用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KM Vs 九龍禮賢 Vs LH, 大家會點揀?
go

KM Vs 九龍禮賢 Vs LH, 大家會點揀? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔讀過兩間小學,因為都係熱門學校,多數人都係讀名幼嘅

私小,KM入讀嘅有6個 (全級約160人),小二阿仔轉咗學校 (剩5人),私小P2某次考試每班頭3名 (共12人)當中,有4個來自KM!

津小,小一嗰年全級第一來自KM (江湖傳聞)
阿仔同另外一位同校插班津小,同學來自KV現時阿仔津小同班有6個來自KM,全部average/above average,包括自己班頭二名

如果話名小排頭嘅未必係來自名幼,true!但來自名幼嘅都好多成績好好,就算人少少嘅KM成績都好強!

另外好多時响奧數比賽見到一d熟識嘅名字攞一等獎/金獎
我自己對KM d仔成績咁好,都覺得好amazing!

當然,功勞未必在學校啦~孩子自己本身嘅資質同家長發功,比學校更重要!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Rabirabi 發表於 16-1-29 10:30
正是我頭痛原因
如果你相信自己個細路,相信自己會跟佢、教佢,咁讀邊間學校其實唔係太大分別 (呢個係我一路嘅信念,所以無報過龍幼,唔在乎間小學有無龍中)
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Rabirabi 發表於 16-1-27 08:01
KM Vs 九龍禮賢 Vs LH, 大家會點揀?tks
答返正題:我會揀LH
KM老師嘅流失情況雖有改善,但無奈我細仔係天下第一大受害者,讀四年,有兩年要轉老師,K1仲轉咗6個之多!
俾我再揀過,我唔會揀KM

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Rabirabi 發表於 16-1-29 16:19
可以分享你選LH 原因嗎?
provide that 响KM係咁轉老師,其實兩間都學術,LH教得活d,自訂教材,家長支緩好d當然,KM就比較傳統教學d,你如果讀緊.... 有信心嘅話,可以唔轉,我唔覺得兩間有太大分別
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Rabirabi 發表於 16-1-29 16:49
個人感覺LH 教材活學,英文亦較好,但又聽聞除青衣,紅磡外,其他分校一般

...
係呀!但教材其實係一樣嘅!所以.... 我覺得去邊間分校都差不多
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

konew720 發表於 16-1-29 18:00
老師其實好大影響。
係,但無得揀老師,唯有揀學校
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題