用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2 Band 3生一定讀中中
樓主: kapocarol
go

Band 2 Band 3生一定讀中中 [複製鏈接]

5kin  97前有邊間中學真係英文書用英文教?  發表於 26 分鐘前

原來以前英文中學都係英書中教嗎? 不過, 起碼佢哋答題及present用英文吧。

qkhui  我當年中學都係英書中教, 好平常的. 唔覺有什麼問題  發表於 16-4-1 11:34
5kin  考試(校內/公開)當然用英文,校方唔係無能力用英文教(學生肯定有能力用英文學),只係選擇用邊種方法而   發表於 16-3-31 14:16

little_yolky 發表於 16-3-31 10:16
其實我都好懷疑點解以小學既英文程度, 升中後可以轉做全英教學。因為小學D英文實在淺, 要應付到都唔太難。 ...
如果中學有足夠資源,又能照顧到學生的能力循序漸進,實際並不如想像中那麼難。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

mcl203 發表於 16-3-24 16:37
曾經聽過分享....英小學生成績平平既....入左B2中學英文班...話D英文程度回到P4..P5
這亦可能係...直資英中 ...
其實香港有幾多間係英小?好似唔係好多

little_yolky 發表於 16-3-31 10:16
其實我都好懷疑點解以小學既英文程度, 升中後可以轉做全英教學。因為小學D英文實在淺, 要應付到都唔太難。 ...

小学英文実在淺?但教快—年(其实教快—年仲係淺)d人又好不满話谷?我地英教快—年,数快半年,GS係英文,所以升中唔会太慘~其实你覚唔覚?中、英文其实小朋友肯閱讀,多听多講多寫,根本就唔会跟番小学果个程度(会超越)。有時見阿女上Youtube睇片,津津有味,又叫又笑,真未担心过佢上英中听唔明老師嗡乜~SFA TSL呢d唔洗講,就係APS KTS到小五六都有掂下英文数,所以升中適应—两个月应ok.大女仲成日同老師理論,話作文/測考扣多左分谅~

Yanamami 發表於 16-3-31 16:56
小学英文実在淺?但教快—年(其实教快—年仲係淺)d人又好不满話谷?我地英教快—年,数快半年,GS係英文, ...
我兩個女睇Youtube啲卡通都笑到轆地啦, 但識聽唔識寫啊。Listening 100分, 作文70分。

Yanamami  阅讀啦~無得懶~~  發表於 16-3-31 17:07

little_yolky 發表於 16-3-31 17:05
我兩個女睇Youtube啲卡通都笑到轆地啦, 但識聽唔識寫啊。Listening 100分, 作文70分。 ...

睇大人片詞多过卡通~卡通动作多,大人/teens 片多对白~

little_yolky  我果兩個仲係小朋友丫嘛。  發表於 16-3-31 17:08

little_yolky  我果兩個仲係小朋友丫嘛。
我細女今年先升中啫,只係大两年?有d teenage片都啱睇~

little_yolky  我大女得8歲.....  發表於 16-3-31 17:12

Yanamami  阅讀啦~無得懶~~  發表於 49 秒前

有啊, 暑假買咗疊audio book俾佢聽&睇, 但點解佢聽得明, 睇得明, 但就係寫唔返出嚟? 成日都有愚蠢既grammatical mistakes。

Yanamami  阿女由細到大—本audio book都無……  發表於 16-3-31 17:13

little_yolky 發表於 16-3-31 17:11
Yanamami  阅讀啦~無得懶~~  發表於 49 秒前
HK好注重文法~但以前阿女上过寫作班,文法唔係執得十分十分紧,佢天馬行空一寫就幾版,老師主要睇內容同想法,話文法大大下寫得多就慢慢会少~

Eat_Sleep_Play 發表於 16-3-31 15:36
其實香港有幾多間係英小?好似唔係好多
官津英小有吖....但多家長追逐緊既就唔多....4間~~~

little_yolky 發表於 16-3-31 17:11
8歲咋咩?以為家姐四定五年班……

little_yolky  我係先天下之憂而憂啫  發表於 16-3-31 17:36

mcl203 發表於 16-3-31 17:18
官津英小有吖....但多家長追逐緊既就唔多....4間~~~
我剩係知MCS係英小,其他唔知囉

Yanamami 發表於 16-3-31 16:56
小学英文実在淺?但教快—年(其实教快—年仲係淺)d人又好不满話谷?我地英教快—年,数快半年,GS係英文, ...
Yanamami,你個女叻叻緊係易上手,我個女果D⋯⋯晌屋邨幼稚園大,對住D英文GS,真係讀到眼癱癱,係真係眼癱癱

Eat_Sleep_Play 發表於 16-3-31 21:21
Yanamami,你個女叻叻緊係易上手,我個女果D⋯⋯晌屋邨幼稚園大,對住D英文GS,真係讀到眼癱癱,係真係眼癱 ...

我幾个朋友仔女幼稚園唔係York, 就係SC, Victoria, 上到小学英文真係不成问題~另—个帖问家長覚得小学表現同之前讀边间幼稚園有無关係……當然有人話無,屋邨幼稚園—样考到直私,不过我覚得多少有影响。禁當然唔係靠哂学校啦,家長都好用心教~由Victoria果个上天神小—,中文常識,佢mami要係考前一星期同佢默哂禁多課窿窿罅罅中文生詞(未温內容),唔慌唔眼癱癱了(个小朋友中文程度ok㗎)~

洋蔥頭媽咪  所以話小朋友壓力根本係來自家長的確冇錯  發表於 16-3-31 22:22

Yanamami 發表於 16-3-31 22:04
我幾个朋友仔女幼稚園唔係York, 就係SC, Victoria, 上到小学英文真係不成问題~另—个帖问家長覚得小学表現 ...
所以人哋話要贏在起跑點上唔係無道理

引用:Quote:mcl203+發表於+16-3-31+17:18+官津英

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-03-31 發表
我剩係知MCS係英小,其他唔知囉
仲有MPS, SJPS, DPS, 1女1男1男女~~~

mcl203 發表於 16-3-31 22:42
仲有MPS, SJPS, DPS, 1女1男1男女~~~
咁似乎都唔係好多間英小,即係話由中小過渡到英中係大眾化的問題

引用:Quote:mcl203+發表於+16-3-31+22:42+仲有MP

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-03-31 發表
咁似乎都唔係好多間英小,即係話由中小過渡到英中係大眾化的問題

所以幼稚園升小學,英文有無問題都好難講,各小學英文程度唔同,大部份係中小,就算英小不少都係高小先全英,中小好難同英小去直接比較英文,相反,英小D學生又中文較弱

但,我又唔覺得幼稚園升英小有乜問題,一間好既小學完全教得到佢地,當然成績讀中或英小同校學生都會有分別~~~

Yanamami  你禁講,好多mami又会話LS呀天神呀APS KTS呀甚至CoEd呀都係中小,英文唔会差。   發表於 16-3-31 23:15

洋蔥頭媽咪  所以話小朋友壓力根本係來自家長的確冇錯
重点不在家長~~天神—條龙嘛,朋友唔多谷,只係学校真係出題出到窿窿罅罅,唔顯眼地方都有,唔可以唔仔細温~~

‹ 上一主題|下一主題