用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行選2間 油真/瑪利諾/伊中/上智/聖瑪利 ...
樓主: shalie
go

自行選2間 油真/瑪利諾/伊中/上智/聖瑪利 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-12-29 14:06
呢5間學校可分兩級:

B1A生可考慮:

Yanamami 循道1C吧~

循道過去3年升讀local degree 都有5X% - 6X%, 其實同伊中/油真差唔多, 可以算係B1C-B1B.

只係多數人睇死佢, 無乜人留意佢中學真實既成績

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

孺子牛 發表於 15-12-28 21:42
請問知唔知MCS 每年自行大約有幾多人報?
是否同學們在校園內用英文交談, 少用中文, 是真的嗎? ...
補充少少

由於直屬小學是英文小學, 小學已鼓勵同學以英語溝通

因此, 確有少部分女仔到中學時, 仍喜歡以英文溝通, 但她們不是崇英輕中, 一樣可以廣東話交談

MCS同學普遍英文強, 在校園內用英文交談也不奇怪

2014-15有150名中六畢業生, 127人升讀大學, 當中97人本地大學, 30人海外升學

97名升讀本地大學的學生中, 73人升讀3大, 按次為港大, 中大及科大。

升讀海外大學的學生中,兩人升牛津

MC1128 發表於 15-12-29 16:32
補充少少

由於直屬小學是英文小學, 小學已鼓勵同學以英語溝通
以英文小學嚟講, MCS學生係Pre-S1既中既中文科成績算係幾好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:MC1128+發表於+15-12-29+16:32+補充

原帖由 hkpapa852 於 15-12-30 發表
以英文小學嚟講, MCS學生係Pre-S1既中既中文科成績算係幾好
請問PS1成績在那裏可以看到?

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-12-30+發表

原帖由 shalie 於 15-12-30 發表
入Mcs 網頁,找school report

引用:Quote:原帖由+shalie+於+15-12-30+發表請問

原帖由 MC1128 於 15-12-30 發表
入Mcs 網頁,找school report
http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/plan.htm

shalie 發表於 15-12-30 23:21
http://mcs.edu.hk/mcs_1213/reports/sch_rep_1415.pdf

P.19, 有過去3年Pre-S1平均分

Adelaidehaha 發表於 15-12-28 18:29
瑪利諾校風不太好,同学不喜欢和外來生溝通
聖瑪利驚讀得好谷=_=
個人意見:
瑪利諾校風不太好,同学不喜欢和外來生溝通  --> 要睇你遇到的點既同學, 小學已經識一定會一齊玩, 我諗其他直屬中學都會係甘!

Adelaidehaha 發表於 15-12-29 13:55
回覆 Gudettama 的帖子

大女曾想報Maryknoll ,最後都冇報,小学師姐话读得唔开心,某些同学常比較名牌,有D同 ...
都要睇返小學師姐本身性格係點?
你甘講真係 一竹篙打一船人喎!

我可以說,瑪記一定比其他名校樸素。

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+Adelaidehaha+於+15-12-28+18:

原帖由 Adelaidehaha 於 15-12-28 發表

只想問一句:請問是否瑪利諾用家?

Adelaidehaha 發表於 15-12-28 18:29
聖瑪利驚讀得好谷=_=
個人意見:
咩校風唔好呀?你唔好up得就up!
詆毀mcs清譽!
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

TEMPO123 發表於 15-12-31 14:29
咩校風唔好呀?你唔好up得就up!
詆毀mcs清譽!
唔通講緊九龍灣間瑪利諾中學?

hkpapa852 發表於 15-12-31 14:32
唔通講緊九龍灣間瑪利諾中學?
mcs唔易入哦,入得個個品學兼優,何來校風唔好?

始終會有d人有機會見到d普通人見唔到嘅嘢

最受家長歡迎嘅學校一定無黑暗面?
傳聞唔好嘅學校無其他嘢值得欣賞?

接受現實㨂返間合程度嘅唔可以?自行非要㨂高d先得?

5kin 發表於 15-12-31 15:27
始終會有d人有機會見到d普通人見唔到嘅嘢

最受家長歡迎嘅學校一定無黑暗面?

雞蛋也有人挑骨頭。

自行當然揀高D。

回覆 MC1128 的帖子

家長想小朋友入瑪利諾的其中一個原因便是因較多用英語溝通, 有一個好的英語環境 .

MC1128  這方面一定不會失望  發表於 15-12-31 19:34

不過中文小學外來生入到去, 可能英文要追得幾"金" ...

回覆 purplechung 的帖子

其實這情況普遍嗎? 真心請教.

TEMPO123 發表於 15-12-31 18:39
雞蛋也有人挑骨頭。
同BAND揀間TOP唔算搏,始終統一都係同一個BAND頭中尾一齊派入去,分野比較少;

BAND頭試揀高一個BAND尾都唔算太搏,反而BAND中尾搏就好危險,隨時害咗個小朋友

外人點知個小朋友係頭中定尾?亂叫人越級我負擔唔起責任

反而小學老師應該最清楚個小朋友乜LEVEL
‹ 上一主題|下一主題