用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好唔好搬去41網?
go

好唔好搬去41網? [複製鏈接]

回覆:Heihomami 的帖子

抽唔到喇沙或瑪利諾,隨時要去黃大仙讀書。佢原來邊區?

hppa    發表於 16-3-2 12:21

回覆:whitepurin 的帖子

知有同學仔係屯門返喇沙,而家西鐵好方便,坐到南昌轉12A巴士到喇沙門口

引用:屯門去九龍塘?小一就長途跋涉.... +

原帖由 herman0114 於 16-03-07 發表
屯門去九龍塘?小一就長途跋涉....
唔係小一,係轉校生

引用:其實屯門區既B1中學,+有3-4間成績拍得住MCS

原帖由 hkpapa852 於 16-03-07 發表
其實屯門區既B1中學, 有3-4間成績拍得住MCS同LS, 除非為名氣, 否則其實有D無謂
...
唔熟屯門區啲學校,不過個區好似無啲有直屬B1中學backup既小學,喇小B1同學有直升機制真係無敵既賣點。

回覆:hkpapa852 的帖子

聯繫關係只係好過無,以開四班中一既學校計,聯繫位都係得22個左右,但一般會有兩間聯繫小學,有成差唔多二三百人,只計B1都肯定過百人分個22個聯繫位,一啲都唔安全

hkpapa852  只能夠話, 好過無!  發表於 16-3-7 17:23

引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+16-3-7+17:58+百週

原帖由 hkpapa852 於 16-03-07 發表
跟住有人會話, 呢D學校, 淨係得成績好, 無歷史, 無XX, 無YY ..... 點都及唔上傳統神校  
...

其實只計DSE成績及升大學率,屯門元朗區應該無一間學校可與LS匹敵。喇沙係中學文憑試所有科L5以上達55%,另外只計入三大已經65%。

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+16-03-07+發表本

原帖由 sissysze 於 16-03-09 發表
會考年代喇叭肯定無屯門啲b1 入u率甘高,dse就唔敢講
因為都過左好幾年,所以搵唔返部份學校當年既數據。但以當年khmama專業既分析,綜合各方面關於公開試數據,當年2010年沒代會考來計,喇沙書院亦都比屯門學校優勝。而由於當年大部分屯門區中學中六學位人數亦會由中五既超過200人,縮減到得5X人,所以比較中七升大學率其實係反映唔到真實情況,而比較中五會考成績則會較為客觀。

回覆:晴晴小B 的帖子

屯門梁銶琚

2010年會考,喇沙書院2位同學10A,6位同學9A及7位同學8A,7A唔知幾人,但有32位同學以6A以上成績直接考入大學,即7A+6A=32-15=17人。A至C比率為63.96%。

而屯門最勁既梁銶琚有1位學生8A及7位學生7A,而A至C比率為60%。

當年khmama既全港中學排名

引用:+本帖最後由+Yeahly_ly+於+16-3-9+14:43+編

原帖由 Yeahly_ly 於 16-03-09 發表

其實樓主都提及過搬去41網都唔係一定㨂最熱門LS,MCS呢d.... ...

http://www.plkclscmc.edu.hk/schinfo/academic.asp

屯門保良局百周年李兆忠紀念中學

由2002至2011年,本校尖子(考獲中學會考6A或以上,包括中、英文科取得4級或以上成績)
累計高達73名,為全港少數最佳學校之一。

個傳聞應該不正確,該校網頁咁啱有小小資料。十年共有73個會考6A以既學生,即平均一年7個左右。

上面條link有哂口個十年啲6A學生去左邊度升學

引用:咁如果我既情況倒轉由九龍搬返屯門,大家又

原帖由 mini629 於 16-05-04 發表
咁如果我既情況倒轉由九龍搬返屯門,大家又有乜意見呢?
我母校係屯門津小何日東,同梁銶琚有聯繫,而家家 ...
統一派位屬邊區係跟返自行入表時所報既地址,而自行係唔使跟地區既。即你可以用九龍地址報屯門都無問題。但如果自行唔中,就會跟返你所報既地址去統一派位。

引用:咁如果我既情況倒轉由九龍搬返屯門,大家又

原帖由 mini629 於 16-05-04 發表
咁如果我既情況倒轉由九龍搬返屯門,大家又有乜意見呢?
我母校係屯門津小何日東,同梁銶琚有聯繫,而家家 ...
自行收左,如果你唔去註冊,就會當放棄,咪去返統一派位置

‹ 上一主題|下一主題