用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 tutor time bilingual
go

tutor time bilingual [複製鏈接]

想問下tutor time PN 英普課程好唔好?我哋屋企講mandarin,冇英文對話環境,咁小朋友會唔會好辛苦?但都想要佢早D學英文!

0    0    0    0

引用:想問下tutor+time+PN+英普課程好唔好?我哋

原帖由 misschanbaby 於 15-12-01 發表
想問下tutor time PN 英普課程好唔好?我哋屋企講mandarin,冇英文對話環境,咁小朋友會唔會好辛苦?但都想 ...
你本身已有良好Mandarin環境,如番學得一半英文,我驚你唔夠。

回覆:oooray 的帖子

你意思係多多嘅英文課程比較深?

引用:你意思係多多嘅英文課程比較深? +

原帖由 misschanbaby 於 15-12-01 發表
你意思係多多嘅英文課程比較深?
意思是繳咁多錢,但淨得一半時間學英文,應該唔係好夠,不如同樣錢,但全英文上堂的PG

回覆:tutor time bilingual

如果target international , 你屋企冇英文語境,每日個半鍾唔足夠

回覆:貝珠 的帖子

咁每曰要學幾耐?

回覆:misschanbaby 的帖子

你target K1入什麼international school ? 或是year 1 才入?小朋友語言能力如何呢?你的英語能力又如何呢?

Year 1入,暫時冇想好target 。我英文水平係IELTS 7分。老公IELTS 7.5分

引用:你target+K1入什麼international+school+?+

原帖由 貝珠 於 15-12-03 發表
你target K1入什麼international school ? 或是year 1 才入?小朋友語言能力如何呢?你的英語能力又如何呢 ...
其實現在要想好條小學,甚至中學條路如何走。因為一環扣一環,中途做漏做少,往後事倍工半。
你本身有良好普通話家庭背景,英語加強一些,絕對是優勢。什麼叫夠?等於問人每月賺多少才夠,沒有標準答案。
個人覺得每天上幼兒班3小時扣除排洗時間,即使是全英語環境也是僅可以,到小學以及中學階段,英語能力足以主宰整體學術成就。對幼兒班選擇,個人沒有立場,但bilingual PN對你來說,似乎是浪費時間。反而到選擇幼稚園一步時,絕對影響你小學的選擇(或者說學校是否選擇你)。

有咩全英的KINDERGARTEN 推薦?

回覆:tutor time bilingual

同意oooray ,家中有普通話環境已經夠。year 1 面試,要求英語能力近native ,唔係聽得明就可以過關。加上很多幼稚園也是英文一半,普或粵一半,如何和那麼多人競爭呢?

Year1面試要求咁高架?broken heart......

回覆:oooray 的帖子

多謝你既建設性意見!咁即係要讀全英既學校?

‹ 上一主題|下一主題