用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 孩子立志要做動物保育工作, 應該讀什麼科? ...
go

孩子立志要做動物保育工作, 應該讀什麼科? [複製鏈接]

請問孩子立志要做動物保育工作, 除了獸醫外, 應該讀什麼科?
我在海外版也問了相同問題, 但也想知道, 如果留港讀大學, 應該讀什麼科?
   0    0    0    0

annie40 發表於 16-2-19 10:52
回覆 四隻貓 的帖子

Your child is amazing.  What I know is there was B.Sc. Degree from the Departmen ...
佢好喜歡睇動物片, 見到專家拯救動物佢就好感動. 佢成日問我點先可以做呢類工作, 我只肯定讀獸醫一定可以做呢類工作, 但香港無獸醫讀, 而去外國讀獸醫都非常高難度.

我有同佢講, 如果只係想照顧動物, 其實正職之外可以去一些機構做義工, 當然亦可以好似香港某些機構主力拯救流浪貓狗. 但如果係好專業果種全職保育動物, 除獸醫外我就唔知.

mrschan256 發表於 16-2-19 12:05
http://www.polyu.edu.hk/web/en/media/media_releases/index_id_963.html

PolyU and Royal Veterinary Co ...
呢科好0岩喎, 研究下先. Thank you!
‹ 上一主題|下一主題