用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學有咩科一定要修M1 or M2 ?
樓主: bestwish
go

大學有咩科一定要修M1 or M2 ? [複製鏈接]

美之選468 發表於 16-8-3 22:04
不是說一定要讀M1 OR M2 但當幾位考生都旗鼓相當之時.....咁讀左M果位就可以脫穎而出啦.其實很多神科都睇M ...

真心請教邊幾科是神科?
謝謝

andywmama 發表於 16-10-10 11:19
真心請教邊幾科是神科?
謝謝

神科冇一定指定科目,只是泛指一些大學科目較受歡迎,所以收生分數偏高,有個別學科收生分數高,是源於收生人數偏低。

近年JUPAS 最高分數是:

環球商業管理
醫科
法律
計量金融
精算
牙科
藥劑
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-10-10 11:54
神科冇一定指定科目,只是泛指一些大學科目較受歡迎,所以收生分數偏高,有個別學科收生分數高,是源於收 ...

多謝你的解答,
囝囝今年中三,就快選科了,學校現未有選科講座,出面邊度有呢啲講座?想早小小理解吓,
囝囝現咁多科,數學科考得比好的,
應該會選M2,因佢小時候都有讀了幾年讀澳數,但升中後就停了。請問讀
澳數對選m2 有幫助嗎?
現在須要再讀澳数或什麼數打好機楚呢?
其實中四應該點選科好??
謝謝

andywmama 發表於 16-10-10 12:12

多謝你的解答,

選科講座,不如考慮這幾個星期六,八大都有 Information Day ,好值得去參觀及聽取大學的資料,可能比Ek的資料更準確及詳細。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 andywmama 的帖子

我諗家長要先做些功課,到大學網站看看有甚麽學科,收生的準則及要求。然後與孩子一起到各大學information day再了解,通常會有往年收生水平,課程函蓋,畢業生出路等資料。因會有學生/導師在場,會比衹上網站看好。以下是今年八大餘下information day日期。

15Oct – CityU/HKBU

22Oct – CUHK/EUHK

29Oct – HKU

了解後再按有興趣的學科收生要求及加權比例來定選科次序。

我女去年參加中三奧數比賽,有題目是與BinomialTheorem 有關。但如果確定下年可揀M2,倒不如先買M2教科書備課,中四開始的課程已很緊迫。

LingChiBaBa 發表於 16-10-10 14:57

我諗家長要先做些功課,到大學網站看看有甚麽學科,收生的準則及要求。然後與孩子 ...

請問你囡囡中三有報澳數比賽,
咁佢平日有無讀澳數班或上澳數課程?

andywmama 發表於 16-10-10 16:15
請問你囡囡中三有報澳數比賽,
咁佢平日有無讀澳數班或上澳數課程?

如果不是香港奧數隊成員,升高中才上奧數班,我覺得本末顛倒,化多些時間在DSE的數學上,會更有效果!

亞囡無學開奧數,喺學校老師揀學生教,早2年撞其他課外活動所以無參加,舊年唔撞其他課外活動先參加。
其實中三都好忙,學ANChan59話齋 ,集中DSE數學課程,Core Maths 同M2攞5**好着數

回覆樓主:

謝謝二位的意見,好讓我參考認識高中作準備。

我細囡間中學講, M2 是中五下學期才有得讀, 其實想問大家, 甘遲才讀, 趕得切 ,教得晒嗎 ?
( 因我大女中四時已開始讀M2 )

HELENNNN 發表於 16-10-11 17:22
我細囡間中學講, M2 是中五下學期才有得讀, 其實想問大家, 甘遲才讀, 趕得切 ,教得晒嗎 ?
( 因我大女中四 ...

會唔會喺中五上學期教哂core Maths,然後用core Maths時間教M2?

HELENNNN 發表於 16-10-11 17:22
( 因我大女中四 ...

我女學校都係中五先教M1 or M2 的,我都唔知点解

emmafish 發表於 16-10-12 21:38
我女學校都係中五先教M1 or M2 的,我都唔知点解
m2部份課程內客,要core相應部份教完了才容易教的。trigo 就是其中一個例子。m2的trigo是 core trigo 的深入版;trigo 的微積分也是要有 core的概念後才能明白,所以早教反而容易混淆學生。
對哪些挑選過的學生來說,S5下學期才教m2雖然緊迫,只要不浪費,時間也是足夠的。如果能認真學+認真操,m2拿高grade不難!
正如我之前反複講過,相比其它選修科,m2的課程範圍細得多,不信可問問貴子弟。而且m2和core有著協同效應,只要core通,m2就不會難。其實一般core 的課程,到S5下學期應該要教晒,剩下的時間就是操卷和mock,以適應不同的題型。m2是core 的深入版,正好提供機會給這批學生在學習新嘢之餘,也鞏固/操練埋core。
到S6如果你再問貴子弟,m2 同 core邊樣難?
答案多數是m2難!事實上這批(m1/m2+core)學生,core 拿 5/5*/5**的比例也是最高的

‹ 上一主題|下一主題