用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PN - York vs Zenith
go

PN - York vs Zenith [複製鏈接]

兩間學費相約,大家會點揀?

hppa  if i were you, i would choose york  發表於 15-12-31 15:57
   0    0    0    0

回覆:PN - York vs Zenith

i have offers from york, zenith and greenfield and i will choose greenfield.
i dislike york as they offer 2-hr sessions only.

引用:i+have+offers+from+york,+zenith+and+gree

原帖由 pinkmania 於 15-12-31 發表
i have offers from york, zenith and greenfield and i will choose greenfield.
i dislike york as they  ...
2hrs 也是我所concern。。。

回覆 pinkmania 的帖子

咁得意嘅,唔係報名York嘅時候已經知道2 hrs?? 如果一早已經唔鍾意時間太短嘅課程,咁就唔需要嘥時間去面試啦!

回覆 nnmama 的帖子

兩個鐘不是問題,
學校只要有效運用這兩小時便可
始於2歲小孩專注力有限, 我覺得已經足夠
教學不能以多少小時來衡量成敗優劣, 不是要"大件夾抵食"

hppa  Agree this point  發表於 16-1-2 00:50

我對york得兩個鐘感覺唔良好係因為我覺得佢上下晝由兩班劏開四班只係想賺到最盡。
老師人手有無多左呢, 多一倍學生會唔會連名都唔記得?
而且其實佢會叫你上好多 extra收費嘅班。

不過我唔係用家,呢啲係我個人意見。 去in亦只係多個保險, 有better choice (in my opinion) 就放棄offer喇~

hppa  the only bad experience i have had is that they charged for everything and tended to be on the expen   發表於 16-1-4 14:10
hppa  i also think that york is trying to generate most profit for themselves. while in my opinion she doe   發表於 16-1-4 14:09

不過york同 zenith比, 我都覺得 york好啲。 zenith一黎 reputation 麻麻, 二來聽聞收下收下收到好大班。

引用:我對york得兩個鐘感覺唔良好係因為我覺得佢

原帖由 pinkmania 於 16-01-04 發表
我對york得兩個鐘感覺唔良好係因為我覺得佢上下晝由兩班劏開四班只係想賺到最盡。
老師人手有無多左呢, 多 ...
佢會叫你上好多 extra收費嘅班?

like what? and how much? any details?

你可去學校問下, 有唔同嘅 interest class.

引用:你可去學校問下,+有唔同嘅+interest+class

你可去學校問下, 有唔同嘅 interest class.
my son is studying in pn class and I have never heard of "佢會叫你上好多 extra收費嘅班"

引用:Quote:原帖由+pinkmania+於+16-01-04+發表

原帖由 maomaofafa 於 16-01-04 發表
my son is studying in pn class and I have never heard of "佢會叫你上好多 extra收費嘅班"

...
PN班時無任何班喎,到K1K2學校會有星期六的interest class,係optional,並不是"學校叫你上好多班"囉! 無人迫你,我一路都無join過。

hppa  correct  發表於 16-1-5 11:31

其實你好有矛盾,又話唔鍾意時間短嘅班,但又去報名又面試,有Offer唔要,聽落好似有啲搵嚟搞!為乜又晒時間精神去做啲自己唔鍾意嘅嘢呢?跟住又話另一間學校個名譽麻麻,但又去報名面試,又有Offer又唔要!再一次做d自己唔鍾意嘅嘢!如果只係鐘意greenfield, 淨係去in一間自己鍾意同會去讀嘅一間學校就得啦!邏輯上好似有啲亂!希望我哋冇理解錯誤!

hppa    發表於 16-1-5 11:33

引用:回覆+pinkmania+的帖子 其實你好有矛盾,

原帖由 Park88 於 16-01-04 發表

其實你好有矛盾,又話唔鍾意時間短嘅班,但又去報名又面試,有Offer唔要,聽落好似 ...
唔喜歡唔緊要,個人自由,但唔該唔好惡意抹黑。學校幾時有叫學生上咩好多extra嘅付費class呀?噏得就噏,又話老師唔會記得學生名。我個仔雖然係插班生但系老師第一日返學都記得佢個名! 仲有咩雜費都列得清清楚楚,我唔見pn有咩付費class,就算有都一定optional,唔會強逼參加。

hppa  true  發表於 16-1-5 11:36

引用:我對york得兩個鐘感覺唔良好係因為我覺得佢

老師人手有無多左呢, 多 ...
這個是很好例子,大家只須相信用家意見作參考,其他亂作一通的可以不理,豪無事實根據

回覆 mebb622 的帖子

子烏虛有

回覆:merci2046 的帖子

當初不太喜歡York, 聽完orientation覺得幾commercial。但in 完對學校印象好好,我個仔in 得好開心,老師有愛心。朋友讀緊pn同k1, 英文好,小朋友開心。

hppa  Fair comment  發表於 16-1-6 07:29

雖然得2HR, 不過我女返到屋企真係表達到佢有學到D咩, 而且返學仲好開心, D老師一發現有咩問題會第一時間打電話, 或者接放學果陣會叫你留一留低同你講下點解決, 最緊要, 無見過佢地既老師有"黑面", 試過夜晚係街度見到阿女既老師, 佢都會飛身埋黎攬下我個女, 證明佢地唔係為返工而教學生, 係真心錫小朋

我覺得quality 緊要過quantity. 我係York 既準用家,當初2hours 確實令我有D卻步.但諗深一層,一個2歳小朋友用2hrs 腦我諗都夠,3個鐘會太辛苦。York 下呢個決定預左嚇窒好多人,被人覺得搶錢,但唔代表齋分4班賺錢,唔投放多D資源,除非校方親口承認。仲有2個鐘唔代表學唔到野。正如小B而家歲半上左某文化協會playgroup 幾個月,每堂1.5hr. 短短個半鐘,我已經見到佢已經學到野,仲有上完堂好攰,好快瞓著。
呢個playgroup 唔平,每堂約$500.我覺得值!當然我亦會返屋企唱番學過D歌。
為左報pn 做左D research:
好多非用家一講York 就話佢搶錢、貴
但用家個個一句覺得值得. 自問用家意見才是可信。其他都只係道聽塗說,除非有真憑實據。
講真學校始終要賺錢,提供多D interest class 搏你報有咩咁出奇,最緊要唔係compulsory. 正如香港寬頻出埋HKTV mall 啦

引用:我覺得quality+緊要過quantity.+我係York+

原帖由 lemoncar 於 16-01-12 發表
我覺得quality 緊要過quantity. 我係York 既準用家,當初2hours 確實令我有D卻步.但諗深一層,一個2歳小朋 ...
我覺得大家要客觀D,分析下資料來源。大家都想為小朋友,俾最好既野佢地

‹ 上一主題|下一主題