用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 龍B repeat K1 做超大B?
go

龍B repeat K1 做超大B? [複製鏈接]

我女10月B. 讀緊私幼K1,今年成功考到半龍幼K1。其實阿女現在讀得好開心,十五十六轉唔轉校重讀。有冇家長都有此煩惱?
   0    0    0    0

我囡囡9月龍女,都係讀緊K1私幼,成績好好,同全班同學都好好感情添。

我只考左幾間龍校,但全部都係WAITING,如果比佢是但考到日間,我都會好掙扎RE唔REPEAT好,你個CASE半龍睇黎唔夠吸引,睇你有幾鍾意間半龍,間半龍小學成績夠唔夠COMPETITIVE,assume其實一年慳返HK$40000學費,用呢筆錢去學其他野裝備囡囡再戰P1都係另一條大路。

回覆:龍B repeat K1 做超大B?

我女超大b今年都有考龍校,暫得waiting ja,如果有offer 都會考慮讀, 因為好怕大抽獎時吾知派左去邊。

12月小龍女考到半龍幼,我就決定轉因細女現在間幼稚園無咩競爭力

引用:我女10月B.+讀緊私幼K1,今年成功考到半龍

原帖由 smileyb 於 16-03-03 發表
我女10月B. 讀緊私幼K1,今年成功考到半龍幼K1。其實阿女現在讀得好開心,十五十六轉唔轉校重讀。有冇家長 ...
介唔介意講下邊間半龍? 因為真係有D值得轉,有d有保留

小女11月龍B考到兩間龍校,現在讀緊K1,同同學仔感情要好,老師亦說不需要repeat. 問個女佢話唔鍾意轉校,我都煩惱中

如培正K1值得龍B做超大?

同我朋友個case一樣,私幼轉半龍K1 repeat, 因為女比較內向,自信心唔夠,怕佢跟大龍b日後競爭大!

引用:同我朋友個case一樣,私幼轉半龍K1+repeat,

原帖由 99dogdog 於 16-03-03 發表
同我朋友個case一樣,私幼轉半龍K1 repeat, 因為女比較內向,自信心唔夠,怕佢跟大龍b日後競爭大!

...
我女10月,全班最細,同年頭出世既同學仔身高已經差一大截,仲要系龍年咁大競爭。到考小學時會好苦惱

我個仔就11月龍b,考到名幼,半龍得waiting ,決定左比佢repeat k1

其實小朋友記憶好短,亦好善忘。佢地好快就會忘記之前既同學同老師。我囡讀過三間學校,佢每次都最鍾意讀緊嗰間。

引用:其實小朋友記憶好短,亦好善忘。佢地好快就

原帖由 kbi 於 16-03-03 發表
其實小朋友記憶好短,亦好善忘。佢地好快就會忘記之前既同學同老師。我囡讀過三間學校,佢每次都最鍾意讀緊 ...
Can't agree more!

回覆:smileyb 的帖子

其實最緊要佢讀得開心

千語mami 發表於 16-3-3 14:59
同意, 衡量吓間半龍先, 值得轉咪轉囉, 小朋友好快適應新環境.

我都有呢個煩惱呢~12月尾B
讀緊迦南(九龍塘)k1,孝到根德K1,心大心細,有冇人比意見我?

引用:Quote:原帖由+smileyb+於+16-03-03+發表我

原帖由 千語mami 於 16-03-03 發表
我想問下聖保羅堂值得轉和repeat K1嗎?轉係因為想讀am班,原校am班無位.

引用:Quote:原帖由+千語mami+於+16-03-03+發表介

原帖由 yellowbena0308 於 16-03-05 發表
我想問下聖保羅堂值得轉和repeat K1嗎?轉係因為想讀am班,原校am班無位.
如果原校讀得好,為左轉am又好似不太值得repeat k1,可能原校k2開左學有機會轉am 呢

引用:我都有呢個煩惱呢~12月尾B讀緊迦南(九龍塘)

原帖由 ioustephanie 於 16-03-05 發表
我都有呢個煩惱呢~12月尾B
讀緊迦南(九龍塘)k1,孝到根德K1,心大心細,有冇人比意見我? ...
如果小朋友本身冇乜問題又跟得上,我唔會因為某些學校而repeat。否則唔通小學考到某些名校又repeat,大學考到某些名校又repeat嗎?我覺得如果小朋友是有能力應付的,不論是什麼學校也可以發揮他的才能。加油。

maomaofafa 發表於 16-3-5 16:49
如果小朋友本身冇乜問題又跟得上,我唔會因為某些學校而repeat。否則唔通小學考到某些名校又repeat,大學考 ...
就係覺得小朋友跟得唔係幾好 。無論有冇名校收 ,都諗 住原校 讀多年K1。而家只係好矛 盾轉唔轉根德好 。。

ioustephanie 發表於 16-3-5 17:45
就係覺得小朋友跟得唔係幾好 。無論有冇名校收 ,都諗 住原校 讀多年K1。而家只係好矛 盾轉唔轉根德好 。。 ...
讀 Kv 小肌要好好,做大較好,小一若要叩門kv有一定advantage,你煩什麼呢?
‹ 上一主題|下一主題