用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 9月入讀聖公會K1之家長入黎傾下啦!
go

9月入讀聖公會K1之家長入黎傾下啦! [複製鏈接]

9月入讀聖公會K1之家長入黎傾下啦!

我報到先!我大仔Cyrus,鐵岡am
9/9 10 lb 2 oz 9/10 11 lb 8 oz 20/11 12 lb 12 oz 9/12 14 lb

Re: 9月入讀聖公會K1之家長入黎傾下啦!

我個女可頤, 讀鐵崗, pm呀.
下個星期四去交學費&雜費.

Rachael 九月入讀k-1 畢拉山

仲有無呀?
我下星期三交費呀!唔知有無BK媽咪同一日去學校呢?
9/9 10 lb 2 oz 9/10 11 lb 8 oz 20/11 12 lb 12 oz 9/12 14 lb

hi,
我個仔熙熙都係讀鐵崗pm呀! 同可頤係同學wor!

我想問下,聖公會幼稚園面試問什麼,因為我想明年幫細仔報名。thanks

oknsca 寫道:
仲有無呀?
我下星期三交費呀!唔知有無BK媽咪同一日去學校呢?

你今日交咗學費未呀? 係咪鐵崗呀? 多唔多人呀?
我聽日交呀.

koolier 寫道:
我想問下,聖公會幼稚園面試問什麼,因為我想明年幫細仔報名。thanks

年年都唔同, 據知上年同我地今年已經好唔同, 所以講都冇用, 順其自然, 大細都唔好有太大壓力啦.

Candy925,

交左lu,係鐵崗..都無乜人,我下午1點幾去都係等左一陣0者!

我想8卦下你地係在職定全職?小朋友邊個湊?住邊區架?

>>我暫時都仲係全職主婦,不過遲d都應該會返工...我仲未諗掂邊個湊..唉~!...我住柴灣架!!

oknsca
我今日都交咗喇, 都係好少人, 好快攪掂.
我係在職媽咪, 個女由工人湊, 住中西區. How about you?

hi all,
can you share w/ me why you chose this kinder? which primary school will graduates of this kinder go to? tks.

等我都幫囝囝報到先~~~
Ryan仔 - 鐵崗 - 上午班

我早上十點半去到交錢都只係等一陣,好快攪掂晒~~~
原本囝囝係讀下午班,交費後翌日就收到老師來電可安排轉上午班,好開心呀!
我係住黃竹坑區,到時Ryan仔要坐校巴返學喇~~~我係全職媽咪

bbych2004,

我揀哩間學校係因為喜歡校舍夠大,課室寬敞。老師好有禮貌,校長亦很有耐性聆聽我的需要(轉上午班原因)。聽講佢地畢業生大部份係派第一志願。例如:聖保羅男校/男女校、瑪利曼、聖約瑟....

koolier,

老師會先問小朋友名字/年齡,跟住就砌圖板(例如:樹木、生果),又會帶小朋友玩煮飯仔,從中問下小朋友平時會煮比邊個食/煮D乜?跟住玩熨衫板,指住個熨斗問叫乜野/點樣用?拿住個風筒一樣問乜野/點樣用?老師仲會叫小朋友幫佢吹頭。最後當然會派糖觀察下小朋友會唔會講thank you。
其實考試題目都係圍繞平時日常生活,只要平時同小朋友講多D就冇問題架喇~~~
妹妹七個幾月,重21磅

大家住邊區呀, 有冇考慮搭校車呀?

Hi, I live in Tsing Yi.  

And I guess there is no 校車 can support that far distance.

So, I can only choose MTR for transportation.

Hi all,

Nice to meet you all younger schoolmates here.

My older son will start K2 pm this Sep in Central, will take school bus too. And for twyam, MTR is quite convenient, it takes 5 mins to walk up to the school from Landmark exit.   Tsing Yi is not too far but the 2 school bus cos just support HK side.

Bullbull Ryan is so lucky to have been transferred to am.  Can you pm me the reason for ref.  I too have a younger girl just about 2 yrs old and it's hard to manage time as for going to playgroup w/ Ernie attending pm class. Also the pictures from NZ are gorgeous, Auckland is it?

BTW does anyone know which company's nannies are more reliable and patient?

Any activities for K1 children to attend other than the 29/8 talk in the summer vacation?   
My 2 honeys :> Ernie born on 6 Feb 01 Nicole born on 28 July 03

Candy925,

我都想比個仔搭校車,不過問過無車去柴灣...激水我 ...不過有都頭痕啦,車費大約同學費一樣價$..所以都係搭MTR...!另..明年細佬又讀K1喇...又要$$$

bullbull,

Ryan同Cyrus係am同學仔喎,唔知會唔會同班呢?

bbych2004,

我鐘意學校大,老師nice,唔洗著校服,letterland教英文,讀得唔辛苦~!聽講大部份會派第一志願,..我會同個仔報聖約瑟,因為爸爸係舊生,有20分比較有把握!...不過其實我鐘意華仁多d!

.......你有無諗過仔仔/囡囡會報讀邊間小學呀?

oknsca,

你送完仔仔返學,然後咪要等佢返學.
可唔可以睇下有冇其他公司做呢條路線,
又或者會搵倒多d小朋友,先會開線.

我同學校買左隻letterland CD,又幾好聽,
唔太難既.

另外,有冇人可以比d意見,
個兩間保母車公司,那間好d呢?

My 2 honeys :> Ernie born on 6 Feb 01 Nicole born on 28 July 03

oknsca,

係喎,我地兩個小朋友又真係可能會同班喎,會唔會係29/8家長日會知道編排呢?哈哈...到時再同你相認吧~~~

ErnieMama,

Of course no problem.... I will PM the reason to you later.....
你係唔係指去公園影個幾張?係Auckland影架~~~你真係眼利呀!
另外講到校車費用,去到黃竹坑要$750/月,都幾貴。早上返學個程個司機仲唔肯駛入去黃竹坑話因為加拿大國際學校好塞喎,要我地坐車出去某個地方來回要$6,咁一個月二十日即係要自己要比多$120,即最後要比$870。其實真係好唔方便,我見人地寶血、聖心....都有車落到我樓下,又唔人地怕塞車??回程就冇問題,會係番我樓下落。最衰冇得揀其他公司,只得佢地一間!   
妹妹七個幾月,重21磅

兩間都貴過shck, 成$40蚊.

比多d$,車近d得唔得?
我地行路都叫ok,但又有細妹,
只有一個工人姐姐,都係唔慳得
你話人手係咪一大問題?

bullbull
咁又真係幾頭痕喎 .
我住西環, 本來唔煩, 但睇吓校車收費真係好'金', 而且仲一join就唔cancel得, till學期尾, 又唔可以join單程, 冇flexibility, 所以有D傷腦筋. 其實由西環搭車來回學校唔貴, 不過有校車就方便D, 尤其是落雨天, 所以而家仲諗緊. 如果可以有單程我一定唔洗煩, 一定會安排工人湊個女返學, 然後放學搭校車. 咁個工人D時間見洗D, otherwise來來回回佢真係做唔到D mug.     

twyam
青衣又真係幾遠喎, 不過MTR應該會最方便.
‹ 上一主題|下一主題