用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Year 8 - Year 9 的選修科目数目
go

Year 8 - Year 9 的選修科目数目 [複製鏈接]

引用:順八下、大家的仔女有多少科? 我就16科

原帖由 Mighty 於 16-03-02 發表
順八下、大家的仔女有多少科? 我就16科(連PE)、我就覚得太多了。 ALTHOUGH只是皮毛、可以応付咩espec ...
我覺得拆出十幾科都有佢嘅好處,對十幾個唔同老師,assessment出黎嘅結果更客觀,亦方便家長更容易找出不足之處和弱點。况且人人都係返5日,都係用咁多時間上堂,讀少幾科又唔覺會輕鬆左。

引用:Quote:oooray+發表於+16-3-3+10:08+我覺得

原帖由 Mighty 於 16-03-03 發表
説得有道理。 最近先発覚有些学校従9年班就開始予備IGCSE課程、将科目数目減少一点、又好似不錯的選択。 ...
所以我好滿意目前Year 7試多D科目,往後先減少嘅安排。即使幾叻或幾hea嘅學生,總會有強項或弱項體現出來。但日後陸續轉行MYP後,可能會和現在RC模式接軌 ,是福是禍,只能走著瞧。

引用:RC+MYP+有些科目其實包含幾科,如--Individ

原帖由 Radiomama 於 16-03-03 發表
RC MYP 有些科目其實包含幾科,如--
Individuals and Societies comprises elements of a broad range of t ...
孩子現在也是難民般一天走五個不同地方,Lost and NEVER found 問題特別多。

引用:不是分数問題、是我自己個個応付有点吃力。

原帖由 Mighty 於 16-03-06 發表
不是分数問題、是我自己個個応付有点吃力。 
我就比較在意English, Mathematics 同Science, 其他比佢自由發揮,自己亦冇本事兼顧所有科目。

Mighty  Yes these 3 are the main ones I care about.  發表於 16-3-7 11:28
‹ 上一主題|下一主題