用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問學之園pm 同 九龍塘禮賢am 大家點選擇? ...
樓主: beanslau
go

請問學之園pm 同 九龍塘禮賢am 大家點選擇? [複製鏈接]

回覆:maggie_lai2002 的帖子

請問如果禮幼,如果自己谷加補習,考到直私嗎?我知考小一品行好重要。

引用:請問如果禮幼,如果自己谷加補習,考到直私

原帖由 amoyresident 於 15-12-25 發表
請問如果禮幼,如果自己谷加補習,考到直私嗎?我知考小一品行好重要。

...
我pn讀緊富榮迦南,我就知上年有三個考入陳守仁了,名幼當然機會會大d,但普通學校一樣有人成功。。反而最重要係家庭教育

引用:係咩?我見往年得3個去禮賢小學only +

原帖由 carolkayan 於 15-12-24 發表
係咩?我見往年得3個去禮賢小學only
禮賢收St cat最多

回覆 maggie_lai2002 的帖子

去年st cat有6x個禮小offer, st cat 1級600- 700人, 其實st cat 不會比禮幼易入禮小. 如心儀禮小, 應該take 禮幼, 起碼一半以上機會上小.

回覆:請問學之園pm 同 九龍塘禮賢am 大家點選擇?

禮賢應是深水埗區不是九龍塘區

引用:Quote:原帖由+beanslau+於+15-12-25+發表Ma

原帖由 maggie_lai2002 於 15-12-25 發表
咁揀禮幼就一定要出去操,不過讀名幼夠要操lor,我個人德行首要的,考小一睇學術之外品行也非常重視,所以禮 ...
其實LH都好重視德育,讀過既家長都知,只不過佢學術語境太強,令所有人只會講佢學術好。

半back up好過無back up, 叩門寫信都多個好處

回覆:請問學之園pm 同 九龍塘禮賢am 大家點選擇

禮幼其實都好唔錯,重德育、又有半龍……
拍得住宣幼。好像課程也深左。

我揀學之園!

引用:我揀學之園! +

原帖由 nic_bb 於 16-03-07 發表
我揀學之園!
same here. 學之園對考小一的support 好強,課程亦非常好,語境更是比禮賢好。

若不是心儀禮小,只求backup,我會揀LH,因為我覺得LH考到禮小或同級學校機會很大,又可以打好學衘根基

puichingforsure  Agree  發表於 16-3-8 09:17
siden    發表於 16-3-8 07:14

回覆 beanslau 的帖子

我會揀LH,LH學術、語文環境及啟迪班真係好強,LH可以考入到禮小及其他學校。其實,有幾個多禮幼真係可以考到禮小呢?

學之園 學術好係人都知 但德育一樣甘好 學之園有自己出的書 品德教育慢慢滲透 例如有一本書是說父母和小朋友去香港動植物公園 教小朋友先搭巴士 再轉「港鐵」,候車的時候要企係黃線外。又另外一本書,吃飯前要洗手,吃飯的時候要講「爸爸吃飯 媽媽吃飯」。單單睇距地出的書就會覺得學校渲染的是一种互助,鼓勵,關愛的精神,我相信小朋友會被慢慢感染的。另外,小朋友也是很守規矩的。 學術方面,我也很敬佩學校的教學方法,例如認字,有次距地扮演「shopping」 ,小朋友手拿一個字,比如「菜」,那他就要係一大堆野入面揀出「菜」,我小朋友又真係甘就記得「菜」字。大多數小朋友返學都是好開心的。老師會時不時打電話比我,同我分享一下小朋友在學校發生的事情,網站上有時候又有小朋友的視頻,作為家長,真是好開心。 你說的另外一個學校,我身邊沒有人讀過,所以只能和你說一些我自己對學之園的體會,相信你綜合各位家長的意見,一定能夠選出一個自己喜歡的學校。 另外,因為學之園有pn,所以k的名額不多,出面考入到入k,小朋友真是好叻!

引用:學之園+學術好係人都知+但德育一樣甘好+學

原帖由 力爭上游 於 16-03-08 發表
學之園 學術好係人都知 但德育一樣甘好 學之園有自己出的書 品德教育慢慢滲透 例如有一本書是說父母和小朋 ...
很詳盡的用家分享,我女都係學左德育故事後好大進步,每次食飯主動叫人,出街搭車排隊守秩序,唔洗人提,所以學校德育真係教得好好!

‹ 上一主題|下一主題