用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人收到St. Stephen確認信
go

有冇人收到St. Stephen確認信   [複製鏈接]

回覆:有冇人收到St. Stephen確認信

我識人 band 2 成績,運動好,不是 alumni, 即收俾埋 scholarship.  

Selection criteria 話ECA佔10%, interview 佔35%.....即係一入班房坐低就攞盡35%,得咗

小時了了  原來係咁  發表於 16-1-19 12:48

aeiou_drm 發表於 16-1-19 12:57
如果接受咗 St Stephen,仲有冇得玩自行同大抽獎㗎?
冇啦,要交Student Record form 同埋簽 undertaking.

hkpapa852  其實簽咗undertaking, 係無意義既, 教育局都唔認受  發表於 16-1-19 13:20

aeiou_drm 發表於 16-1-19 13:25
假設另一間直資又收左,咁係咪可以問返 St Stephen 拿返 d student record?

即是話直資收左,又接受左,教 ...
直資轉直資可以,有聽聞匯基話未必俾返家長,我無報唔清楚。

可以照去in自行, 教育局到七月唔會派個位俾你,但係到時你可以去自行叩門,咁間津校已有你interview 紀錄,容易d決定,如果津校叩門成功,咪又去返直資度拎返張 Student Record Form 囉!

引用:Quote:原帖由+Chole+於+16-01-19+發表直資

原帖由 aeiou_drm 於 16-01-19 發表
謝謝,好詳細,明白了。
唔好客氣!我都係喺EK學習。

引用:回覆+Chole+的帖子 之前睇過有關收生程序

原帖由 Lindytiger 於 16-01-19 發表
回覆 Chole 的帖子

之前睇過有關收生程序,無你講得咁簡單喎

我有去 Admission talk, 亦記得話同日有考生會second in 校長,但我朋友話冇見,所以我已即刻開帖問,EK 另外有兩位小朋友亦有offers,都冇見校長。

引用:咁副校長見其實都一樣,副校同校長應該要求

原帖由 Lindytiger 於 16-01-20 發表
咁副校長見其實都一樣,副校同校長應該要求差不多。同埋師兄師姐話面試表現都好重要,所以band 1 + 面試突 ...
不是second in 副校,係準備收嗰批直接見副校,其他小朋友見老師,咁我就知自己嗰個機會不大,心中有數而已。

BTW, 我亦不是埋怨收生程序簡單,以往張祝珊也沒有 interview process, 一樣都是 band 1 好學校。況且暫時見到SSC搶住收嘅都是讀書或運動尖子,好正常吖!

引用:回覆+Chole+的帖子 可能是有offer+scholar

原帖由 TszYingMama 於 16-01-21 發表
回覆 Chole 的帖子

可能是有offer scholarship 的會再見校長.  我女都是第一次見副校長, 跟著副校話應該會 ...
識人有scholarship , 無見校長。可能人人不同吧!

回覆:有冇人收到St. Stephen確認信

我今日收到信,3/22 前回答學校 x 3.

Call 咗St Paul's College, 22號前唔會通知結果。

實際d我想知道入三大及八大Degree course 比例有幾多?

引用:可以分享一下SPB+既DSE+同入U+成績嗎?謝謝

原帖由 Lindytiger 於 16-03-18 發表
可以分享一下SPB 既DSE 同入U 成績嗎?謝謝!
St Paul's College website 有:
http://www.spc.edu.hk/content.php?id=38&mid=1-89

入三大degree course 係40.5%.

Snakesmall  應是38.7%  發表於 16-3-18 14:13

引用:SSC雖然没有對外公布DSE成績,但有時會在Sp

原帖由 Snakesmall 於 16-03-18 發表
SSC雖然没有對外公布DSE成績,但有時會在SpeechDay及家長會提及。2012DSE(轉直資前):
本地及海外大學學位:7 ...
Thanks for the info.  

再考慮一下。

‹ 上一主題|下一主題