用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有私小back up很重要嗎?
go

有私小back up很重要嗎? [複製鏈接]

考完龍校非龍校,靜下來想,其實各有長短。
如在自行沒有很大把握又希望小朋友升小的路不太崎嶇,有需要入一家有機會升讀關聯小學的半龍幼稚園嗎?
常聽說升小一的競爭會比K1競爭激烈很多,很想知道實況如何,可有過來人分享一下?

9    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

先決條件:你樂意俾孩子响該小學就讀嘛?

如果唔想,就唔好搞喇!
俾間唔多想讀嘅back up你,等於自己自己間三線母校必收!到頭來都唔會俾佢讀,就唔好搞啦!
仲有,間半龍幼俾唔俾你抽獎?!
恐龍家

回覆:有私小back up很重要嗎?

如果你小朋友係兔年龍年,我覺得back up會令你小一無咁大壓力, 但如果係蛇B後, 我覺得或者留在一D競爭力較強的名幼(such as LH, SC, KV, KM) 都未嘗不可, 因為可以裝備好小朋友, 考小一好大機會可以更上一層樓, 但當然, 如果有over 80% 收你讀佢間小學嘅龍校收, 咁就睇下間龍小係唔係你杯茶

回覆 itabashi 的帖子

有back up 小學係好d, 考小一真係幾大壓力,可以的話就減少考小一壓力,但係要睇你鍾唔鍾意back up 小學。

引用:回覆+itabashi+的帖子 有back+up+小學係好

原帖由 HappyCheerBaby 於 16-03-28 發表
回覆 itabashi 的帖子

有back up 小學係好d, 考小一真係幾大壓力,可以的話就減少考小一壓力,但係要睇你 ...
同意。比方說,唔鐘意中文教學,不要選培幼。唔鐘意女校,不要選GH。選一些競爭力強的幼稚園較好。不要為龍而選龍幼。

引用:如果你小朋友係兔年龍年,我覺得back+up會令

原帖由 千語mami 於 16-03-28 發表
如果你小朋友係兔年龍年,我覺得back up會令你小一無咁大壓力, 但如果係蛇B後, 我覺得或者留在一D競爭力較強 ...
如果鐘意個間back up 小學,但又只得6-7成升小咁點好?留係名幼定還是去半龍幼稚園?

引用:如果你小朋友係兔年龍年,我覺得back+up會令

原帖由 千語mami 於 16-03-28 發表
如果你小朋友係兔年龍年,我覺得back up會令你小一無咁大壓力, 但如果係蛇B後, 我覺得或者留在一D競爭力較強 ...
小朋友讀緊普通幼稚園,想佢重讀K1避龍b競爭,但考到的半龍幼僅5成機會升上聯繫小學,另一家心儀的又很遠,諗緊係咪應該留原校不為升小多少少保障而妥協......

引用:Quote:原帖由+千語mami+於+16-03-28+發表如

原帖由 itabashi 於 16-03-30 發表
小朋友讀緊普通幼稚園,想佢重讀K1避龍b競爭,但考到的半龍幼僅5成機會升上聯繫小學,另一家心儀的又很遠, ...
首先, 細B 重讀變超大B 有好處, 但好多家長唔肯, 話浪費時間, 不過見你都想. 遠, 可以搬嗎? 校車要幾耐? 小過一個鐘我都可以接受既. 聽落半龍最好, 一避了未來小一中一大學搵工的競爭. 而且平均50%上小, 你超大b 都變70-80%機會啦. 而且可能好多人是自己走呢.

引用:先決條件:你樂意俾孩子响該小學就讀嘛?如

原帖由 小曳人 於 16-03-23 發表
先決條件:你樂意俾孩子响該小學就讀嘛?

如果唔想,就唔好搞喇!
並非不喜歡,擔心考不上聯繋小一,半天吊

醒目開學勳章 貢獻勳章

itabashi 發表於 16-4-3 07:41

咁會唔會怕考唔上,所以唔揀?如果係,即係唔夠喜歡!

如果你真心鍾意嘅,去佢嘅KG已經比外人優勝,所以無嘢要煩!
你煩惱嘅話,即係已外有更心儀嘅學校!
其實你只要記住:無論讀邊間KG,你都係要好俾心機教個小朋友,直私面試係首要睇孩子面試表現,唔係睇佢响邊間KG讀!

坦白講,我無報過龍幼,因為唔想咁早定形,我相信孩子有自己嘅路要走,唔需要我一早安排佢入龍幼...當然,的確無間龍幼特別鍾意啦

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

因為半龍幼稚園的語文環境好像不特別好,又不是非入該小學不可,只是考過兩年K1,由細b考到大b,眼見小朋友相隔一年長大了很多,也大抵應付到面試時嘅任務,還是冇乜著落,所以好擔心小一再來一次,依舊如是就弊。

引用:因為半龍幼稚園的語文環境好像不特別好,又

原帖由 itabashi 於 16-04-03 發表
因為半龍幼稚園的語文環境好像不特別好,又不是非入該小學不可,只是考過兩年K1,由細b考到大b,眼見小朋友 ...
我同你一樣都係好擔心上唔到小學,不過我就鍾意間小學嘅,但我女係細b, 其實你係大b應該已經大機會d,我細b都諗住博一博,我諗住自己去補下囉

引用:因為半龍幼稚園的語文環境好像不特別好,又

因為半龍幼稚園的語文環境好像不特別好,又不是非入該小學不可,只是考過兩年K1,由細b考到大b,眼見小朋友 ...
我女依家pn又係語境英文好,轉左我都擔心唔慣,但冇辦法,真係想試一試,你上午定下午?

回覆:tingkit 的帖子

下午班...
幾重考慮,交通、作息、朋友仔、教學模式都要重新適應,諗唔掂,整體不比現時好,就是多了上小學嘅機會...但機會又唔係咁穩陣,好煩惱

引用:下午班... 幾重考慮,交通、作息、朋友仔、

原帖由 itabashi 於 16-04-04 發表
下午班...
幾重考慮,交通、作息、朋友仔、教學模式都要重新適應,諗唔掂,整體不比現時好,就是多了上小學 ...
咁我其實就少d考慮除左學術上,因為我女係返緊pm,作息都啱pm班,交通同依家間pn都差唔多,係唯一依家嗰間就英文唔駛煩加谷,唔駛自己揾外補咁辛苦!不過龍校其實去邊我女都一定係細嗰d,間間上小都機會細

都唔係,有些龍校是百分百上小的

引用:都唔係,有些龍校是百分百上小的 +

原帖由 itabashi 於 16-06-19 發表
都唔係,有些龍校是百分百上小的
100%上嘅我細b又考唔到嘛, 你最後點揀?我啱啱收到LH,又唔知點好

前幾天收到電話另一間收pm,我都諗緊呀

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+16-03-23+發表先決

但坦白說,雖然學校話有一半上小學,但當中有部分會去出面考到更好的而放棄升上,如原校升唔到,出去考心儀直私成功機會更細,因為變數更大。

我都煩緊半龍定名幼~半龍有學卷+英普..小學升中學去b1%高..
名幼活動教學+考直資,好學校有優勢但競爭就自然激烈
‹ 上一主題|下一主題