用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求救-聖保羅堂am和禮賢會am如何選擇?
樓主: mimibibi
go

求救-聖保羅堂am和禮賢會am如何選擇? [複製鏈接]

回覆 KK0916 的帖子

中環老師有一半是由北角調過去的, 每一班都有一個舊老師及一個新請的有經驗老師帶領。所以完全無問題。主任都是北角調過來的, 校長兩邊走, 隔日在北角/中環。我家小朋友返得好開心, 老師亦好盡責有愛心, 夜晚下班後有需要亦都會打電話告知家長小朋友當日情況。<這件事是同班同學家長在whatsapp group內告知的。>

回覆 ffaye 的帖子

謝謝你的意見

但如果想扣門, 華仁, 衛理或北官等小學, 係咪選 SPC 好d呢 ?

我都打算無論邊間, 課餘都會比佢讀英文同普通話, 咁你知唔知SPC除了另外學英文同普通話外, 還要學那些呢?

引用:回覆+ffaye+的帖子 謝謝你的意見+但如果想

原帖由 fergus.yung 於 16-01-07 發表

謝謝你的意見
咁我又唔覺得呢幾間會視聖保羅堂好過禮賢。不過舊年有好多人叩到一線津校而資料係無响學校website update的,有無背景同特異功能就唔知了。

至於課外班,其實又無話咩係一定要做。尤其普通話,身邊無人响叩門考普通話,反而係可以作為普教中既銜接而已。不過你講嗰幾間好似都係粵教中架!

係呀, 我都聽人講衛理收衛理堂多, 但interview撞蘇浙最後放棄in, 蘇浙又得waiting

佢一路都有返普通話班, 覺得對學中文好D

其實我就比較想 SPC, 始終喜歡開心學習模式.

我諗明我谷嘅意思係比較多寫字認字部份, 如果平時都比佢寫佢又願意做, 咁係咪已經彌補了 SPC不足 ? 如果佢唔肯做, 返明我都一樣唔鍾意做, 迫佢可能連學校都唔鍾意返, 唔知我咁諗啱唔啱呢?

monodad 發表於 15-12-21 15:07
中環禮賢嘅話就揀SPC
同意

引用:回覆+fergus.yung+的帖子 衞理小學收叩門

原帖由 shersiu 於 16-01-08 發表
回覆 fergus.yung 的帖子

衞理小學收叩門生多數是衞理堂幼稚園學生,有錯請更正 ...
衛理小學校長有講過111優先。响衛幼讀好多都target衛小放111。而叩門既我相信衛幼既比例唔少,所以多衛幼叩到衛小都算正常吧!

而且兩間學校我相信關係都密切。如果我係校長,兩個同水準既小朋友我都會想收番衛幼生。

引用:回覆+ffaye+的帖子 佢一路都有返普通話班,

原帖由 fergus.yung 於 16-01-10 發表

佢一路都有返普通話班, 覺得對學中文好D
如果家長有時間心機安排課後既野,咁我覺得讀邊間學校都唔會影響小朋友學術發展。

聽到你咁講, 個心定d, 大家一齊繼續努力吧!
‹ 上一主題|下一主題