用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問,有無後悔揀咗太happy嘅幼稚園?
樓主: 加德利奧
go

請問,有無後悔揀咗太happy嘅幼稚園? [複製鏈接]

想要happy school,但又怕上小學太辛苦…想請教各位有經驗人士之意見

3    0    0    0

引用:Quote:原帖由+加德利奧+於+15-12-12+發表想

原帖由 karen55407 於 15-12-12 發表
我兩個小朋友都係讀happy幼稚園,依家兩個都讀傳統小學,沒有銜接上的問題

...
請問有外補嗎?

回覆:CALVEN 的帖子

多謝貼士,等我都開始培養閱讀習慣。

回覆:fany 的帖子

睇嚟閱讀習慣係好關鍵。請教你會讀咩類型嘅書?一日睇幾耐?

引用:當年讀靈糧,+超級happy,+學校理念係提升學

原帖由 MASAYA 於 15-12-12 發表
當年讀靈糧, 超級happy, 學校理念係提升學習能力, 而唔係學術能力, 上小學可以自動波學習 ...
我就係有靈糧offer呀!我好想俾小朋友讀,但因target津小,真係擔心追唔到。請問你上小時追得辛苦嗎?kg有無外補?英文係咪唔夠?謝謝分享

引用:我覺得要重新命題Happy+school+改為"不重學

原帖由 HaYi 於 15-12-12 發表
我覺得要重新命題

Happy school 改為"不重學術的幼稚園", 因為而家好多深學術的幼稚園都可以是happy schoo ...
多謝提點

引用:屋邨、小班、淺、校舍大。冇後悔,好感激學

原帖由 魚兒小寶貝 於 15-12-15 發表
屋邨、小班、淺、校舍大。冇後悔,好感激學校安排咁多活動比咁多機會學生嘗試。升小有直資收。

我也重視家 ...
多謝你意見。請問有伴讀嗎?有無書可以介紹吓。謝謝

引用:朋友兩公婆大學生,囡囡讀九龍塘happy+scho

原帖由 魚兒小寶貝 於 15-12-15 發表
朋友兩公婆大學生,囡囡讀九龍塘happy school , 過份天真地認為幼稚園階段可以0學術,自己間小學唔收,考直 ...
家長方面自己都無喺學術上落功夫?

引用:+本帖最後由+小兔咕+於+15-12-16+19:48+編

原帖由 小兔咕 於 15-12-16 發表
怕自己唔識教,教唔好而令到佢上小辛苦…

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-12-15+發表点

原帖由 karen55407 於 15-12-16 發表
我覺得St Cat好神奇,愉快學習得嚟,又有一定學術程度,記得呀女當年在堂上畫完畫後,下面總會寫一段英文解 ...
無怪每年都咁多人排隊入!仲有外補嗎?

引用:無後悔.++Happy+School+俾好多機會我小朋友

原帖由 palmchristy 於 15-12-16 發表
無後悔.  Happy School 俾好多機會我小朋友體驗, 發揮創意, 開開心心渡過幼稚園階段, 好多時間親子活動, 去 ...
可以分享吓培養閱讀能力同興趣的方法嗎?謝謝

引用:無後悔,囡囡係靈糧畢業,今年小五、當年都

原帖由 SL1654 於 15-12-19 發表
無後悔,囡囡係靈糧畢業,今年小五、當年都有直資收咗,但叩門入咗心水屋村津校,上咗小學一直都有跟功課, ...
請問靈糧到k2,k3係咪都係無咩功課? 謝謝

‹ 上一主題|下一主題