用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑vs陳守仁
樓主: boyboobee
go

培僑vs陳守仁 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

布希亞 發表於 15-12-1 00:57
從你不斷思考,仍然糾纏而來睇,我不建議你再經歷中學一關,否則更痛苦
因為各有各好,你再想多久,如果給 ...
同意!唯一想講:入三大唔等於係頭23%!
其他大學都有出名難入嘅科目,三大亦有易入嘅科目!

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-12-1 10:22
但也有可能失去外資公司進身機會
我又覺得未必^^  以經濟發展唻睇,中國對外貿易巿場的確很廣泛,
而且苗紅不代表外語發展欠佳~~
只要接受到苗紅及左右逢源的話,去外資公司一定無問題

利申:個人方向及教育理念唻計,培僑並不是我目標

回覆:boyboobee 的帖子

小妹妹返培橋要5點起身返學?你要我5點起身返工都未必得!如選培僑,建議搬啦!

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-12-1 10:59
點解我地變成分析股票咁
讀普通學校,大多數只睇呈分或DSE 成績~~
睇另類學校就要睇埋另類需求

引用:Quote:sze0203+發表於+15-12-1+09:22+而且

原帖由 wballp 於 15-12-01 發表
要考慮你女兒的社交能力,我仔活動教學不合他的性格, 所以放棄PKC....
我女兒社交能力不差,從小不論坐車、shopping、到公園玩,都會交上朋友,遠至杭州、泰國人佢都可以講一餐,睇街頭表演可以跟婆婆伯伯,或其他小朋友一齊跳舞。

當個好爸爸

引用:Quote:布希亞+發表於+15-12-1+10:22+但也有

原帖由 sze0203 於 15-12-01 發表
我又覺得未必^^  以經濟發展唻睇,中國對外貿易巿場的確很廣泛,
而且苗紅不代表外語發展欠佳~~
只要接受 ...
我亦不會向此方向看,幾十年後邊個知。無論選邊間,我都覺得係夠國際化!

當個好爸爸

引用:Quote:原帖由+wballp+於+15-12-01+發表要考

原帖由 boyboobee 於 15-12-01 發表
我女兒社交能力不差,從小不論坐車、shopping、到公園玩,都會交上朋友,遠至杭州、泰國人佢都可以講一餐, ...
咁pkc應該適合

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+wballp+於+15-12-01+發表要考

我女兒社交能力不差,從小不論坐車、shopping、到公園玩,都會交上朋友,遠至杭州、泰國人佢都可以講一餐, ...
小朋友咁細有咁嘅社交能力,好難得。我覺得TSL會俾到佢更多嘅發揮平台,進一步加強自信心,只要平衡到讀書成績,呢種性格面試中學有優勢,係咪一條龍唔駛太擔心,除非如樓上所言,B1A一條龍就唔同講法。

boyboobee 發表於 15-12-1 06:47
只是不想將來被孩子埋怨我替她選擇錯誤

無論今天如何選擇,他日都有可能被孩子埋怨你替她選擇錯誤。所以無謂去想埋怨不埋怨

簽名被屏蔽

引用:同是直資,一間一條龍,另一間只有小學;同

原帖由 boyboobee 於 15-11-30 發表
同是直資,一間一條龍,另一間只有小學;同是英普語境+3rd language, 兩位校長都非常用心聆聽改進…
大家會 ...
請教培僑小學有咩3rd language 學?

真心请教,如何教女?有什麽班是建議讀的?谢谢

Ocean419 發表於 15-12-1 12:49
請教培僑小學有咩3rd language 學?
以我所知, 應該有法文, 德文, 西班牙文, 好似係有日文, 不過唔係好肯定
當個好爸爸

引用:同是直資,一間一條龍,另一間只有小學;同

原帖由 boyboobee 於 15-11-30 發表
同是直資,一間一條龍,另一間只有小學;同是英普語境+3rd language, 兩位校長都非常用心聆聽改進…
大家會 ...
两間都是好學校, 校長同様都是好有心辦好學校的。 幾間新進直資都不斷進步紧, 也越來越多人追捧, 舊年一些同學仔殺入TSL第三round. 也對TSL校長讚不绝口。 我是培僑用家, 只可以提供培僑意見。  但也建議多從两間學校教學模式着手,去和小朋友作配對, 多去TSL and PKC版面作了解。
至於十年後入大學,又是另一番景像, 到時重需要考DSE都未知, 好似舊年我先同朋友討論紧TSA可能好快取消,今年就有推翻TSA議題了。

我同你一樣, 有培僑OFFER, 亦有 TSL 3RD IN, 但我最後如無意外應該會選培僑.

原因除左一條龍外, 仲有一個因素就係佢概中文科用概書本. 如果你明就會知我講乜.

仲有大把時間, 可以慢慢諗. 唔好困係眼前概野, 諗遠少少.
‹ 上一主題|下一主題