好老師既機會都會大啲,尤其係啲想傳統名校度教下、鍍下金既新老師。原因好簡單,想係傳統名校教既老師多,所以學校可以揀啲能力高既;另外,啲新老師想係傳統名校有個好紀錄,一來明年留底既機會大啲,二來即使轉到其他學校,封推薦信好睇啲。

LingChiBaBa  叻同學唔等於好同學,可能係敵人  發表於 16-10-24 22:22
‹ 上一主題|下一主題