用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港有沒有開心的學校?
樓主: SoLM
go

香港有沒有開心的學校?   [複製鏈接]

回覆 karen55407 的帖子

ME 2

回覆:香港有沒有開心的學校?

其實,以前讀書是開心,因家長的關注較少,亦沒有分什麼英中,中中。多數英中,所以沒什麼壓力。至於升到大學與否,純屬中學時自己的造化。

講返學校吧,有D學校真是很多功課,找學校前要問清楚幾多測考和功課,每樣量多少,逐一比較。我同事仔女讀的津校,好多抄寫,抄完再抄,小朋友叫救命,同事問我仔學校會否這樣,才知道功課咁大分別。另一同事仔,讀出名九龍區地區名津小,日日十幾樣功課,一個term non-stop測驗,小一開始投訴(向我),我就覺得佢又要威又要帶頭盔, 為何不問清楚至報名?

引用:講返學校吧,有D學校真是很多功課,找學校

學校就好多都開心,唔開心係因為個別家長或老師

SoLM 發表於 16-2-26 04:04
同意啊,太多人對「名校」的誤解。功課深及抄寫多是香港「名校」的特色。

...
其実係想变名校果d先谷。以中学為例band1A中学不知幾hea. Band1尾2头果d要升level先谷死~

小學谷成績,要brand1學生多,咁學校升中條數咪靚囉。

回覆:SoLM 的帖子

我覺得是有的,我仔女這家功課唔多,壓力也不大。學校都算關愛,老師唔會太惡。
他們喜歡上學,有時病了也想快快好盡快回校。

Yanamami    發表於 16-3-7 22:56

我仔同女讀嗰間都出咗名少功課,大部分日子不超過三份,小朋友九點可以上床瞓覺。學校以活動形式教學,師生互動強,學生返學當然開心。

小息開不開心?
體育課開不開心?
放假又開不開心?
做功課開不開心?

不能用「開心」一個詞去形容學習。。。。

學習:追求學問的過程一定是艱辛和沉悶的,但當中尋得著知識,應用所學的知識,有發現,才是「開心」的一刻。

不彎身耕種,怎會歡呼收割。

作為家長,是如何平衡和支持他。

有些家長,陪小朋友做功課,是你今天抄課文,便陪你一同抄課文。

當家長高期望,低情緒支持。
小朋友咪辛苦囉。。。。

hkpapa852    發表於 16-3-8 09:44

lovecupid 發表於 16-3-8 09:39
小息開不開心?
體育課開不開心?
放假又開不開心?
對呀!  真的不能只用開心來形容, 人生總不是只有開心, 唔開心既十常八九, 教導孩子怎樣面對, 怎樣調節自己更重要.  不過無可口非, 社會有不同教學理念的學校, 能找到合適的當然好, 不過不少家長係只能等統一派校, 不合適的亦要讀, 但造不是絕望的, 家庭既支持很重要, 有一陪你一起渡過辛苦, 真的會大大減輕痛楚, 更可能變成樂趣.  心態是最重要的.  

Yanamami 發表於 16-2-26 07:39
其実係想变名校果d先谷。以中学為例band1A中学不知幾hea. Band1尾2头果d要升level先谷死~ ...

唔少人仲認為好成績一定同操練掛勾......傳統名校係唔著重用操練方法令學生有好成績,而係要求學生睇大量課外書,因而令學生無論語文同知識水平都能超越教育局規定的課程範圍。好多P3-4學生已經可以囉住本成吋厚純文字課外書黎睇。用操既方法,係唔會叻得去邊....

little_yolky  家姐讀間二線學校,小二暑假睇本書都唔止一吋厚,D字細到我要用老花鏡至睇到,不過係中文唔係英文啫。   發表於 16-3-14 12:06

SoLM 發表於 16-3-8 10:50
本學年18宗學生自殺 

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160308/19520765
相比起我地做細路嘅年代, 現今家長對小朋友嘅期望可能較高. 但我覺得更大原因, 係現今嘅小朋友抗逆能力太低. 雖知人生不如意事十常八九, 每個年紀都會有每個年紀嘅煩惱. 唔係死咗就一了百了.

Soundervolt  同意,家庭教育及社會風氣有莫大關係  發表於 16-3-8 11:21

SoLM 發表於 16-3-8 10:50
本學年18宗學生自殺 

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160308/19520765
我會咁睇, 學生自殺有N個原因, 而報紙只能報某一角度.  唔開心係一個主因, 但係唔係因為學校既壓力又係另一回事, 但同一件事O係唔同既人身上發生會有唔同既感覺和反應, 都係果句, 做家長既要多關心多留意仔女, O係仔女有需要你既時候真係要第一時間出現, 所以家長從小點樣塑造小朋友既品格和思想好重要.  

唔開心就用自殺去解決真係好可惜, 不過選擇呢條路既人相對真係比較少, 所以人既心理質素好重要.  一個歪念就走錯了. 希望社會, 學校, 家庭一齊努力, 給身邊既人多一份關心, 多一份接納.

ok3 發表於 16-3-8 11:18
相比起我地做細路嘅年代, 現今家長對小朋友嘅期望可能較高. 但我覺得更大原因, 係現今嘅小朋友抗逆能力太低 ...
香港教育制度, 從我地小時到現今, 其實重點都無變, 都只係: 求學就是求分數

現今家長對小朋友嘅期望較以前高:
要求小朋友更加著重成績, 所以一早已經要求不能輸在起跑線, 一早參加Playgroup, 興趣班, 補習.... etc
我地細過時, 有幾多人未到中學就話會補習? 參加興趣班? 落街打波打機好過啦!

現今小朋友抗逆能力較低:
以前讀書, 早期有升中試, 中三淘汰試, 後來剩番中五會考同中七高考, 但一個學生總要自己面對幾次難關.
心理質素同抗壓力, 係日積月累咁練出嚟.

依家只剩番一個DSE, 讀完中小學12年後就一試定生死, 壓力到底係少咗定大咗?

不少家長依家又話要愉快學習, 但係咪真係可以唔重視結果咁被小朋友愉快學習先? 如果唔係, 到時兩頭唔到岸, 咪仲衰!

隨著社會改變, 大學學位越嚟越唔值錢, 家長就更加覺得入大學係基本要求, 結果只會更著重成績, 間接令小朋友衍生一個觀念: 成績高低, 就係人生成敗既指標

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-8 11:35
香港教育制度, 從我地小時到現今, 其實重點都無變, 都只係: 求學就是求分數

現今家長對小朋友嘅期望較以前 ...
所以除非可以免試一條龍直升大學, 否則我覺得喺12年學習生涯裡面多1,2 次公開試都未必完全喺壞事.

ok3 發表於 16-3-8 13:10
所以除非可以免試一條龍直升大學, 否則我覺得喺12年學習生涯裡面多1,2 次公開試都未必完全喺壞事.
...
留意番今年剛和小學脫鈎既中學, 佢地認為一條龍制度, 令學生缺乏學習動力, 令成績下跌.

加上坊間亦有不少有一條龍/直屬中學既學校, 仍然希望"提升"學生水平, 唔駛被中學部嘈

所以, 一條龍是否真的是一個好制度呢? 我有保留.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

ok3 發表於 16-3-8 13:10
...
咁大學又洗唔洗免試畢業?前排有個醫科生跳樓,我讀書個年代一樣有同校學生自殺(1年3個),如果唔增強抗逆力,問題始終會發生。
‹ 上一主題|下一主題