用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 視藝科
go

視藝科 [複製鏈接]

想問問, 小女成績BAND 1, 考13/108 (級1-40穩定BAND1), 但小女只差在視藝科, 只得C, 想問會影響第次排名很大嗎?
   6    0    0    0

回覆 妹妹頭 的帖子

視藝差當然可以好大影響

呈分比率: 中9, 英9, 數 9 常6 視藝3 音樂2

中英數常, band 1 的分數相當接近

但是視藝A 如90分
視藝C 如65分, 這樣相2差25分, 再乘3 = 75分

75除 (9+9+9+6) = 2.14分

平均分即時下跌了2.14 分, 名次一定跌很多

edithtsoi 發表於 16-2-22 11:55
回覆 妹妹頭 的帖子

視藝差當然可以好大影響
係 9+9+9+6+3+2 或者 多過 2(宗教) ~~~

妹妹頭 發表於 16-2-22 11:00
想問問, 小女成績BAND 1, 考13/108 (級1-40穩定BAND1), 但小女只差在視藝科, 只得C, 想問會影響第次排名很 ...
考全級13是已經計算了視藝了吧? 即是說她的主科夠高分, 足夠把總分拉高~

想問問, 小女成績BAND 1, 考13/108 (級1-40穩定BAND1), 但小女只差在視藝科, 只得C, 想問會影響第次排名很 ...
直接問老師女女呈分排名係幾多。

回覆 little_yolky 的帖子

我女依家小四, 下年至呈分, 所以咪驚定先囉, 主科冇問題, 反而係視藝最差, 音樂都可以A

妹妹頭 發表於 16-2-22 16:51
回覆 little_yolky 的帖子

我女依家小四, 下年至呈分, 所以咪驚定先囉, 主科冇問題, 反而係視藝最差, 音樂 ...
同老師了解下, 小五呈分成績表排名是否依呈分次第排名。如否, 就真係要問清楚女女個呈分次第, 點解會C咁誇張架!不過, 樓上係俾最極端情況啫, 你可以諗下, C都可以係70分, 而其他B1同學, 都唔係個個A既, A都可以係85分, B都可以係75分, 咁都唔係差好遠(自我安慰ing)。如無法改善視藝, 就只好從中英數常邊科最好就搏盡佢, 將個分數拉開, 拉上補下吧。

同視藝老師溝通下, 對症下藥, 暑假搞搞佢啦。

妹妹頭  識既朋友, 個個都係得C  發表於 16-2-22 17:00

妹妹頭  識既朋友, 個個都係得C  發表於 2 分鐘前

咁咪得囉, 好過我個女, 視藝A, 但中英唔掂丫, 你話邊個大鑊D?

引用:妹妹頭++識既朋友,+個個都係得C++發表於+2+

原帖由 little_yolky 於 16-02-22 發表
妹妹頭  識既朋友, 個個都係得C  發表於 2 分鐘前

恕直言應該妳女大鑊啲,主科差1分即係差9分,點會唔大鑊
講番樓主視藝大圍都C就唔駛太擔心啦,視藝都講天份,唔太差已ok,唯有努力考好主科啦

little_yolky  讚成。  發表於 16-2-23 08:40

引用:+本帖最後由+洋蔥頭媽咪+於+16-2-22+18:33+

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-02-22 發表
如果,大家名次叮噹馬頭,是要在附科來取勝。

little_yolky  如果唔係為爭第一,只為爭B1果40%,又好多人視藝都唔係A,都唔駛過份擔心的。  發表於 16-2-23 08:41

視藝影响頗大的, 我個囡三次呈分試,全級4x,4x,3x, 但呈分下跌至6X, 就是視藝C影响

王家爸爸  原因可能係中游同學本身分數差別不大,所以唔同計分方法對排位影響較大。   發表於 16-2-23 09:42

醒目開學勳章 王國長老

真係唔好睇少 VA 同音樂既分, 真係可以一野拉低 10+ 架.

我開頭都唔知落差會咁大, 朋友個仔讀要呈分既直資, 佢話就係 VA 衰左, 正正因為 VA 得 C, 即刻名次跌左 10+, 我聽完佢所講要我囡重新學畫畫咋.

little_yolky  樓主囡囡1X,跌10+名都仲係3X,好彩仍然係B1。  發表於 16-2-23 08:42
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:妹妹頭+發表於+16-2-22+16:51+回覆+l

原帖由 little_yolky 於 16-02-22 發表
同老師了解下, 小五呈分成績表排名是否依呈分次第排名。如否, 就真係要問清楚女女個呈分次第, 點解會C咁誇 ...
請指教一下,視藝通常考什麼?

素描應該必考

mr.paper 發表於 16-2-23 07:24
素描應該必考
阿女第二次呈分試就係考素描 :)

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-02-22+發表

原帖由 JJDBB 於 16-02-22 發表
如果,大家名次叮噹馬頭,是要在附科來取勝。
如果唔係要求太高或要爭頭幾名,視藝真係唔駛過份擔心。我仔兩次呈分視藝都係 B&C,ㄧ樣keep 住B1b,天資呢啲冇得講,只要主科同其他科考好啲,我相信唔會因視藝而失落 B1 。

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+16-02-22+發表如果

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-02-23 發表
如果唔係要求太高或要爭頭幾名,視藝真係唔駛過份擔心。我仔兩次呈分視藝都係 B&C,ㄧ樣keep 住B1b,天資呢 ...
其實家長又唔駛過份緊張,當然如果太差都可以去學下畫畫之類,除非同學個個美勞/畫功超勁,否則又未必差距太大,呈分老師亦可能會手鬆啲。家長都無須過份緊張嚇怕小朋友。

以你既情況(B1學校考13/108),視藝科成績對大抽獎階段應該無嘜影響,一定係B1學生。但是一定會有小小影響自行階段既排名,影響一般應該唔會太大,原因係上游同學之間分數差距一般比較大(相對中游而言),所以唔同計分方法對排位影響較少。

以我的認識, 因為標準分問題, 視藝只對中間成績的學生影響最大, 即如全級100人, 第40-60人影響大,
,

little_yolky  妹妹頭,唔好問點解,因為解咗都唔知點解,最緊要知道結果:影響唔大!  發表於 16-2-23 13:28
王家爸爸  中游同學之間既分數差別不大,所以標準分對排位影響較大。  發表於 16-2-23 09:54
王家爸爸    發表於 16-2-23 09:54
妹妹頭  何解?  發表於 16-2-23 09:51

回覆 王家爸爸 的帖子

多謝你的意見, 我個心都舒服了很多, 但我都有提醒女女, 不可看低視藝依科, 一定要盡力去考, 希望她會明白
‹ 上一主題|下一主題