用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家收到匯基(東九龍)面試通知未?
樓主: dinofans
go

請問大家收到匯基(東九龍)面試通知未?   [複製鏈接]

Snoopy211 發表於 16-2-23 21:59
匯基有校巴去中西區, 交通應該唔係問題.
其實車程都頗耐...而且只有很少站頭, at least對我來說非常不便....自己返學或坐校車的話, 也要1.5小時(計埋去站頭時間)

回覆 小時了了 的帖子

我仔都有去IN,  我見好多家長對呢間學校真係趨之若鶩,  真心想問, 其實有咩令大家咁鍾意這間學校呢?  我係見人話好我就去報咋.
另外, 我確有些擔心學校點解出咁多激進份子, 學校或教師本身有否政治取態?  會否潛移默化或鼓勵D學生??大家點睇?

引用:回覆+小時了了+的帖子 我仔都有去IN,++我

原帖由 Apple011 於 16-02-24 發表
回覆 小時了了 的帖子

我仔都有去IN,  我見好多家長對呢間學校真係趨之若鶩,  真心想問, 其實有咩令大家咁 ...
聽完校長講野,絕對有潛移默化,甚至鼓勵政治化校園既影響

回覆 lolo272 的帖子

咁如有OFFER, 你仲會唔會捒佢?

回覆:請問大家收到匯基(東九龍)面試通知未

所以咪好茅盾,老實說,老公不太喜歡,覺得政治,但我好like,學術、環境,還有宿舍訓練,學費不貴,只相信自己孩子不會甘容易洗腦,因平常好懶惰!:lover'

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

lolo272 發表於 16-2-24 11:17
唔好意思校長講咗咩野, 令你覺得鼓勵政治化校園呢?

唔好意思, 想問下您是否教徒?

因為我個人覺得教徒價值觀同唔係教徒價值觀可能有唔同, 所以有唔同睇法及感受.

PINK2007 發表於 16-2-24 12:16
所以咪好茅盾,老實說,老公不太喜歡,覺得政治,但我好like,學術、環境,還有宿舍訓練,學費不貴,只相信 ...
政治嘅野, 我唔識, 咁將來我/您仔女如果入讀香港嘅大學如香港大學... 都唔讀?

"有仔女入到HKU都要考慮清楚" http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3223611&extra=page%3D1

P.S. 因為我無錢, 無可能供阿女去外國讀什或者移民. 如果有得選擇, 我依家一定會走喇, 仲留係香港

回覆:小時了了 的帖子

下!我又冇谂過走,不過話比仔女外國讀書當然想,但我冇$ma!

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

校長講學校未來的發展着重individual and international. 我想獨立思考和國際視野是重點。獨立思考會否去到政治,激進,就真是看小朋友自己心態。

PINK2007 發表於 16-2-24 12:39
下!我又冇谂過走,不過話比仔女外國讀書當然想,但我冇$ma!
您不會供仔女外國讀書,反而我會諗另外一點 --- 聞說直資 F4 開始好多人跳船去外國讀書唔考DSE (呢間都唔例外), 有前人網友提及可能會影響留係度讀及考DSE同學嘅士氣, 因為可能眼見身邊好友同學一個又少一個咁走咗去外國讀, 剩低自己, 士氣有影響

P.S. 但綜觀匯基 DSE 成績幾好的

考都未考到,冇谂甘長遠,走左的又會入番來學生,我又唔覺會有影響!
反而系好多公務員有政府津貼走去讀直资就真!😊😊😊😊

小時了了 發表於 16-2-24 12:36
政治嘅野, 我唔識, 咁將來我/您仔女如果入讀香港嘅大學如香港大學... 都唔讀?

"有仔女入到HKU都要考慮清 ...
答你問題一, 我真係會唔俾,科大可能仲好!如果仔女考到港大,要睇下咩科目喇,如果係個仔思想成熟,經過深思熟慮考到理想科目又符合我既價值觀,我諗唔到反對既理由,唔通佢去讀性愛治療我又要俾咩? 如果佢入去係為左攪港獨既,我一定唔俾! 我有番教會,但未係教徒,我有自己一套價值觀,但我都唔會在中學階段就將政見灌輸俾佢地,如果間中學同我唱反調,一早就灌輸反社會既訊息俾我個仔, 呢點我絕對唔會容許!  反之如果間中學早早教佢愛黨愛國紅領巾,我都唔會俾!

tibetlee13    發表於 16-2-24 16:52
tibetlee13    發表於 16-2-24 16:51

港大真係要諗過先.

Apple011 發表於 16-2-24 15:17

港大真係要諗過先.
到時才算吧! 6年後的HK都唔知會變成點。都唔想得咁多。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+Apple011+於+16-02-24+發表回

原帖由 lolo272 於 16-02-24 發表
滙基政治化校園?何以見得?

唔少學生係來自紀律部隊家庭,就算政治化都會係傾向政府啦

醒目開學勳章

基佔中時學生糸無擺課.

我哪埸 (1500) 校長講關於黃同學及社會運動及, 我覺得好似幾正面 Wor, 當然他沒有講是否支持

回覆:請問大家收到匯基(東九龍)面試通知未?

路過⋯⋯政治化?!何以見得呢?我兩個小朋友現S.1,本人全家都不是基督徒,亦不是紀律部隊家庭,就本人所見東九滙基一d點政治化都見不到,反而宗教化就每處都見到!

回覆:mietwins 的帖子

Hello,請問貴子女也是band1成績入基?😊😊

回覆:請問大家收到匯基(東九龍)面試通知未?

本人在去年都是過來人,小女亦被多間band1直資取錄,最後他們都堅決選擇此校,so far到現在為止我都覺得冇㨂錯,祝大家都可收到好消息吧!

‹ 上一主題|下一主題