用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學卷幼稚園學術程度
樓主: lokapo
go

學卷幼稚園學術程度 [複製鏈接]

引用:Quote:siden+發表於+16-4-10+00:01+請問My+

原帖由 MASAYA 於 16-04-10 發表
magic tree house圖書館有得借https://webcat.hkpl.gov.hk/search/query?match_1=MUST&field_1&term_1=Magi ...

引用:回覆+octyan+的帖子 不客氣。Drama或者其

原帖由 Jane1983 於 16-04-09 發表
回覆 octyan 的帖子

不客氣。Drama或者其他活動都可能有幫助,主要係多d同人接觸,有眼神接觸,有問有答。 ...
不過我小朋友慢熱怕羞,同朋友傾過佢地話我小朋友未必肯上,又或者上堂都唔投入,如果到時佢真係唔得,係咪搵啲訓練佢presentation既course都ok?

引用:Quote:octyan+發表於+16-4-9+13:31+咁英文

原帖由 MASAYA 於 16-04-09 發表
我家係先中後英,K3先開始有系統睇oxford reading tree1-5,小一睇6-9,全部都係開audiobook聽住睇,期間都 ...
Thanks! Phonics其實我自己都識教,同埋而家好多學校同家長都主張教phonics先,所以我先有教認字定教phonics先呢個疑問⋯

回覆 octyan 的帖子

所有學習都係日日教吓,養成習慣,效果會好過一星期去學一次,學術如是,性情亦係一樣。最好從生活出發,每日堅持小朋友和管理員叔叔講早晨、再見,去公園和其他小朋友一起玩...出去學野如果小朋友鍾意,當然好,但成效吾會好顯著,尤其係年紀小的小朋友。

octyan 發表於 16-4-10 13:57
Thanks! Phonics其實我自己都識教,同埋而家好多學校同家長都主張教phonics先,所以我先有教認字定教phonic ...
phonics我冇乜研究,但有資深家長講過,phonics初期幫到小朋友讀字,所以對閱讀起步幫助好大,後來都幫到小朋友串字,所以對默書有幫助,不過再後期d好多phonics規則唔再適用,而且衝突漸多,所以個陣我決定唔學,反正我地細個串字都係識讀拆音黎串,我覺得自己教都可以,學得冇咁快,但長遠用自己方法應該調節起來會好d
另外,認字既問題,phonics靠識讀去認字,等於台灣注音同大陸拼音,都係加快認讀能力,我都係覺得唔駛急,我地廣東話都唔駛用拼音去認讀,或者講,其實我唔鍾意d輔助野去幫助快速學習,例如學行我唔會用學行車,游水唔會用水袖,踩單車唔會用輔助轆,適齡學習就係最好既輔助,我小朋友七歲先學兩輪單車,幾分鐘已經識踩,第二次踩已經係大圍踩入馬鞍山來回
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題