用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧? ...
樓主: retriever
go

TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧? [複製鏈接]

有demand自然有supply. 當大家大力鞭撻個教育制度時, 其實有冇諗過係邊個做成今日嘅局面. 當有一日, 如果家長真係可以做到完全唔care成績, 越happy嘅學校越受歡迎. 谷嘅學校受到家長嘅鄙視, 冇人會讀, 會有殺校嘅危機. 到時仲有冇學校敢谷d學生? 仲有冇學校敢操TSA? 要改變嘅其實唔係個教育或教試制度, 而係家長個心態. 你自問改變咗未??

引用:有demand自然有supply.+當大家大力鞭撻個教

原帖由 ok3 於 15-12-04 發表
有demand自然有supply. 當大家大力鞭撻個教育制度時, 其實有冇諗過係邊個做成今日嘅局面. 當有一日, 如果家 ...
Exactly! 只怕最大聲疾呼那些家長,可能最心儀SFA級的學校哩!

引用:+本帖最後由+punlik+於+15-12-4+11:10+編輯

原帖由 punlik 於 15-12-04 發表
PISA 結果只顯示學生考試好,上海學生仲好添,咁點解有能力的家長,唔送仔女去上海,揀去歐美呢?香港學生係數學,科學表現排名咁高,咁多年出咗幾多個世界知名的科學家,數學家?除了Pisa, 仲有一個全球學生閱讀能力進展研究pirls ,2011年香港學生閱讀能力第一,但閱讀動機,享受閱讀程度的評分係包尾。好明顯反映香港學生讀書只為考試,因為狂操考試技巧,閱讀理解實快。但究竟我哋係想學生成為考試機器,定真係熱愛學習,甚至有影響同領導世界的能力?為何東亞地區考試成績好,有咁多所謂叻的學生,但以知識創意領導世界的,仍然係於pisa學術排名更低的歐美地區?東亞地區的學生及家長,大部分只以操卷考試為學習目標,更以此為榮。係咁嘅模式訓練出來的,只係一班懂得有效執行指示,冇vision的執行者。

hkpapa852 發表於 15-12-4 11:27
對你地兩位既觀點覺得有趣, 忍唔住要回應一下:

ykkwoka  其實閱讀理解的訓練,正正為孩子將來要在大量資訊 ...

其實有版友把"閱讀理解" 與 "閱讀興趣" 放在一起說"閱讀理解"是習作, 不能用於培養"閱讀興趣", 是有點曲解陳文的原意...

當然"閱讀理解"是習作, 也不是培養"閱讀興趣"...

問題是要求高效做"閱讀理解", 有破壞"閱讀興趣"的後果....

其實有不少學校要學生閱讀, 而不需學生做閱讀報告是感受同樣的顧累...

而太早操練搜索式閱讀, 副作用我前面已QUOTE一例, 不重覆...  習慣搜索式思維, 耳朵眼睛好像有過濾器, 偏聽得很不好溝通, 甚至給人有不夠尊重的感覺, 因為對人其他觀點充耳不聞, 缺乏恰當回應...

閱讀興趣這題目比較大, 一是習慣要從小養成, 二是跟其他更吸引的娛樂競爭... 孩子從小一手IPHONE 奶咀, 幾難養成閱讀習慣...

TSA 是一個切入點... 不同人看這事有不同反應, 有以政治事件看, 政棍反對贊成.... 問題是TSA 的原始目的是什麼, 合理不? 多年來有完成使命嗎? 有副作用嗎?

不應純以自己孩子能否應付作指標來評價事件吧?

PhilC 發表於 15-12-4 11:59
PISA 結果只顯示學生考試好,上海學生仲好添,咁點解有能力的家長,唔送仔女去上海,揀去歐美呢?香港學生 ...
係咁嘅模式訓練出來的,只係一班懂得有效執行指示,冇vision的執行者。

香港以前有"東方之珠"既美喻同國際金融中心既地位, 某程度上係因為香港人對工作指示既執行能力高所帶嚟既.

只有創意, 沒有辦法/能力執行, 其實只係妄想.

社會需要有不同能力既人, 但執行能力, 係大多數工作上, 都係必需.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sofesofe 發表於 15-12-4 11:38
Exactly! 只怕最大聲疾呼那些家長,可能最心儀SFA級的學校哩!

絕對正確!!

唔只BLAME ON 政府... 其實最難改變係D 家長...

BUT, SFA 係私校... 有人想谷去私校谷, OK 喎...

普及教育大家無得選...

我反而覺得, 普及應該唔谷, 你想谷唔該俾多D 錢...

而家係, 你想無咁辛苦反而要比多D 錢....

重要係, 果D 重覆練習對孩子成長是否有裨益, 值得存疑!

retriever 發表於 15-12-4 12:02
其實有版友把"閱讀理解" 與 "閱讀興趣" 放在一起說"閱讀理解"是習作, 不能用於培養"閱讀興趣", 是有點曲解 ...
所以我當初一早已係其它帖說明, 如問題係想解決學校要求操練, 取消TSA, 未必可以解決, 亦非一個短期可達到既目標. 應以更實在既方式去處理問題.

可惜, 部份人似是活在自我想像的烏托邦, 只認為取消TSA才是王道, 其它建議都是沒意義

Hillkymama  咁又唔係,反小三TSA的人主張還小朋友快樂童年,反這考試和反操練只是第一步.   發表於 15-12-7 11:32
palmchristy  令人缺乏思考和分辨能力, 把他人提供的答案當成model answer去背誦, 不就是一直以來的訓練所致嗎?   發表於 15-12-5 01:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PhilC 發表於 15-12-4 11:59
PISA 結果只顯示學生考試好,上海學生仲好添,咁點解有能力的家長,唔送仔女去上海,揀去歐美呢?香港學生 ...

問題係, 甚至連PISA 都可以操... 只要係ASSESSMENT 就可以操啦...
所以國內學生  

關於創意, 唔駛多講, 淘寶, 支付寶, QQ, 小米.... 如果你對INTERNET 認識夠老餅, 有邊樣唔係嚴重 "參考" 國外的?

小米 連個老總既衣著, 發報會既 SETTING, 廣告既PRESENTATION.... 跟美國某水果公司既產品宣傳.... 真係閃下眼, 以為自己去左美國....

除左國內既假貨最有創意, 假雞蛋, 假豉油...., 同埋騙案既創意...

我諗唔到點解有人話國內創意高.....

punlik 發表於 15-12-4 09:57
TSA,有D學生覺得淺,有D學生覺得深,有D學校要操,有D學校吾使操,只作評估.吾可以只睇到一個點, 然後就將 ...
咁你有冇睇陳校長之前的文章?佢都讚成取消!

punlik  佢最後結果是沒取消到.希望是佢下篇文章有解釋.  發表於 15-12-4 12:29

retriever 發表於 15-12-4 12:10
絕對正確!!

唔只BLAME ON 政府... 其實最難改變係D 家長...

點會冇得揀? 其實坊間仲有好多唔谷嘅官津學校, 係唔洗俾錢嘅. 不過你睇下佢地嘅受歡迎程度, 就明白點解我之前話...."其實最須要改變嘅, 唔係個教育或考試制度, 而係家長個心態."

ok3 發表於 15-12-4 12:26
點會冇得揀? 其實坊間仲有好多唔谷嘅官津學校, 係唔洗俾錢嘅. 不過你睇下佢地嘅受歡迎程度, 就明白點解我 ...

朋友故意挑間地區2線津校, 傳聞少功課, 咪一樣係咁....

問題係, 普及教育係對應同一課程, 同一標準...

政府做同樣的品質管理...

而這個管理關係學校老師的業績....

業績是老師底下的學生去前線跑.....

SO....

其實有無人試過做下分小三TSA閱讀理解past paper(不是出面D補充練習)?如果我小朋友不能答對一半以上,我會很擔心他們的閱讀能力呢!我同意25分鐘有D趕,時間可長一點,但文章深淺適中,完全沒有陳惜姿所講那些朱自清文章呢!

閱讀理解出得好的話,可以客觀評估學生閱讀能力,要考得好不是要靠操練練習,而是靠平時多閱讀不同文章,個別學校不停操練只是想提高TSA成績,不是提高他們的閱讀能力!

ok3 發表於 15-12-4 12:26
點會冇得揀? 其實坊間仲有好多唔谷嘅官津學校, 係唔洗俾錢嘅. 不過你睇下佢地嘅受歡迎程度, 就明白點解我 ...

其實而家就算新型直資, 近年都有開倒車之嫌....

你無講錯, 家長有個大環境, 人習慣左當係就係咁架啦...

重要係直資係少數, 如果果普及教育唔係好似政府講既, 向著求學不是求分數走...

新型直資好難保持初衷....

只有少數有江湖地位 (E.G. DB) 果類, 至有膽唔理成績繼續玩全人教育...

retriever 發表於 15-12-4 12:35
朋友故意挑間地區2線津校, 傳聞少功課, 咪一樣係咁....
其實唔谷既官津小學通常只有兩種:

1. 部份一線小學
2. 唔著重升中派位既學校, 如收取較多非華裔學生, SEN既學校

至於二線學校, 10間有8間都係谷, 另外兩間都係念緊點谷

回覆 gingerale 的帖子

可唔可以唔做閱讀理解?

可唔可以唔ASSESS 個閱讀能力?

用做閱讀理解同改錯既時間, 睇多兩本小書好唔好?

P.S. 大家小朋友考小面試出來, 有否好想知道佢考成點, 要盤下佢地?

回覆 hkpapa852 的帖子

1. 部份一線小學

Yes, we are lucky.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

punlik 發表於 15-12-4 12:50
二線津校,吾少有精英班.主動要求吾去精英班,估計應該沒咁大壓力.

精英班可能影響壓力, 唔想咁上進, 唔睇著D 分數都OK...

但係功課量... 朋友既話係 7 VS 9... 所謂地區二線, 係咪輕鬆左好多?

唔係囉....

‹ 上一主題|下一主題