用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 happy kindergarten 上,會唔會唔識應?
go

happy kindergarten 上,會唔會唔識應? [複製鏈接]

小女讀緊學劵學校,又係細b, 會唔會追得好辛苦?

0    0    0    0

回覆:Sabrine309 的帖子

只有好chur好chur的幼稚園(即k3已經學寫深字和讀到小一課程), 才會好快適應香港的小學生活。

我孩子同你的一樣,學券+細b,學習模式又有翻天覆地的改變,九月真係唔習慣嫁,十月就好得多了。初時比較吃力,吃力在媽媽要「心理輔導」佢,始終由兩樣功課變五六樣,孩子一定唔好受,加上返全日,少左時間玩。

佢幼兒階段有閱讀習慣,所以做中英閱讀理解都易上手。這間功課量唔多,鼓勵小朋友多閱讀,但又唔知迫小朋友做閱讀報告。

希望幫到你

回覆:Sabrine309 的帖子

😜只有好chur好chur的幼稚園(即k3已經學寫深字和讀到小一課程), 才會好快適應香港的小學生活。

😊我孩子同你的一樣,學券+細b,學習模式又有翻天覆地的改變,九月真係唔習慣嫁,十月就好得多了。初時比較吃力,吃力在媽媽要「心理輔導」佢,始終由兩樣功課變五六樣,孩子一定唔好受,加上返全日,少左時間玩。

😊佢幼兒階段有閱讀習慣,所以做中英閱讀理解都易上手。這間功課量唔多,鼓勵小朋友多閱讀,但又唔知迫小朋友做閱讀報告。

❤️希望幫到你

回覆:happy kindergarten 上,會唔會唔識應?

謝謝回覆😊

引用:😜只有好chur好chur的幼稚園(即k3

原帖由 annierabbit 於 16-03-21 發表
😜只有好chur好chur的幼稚園(即k3已經學寫深字和讀到小一課程), 才會好快適應香港的小學生活。

...
請問多默書測驗嗎?

引用:Quote:原帖由+annierabbit+於+16-03-21+發

原帖由 Ocean419 於 16-04-04 發表
請問多默書測驗嗎?
唔多,一星期英文,一星期中文

8/10/07 - 8.6 kg

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-04-04+發表請

原帖由 kambobo2003 於 16-04-08 發表
唔多,一星期英文,一星期中文
而全年就兩測兩考

‹ 上一主題|下一主題