用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問Marynoll 中學自行係咪大部分位收番小學部? ...
go

請問Marynoll 中學自行係咪大部分位收番小學部? [複製鏈接]

請問Marynoll 中學自行收生有54個位,係咪大部分位收番小學部?請問有冇人知佢實際收外來生係有幾多?

3    0    0    0

這54個位是比外來生的。放心去考,外來生都會在F1入同一班。

引用:請問Marynoll+中學自行收生有54個位,係咪

原帖由 Mama0405 於 16-01-11 發表
請問Marynoll 中學自行收生有54個位,係咪大部分位收番小學部?請問有冇人知佢實際收外來生係有幾多?

...
以每年開學人數看,非小學部學生佔1班半,即50幾人,包括自行、派位及叩門。只有校方才知幾多是自行。

由於中學部不受縮班影響,可收足5班175人,而小學部只有約150人,相信校方可用自行位多收校外精英。

回覆:請問Marynoll 中學自行係咪大部分位收番小學部?

唔該曬兩位寶貴資料

請問九龍城區普通小學級前5名, 有參與音樂及運動, 但校際都是豬肉獎, 是否應試Marynoll ?謝謝!

elbar  機會一般   發表於 16-1-11 16:58
hktraffic  should try!!  發表於 16-1-11 14:26

Maryknoll

看到MCS notes : Please also do not include copies of awards or certificates of courses attended in the A4 transparent plastic folder. You may bring along your portfolio to the interview. 是否交資料時不用交證書及獎項的證明文件? 其他學校都列明要交, 怕理解錯了.

回覆 dorothywjb 的帖子

I also provided a portfolio and copies of certificate when I submitted my kid's application.  But the staff did not take copies and told me the original of certificates will be reviewed on interview day.  But she did collect copies of school report card.

Thank you

引用:Quote:原帖由+Mama0405+於+16-01-11+發表請

原帖由 MC1128 於 16-01-11 發表
以每年開學人數看,非小學部學生佔1班半,即50幾人,包括自行、派位及叩門。只有校方才知幾多是自行。
請問大家知吾知Maryknoll會否考慮田徑全港賽有排名定只考慮成績?如全級10幾,小學排名中上有機嗎?

elbar  機會一般   發表於 16-1-13 14:12

引用:請問Marynoll+中學自行收生有54個位,係咪

原帖由 Mama0405 於 16-01-11 發表

...
是否全部有得in呢?

引用:Quote:原帖由+Mama0405+於+16-01-11+發表請

原帖由 shirleyyu 於 16-01-13 發表
是否全部有得in呢?
校網註明全見

引用:Quote:原帖由+shirleyyu+於+16-01-13+發表

原帖由 MC1128 於 16-01-13 發表
校網註明全見
但沒註明三月邊日見,怕撞其他interview,㸃算? 有冇過來人可分別經驗呢?

princesshk2 發表於 16-1-13 13:51
請問大家知吾知Maryknoll會否考慮田徑全港賽有排名定只考慮成績?如全級10幾,小學排名中上有機嗎?

...
我覺得要睇邊間小學!

請問知唔知去年有幾多人申請自行?

請問知唔知何時開始通知面試?
‹ 上一主題|下一主題