用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇父母送子女出外讀書,希望他們會在外落地生根? ...
樓主: ivac
go

有冇父母送子女出外讀書,希望他們會在外落地生根? [複製鏈接]

引用:我在兒子小學時已PLAN定比佢留學,+去多幾個

原帖由 arron媽 於 16-03-09 發表
我在兒子小學時已PLAN定比佢留學, 去多幾個國家, 用意係想佢放眼四方, 搵個最適合自己的地方。我怕打仗多過 ...
理想還理想,現實歸現實,佢已成人,尤得佢自己決定,最重要係一家人愉快生活!

自己留英8年例子:
中學10個同學,最後5個返港,2個留英做D平民工作,2個去左美國,1個去左加拿大
大學8個同學,6個返港,1個去左大陸,1個留英

其實香港學生都好辛苦,壓力又大,情況的確令人擔心

回覆:亮燈 的帖子

學年輕國際關係教授沈旭暉話:培育個女做世界公民,有足夠的能力在世界任何一處落腳。我跟沈教授的看法一致,你選擇留港,好;去美國,隨你;到馬達加斯加(行醫—隨口說出的例子而已),悉隨尊便。

引用:學年輕國際教授沈旭暉話:培育個女做世界公

原帖由 torunpoland 於 16-03-10 發表
學年輕國際教授沈旭暉話:培育個女做世界公民,有足夠的能力在世界任何一處落腳。我跟沈教授的看法一致,你 ...
絕對同意。要孩子放眼世界、發展所長、生活愉快,咁就安安樂樂喇!

朋友兒子小學四年班, 每天家人接放學後,食過下午茶 (亦即是晚餐), 就送入去補習社, 正常就 8:30 放番出黎。
每周有兩天要留校活動, 晏左去補習, 就要 9:00-9:30才放...

都未計考試前夕又要加班補習。
只係四年班, 你話慘唔慘, 壓力...就係咁黎。
我朋友都話: [你送個女出國係岩架, 香港真的讀不下去。]

梁媽媽

引用:+本帖最後由+梁媽媽+於+16-3-10+09:45+編輯

原帖由 梁媽媽 於 16-03-10 發表

朋友兒子小學四年班, 每天家人接放學後,食過下午茶 (亦即是晚 ...
冇錯,呢種日程應該好普遍,所以好多人以為係正常,幸好兩子雖然有補習,只是星期六上一堂英文,而每星期平日晚上就搵人上門補兩晚,當然,成績仍然不理想,但我都唔強求,免得佢地太辛苦,所以依家去英國讀好過,香港既所謂教育,真係陰質教育,絕對唔係優質教育!

回覆 亮燈 的帖子

香港教育, 著重功能性, 而且要量化為將來有多少收入和確立社會地位,卻忽略了做人的價值觀, 求生能力及對社會環境轉變的適應性

但話說回來, 當周邊人人都出來補習, 學10種8種所謂興趣, 埋沒苦幹只求分數
到最後有幾多家長可以不理會世俗眼光, 我行我素......

torunpoland 發表於 16-3-10 06:27
學年輕國際關係教授沈旭暉話:培育個女做世界公民,有足夠的能力在世界任何一處落腳。我跟沈教授的看法一致 ...

同意。

上面話,香港學生唔想去外國生活,我一 D 都唔意外。
連 miss hk 返到英國都比人話 "not very talkative",已經係名女校,重係 law 喎。
其他 "普通" 香港仔女,睇怕好多根本唔識 / 唔想 / 冇能力融入人地社會。

bosch    發表於 16-3-27 11:27

引用:回覆+亮燈+的帖子 香港教育,+著重功能性,+

原帖由 merci2046 於 16-03-10 發表
回覆 亮燈 的帖子

香港教育, 著重功能性, 而且要量化為將來有多少收入和確立社會地位,卻忽略了做人的價值 ...
所以好悲哀、無奈,亦令我對送佢地去英國讀書呢個做法感到無悔。

梁媽媽 發表於 16-3-10 09:39
朋友兒子小學四年班, 每天家人接放學後,食過下午茶 (亦即是晚餐), 就送入去補習社, 正常就 8:30 放番出黎。 ...

係唔係因為冇家傭,只有老人家?這又是另一種問題。

回覆 亮燈 的帖子

我都正朝著這方向前進去年出差德國, 當地有不少是中學已經過去讀書的內地生
他們在當地讀大學, 畢業後他們:
1. 做德國公司的China Desk; 或
2. 中資公司在當地投資的部門主管

所以我反而會考慮中學送小朋友到英國, 大學或許考慮在德國

引用:回覆+亮燈+的帖子 我都正朝著這方向前進去

原帖由 merci2046 於 16-03-10 發表
回覆 亮燈 的帖子

我都正朝著這方向前進去年出差德國, 當地有不少是中學已經過去讀書的內地生
其實到大學時,我就會由得阿仔自己決定,隨佢喜歡喇!

我有巴西朋友完成學業後,到荷蘭跨國電子企業打工,有時間飛返巴西探親,或者歐遊。我也有朋友年青時就在加拿大落地生根,一時在歐洲做研究,一時回美國教書。他們根本沒有甚麼捨不捨得的問題,有機會就去,國界只是在護照蓋上印的一個標準。這些就是世界公民。那巴西朋友,英文平平,所謂口音甚重,一聽就知是南美音,但荷蘭公司那會理會?現在當然已懂荷蘭文。而加拿大的朋友,中英都好,世界各地無往而不利。英文當然重要,但不是一切,關鍵是他們去到邊都有法子活,並且發揮所長。難道他們沒有適應困難?一定有,但會主動解決。香港的孩子,真的不要被香港兩個字困住自己,天大地大,將來他們乘飛機多過我乘巴士。

引用:我有巴西朋友完成學業後,到荷蘭跨國電子企

原帖由 torunpoland 於 16-03-10 發表
我有巴西朋友完成學業後,到荷蘭跨國電子企業打工,有時間飛返巴西探親,或者歐遊。我也有朋友年青時就在加 ...

回覆 torunpoland 的帖子

非常同意

回覆 torunpoland 的帖子

Agree

torunpoland 發表於 16-3-10 15:51
關鍵是他們去到邊都有法子活,並且發揮所長。

nintendo 發表於 16-3-10 11:49
係唔係因為冇家傭,只有老人家?這又是另一種問題。
不是沒家傭, 有工人, 有老人家幫忙的呀, 就差不能幫他去上學。
晚晚補習到晚上...這是很普遍的小,中學生涯。
梁媽媽

引用:Quote:nintendo+發表於+16-3-10+11:49+係唔

原帖由 梁媽媽 於 16-03-11 發表
不是沒家傭, 有工人, 有老人家幫忙的呀, 就差不能幫他去上學。
晚晚補習到晚上...這是很普遍的小,中學生涯 ...
我個仔比較幸運,自小讀國際學校,我地除咗一定要佢上私人中文堂(一星期一次)外,吾會迫佢學樂器丶補習,佢話學就學,話停就停。反而佢好少會自己話吾學,除咗公文中文丶琴、同後來嘅鼓。而家響英國放假返黎會自己約羽毛球教練同英文老師上堂。佢都緊張學業,有時會自己早d起身做功課丶溫習,但從來冇因為功課呻或喊有壓力。呢個就係香港同外國教育既分別。

‹ 上一主題|下一主題