用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 校網選東區還是灣仔區好 ( 急)
go

校網選東區還是灣仔區好 ( 急) [複製鏈接]

miko_cu 發表於 16-2-29 17:00
小兒就讀灣仔區小學屬灣仔區校網,家住東區,前2次呈分試平均分都是86左右屬A組別...假設第三次呈分試仍然 ...

會揀得華仁做第一志願, 應該係華小.... 我唔太清楚華小有幾多組別, 但如華小A組係最高一組, 咁我可以話你知應該必定可以升上華仁書院.

轉過東區雖然應該都會係B1學生, 但無保証邊間會易入 (如果你放民生放一, 可能必入)

以近年DSE成績睇, 聖馬可應該好過華仁; 不過講到尾, 去到中學讀書都係靠自己, 無一間中學可以保証令你個仔一定入到U
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miko_cu 發表於 16-3-1 00:44
多謝各位意見
好怕選擇錯,感覺自己好大壓力...
問過上年我哋小學冇入華仁學生,唔知係冇位放出嚟,定真係 ...
如果你唔係讀緊華小, 不如直接乙1放SKHTSK好過. 華小得太約10大抽獎既位, 值搏率太低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題