用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 上中一二會停藥嗎?
go

[過動] 上中一二會停藥嗎? [複製鏈接]

lai_123 發表於 15-12-18 20:49
如題,只是專注力困難,有無家長可分享經驗? 還是繼續食藥?
我仔無停藥, 食到現在相等香港的中五仲繼續. 你睇返小朋友情況, 如果他學習上應付得到就好
for every one criticism, three positives must be given.

無諗過阿仔有停藥的一天,現在肯定睇唔到。只望唔使加大藥量和繼續有良好藥效。
for every one criticism, three positives must be given.

做咩職業唔緊要,最緊要係佢地自己有興趣的事
自己喜歡的,就會有動力去克服困難

lai_123 發表於 16-2-17 23:47
一句“沒有食藥才是真正嘅我!” 比佢問到口啞啞,可以點答?
我仔都講過呢句話,但他知道藥對他有幾大幫助,試過有大半年要轉藥,那半年他生活各方面都受影响,自那次以後他不再提這想法。
我問阿仔會怎樣回答你的仔,他建議就讓他試試不食藥,當他見到分別就會想食返藥,如果他覺得不食藥好,就不食藥算了。

成績下滑其實可以追返。你仔大個仔了,若是我仔,我會和他傾計,問他問題:

將來想做甚麼?

這問題很重要,如果少年人沒有理想和目標,他可能會覺得讀書好無謂,成績好壞對他意義不大(除了可能會被阿媽鬧 :))。藥只是一個工具,幫助孩子去達成理想。

另外,會否藥物令他不舒服所以他想停藥呢?會否是有人告訴他食藥後性情改變了?這個年紀的孩子有時會好介意朋友對他的看法,同時很容易感到有壓力和情緒低落,會否是他覺得不食藥心情會開朗一些?

這個年紀的孩子好想獨立,會突然做一些難以理解的事。例如小朋友對花生敏感,細細個一直小心避開,到這年紀會因朋友無心的一句話,走去食花生。我聽過一單新聞就係咁,我自己個仔前兩年亦常常問我可否給他食花生醬!
‹ 上一主題|下一主題