用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 公務員子女去英國讀y10大約一年幾錢
樓主: ning673
go

公務員子女去英國讀y10大約一年幾錢 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-11-30+發表其實我

原帖由 Adelakan 於 15-11-30 發表
亮燈兄,可否都將OEA申請手續資料pm給我,唔該晒
亮燈兄 麻煩你都 PM 資料給我吖 唔該曬

引用:Quote:原帖由+靚媽媽+於+15-11-30+發表是,+

原帖由 亮燈 於 15-11-30 發表
其實我都唔係公務員,太太就係,不過所有野都係我攪啫!第一次申請有$500行李篋津貼,只此今次咋! ...
收到,謝謝

靚媽媽 發表於 15-11-30 18:43
收到,謝謝
唔使客氣

db7mu23 發表於 15-11-30 17:56
亮燈兄

阿仔12月13號回港,我問下佢間學校乜嘢料,乜嘢環境,啱嘅,埋過埋黎讀,有個照應!
謝謝你既建議,依家阿細等緊另一間通知,應該這星期會有結果,我會跟阿細商量下,睇下佢意見,再聯絡你啦!再三感謝!

引用:Quote:原帖由+靚媽媽+於+15-11-30+發表是,+

其實我都唔係公務員,太太就係,不過所有野都係我攪啫!第一次申請有$500行李篋津貼,只此今次咋! ...
claim$500行李篋津貼,需要我們提供買篋收據嗎?

Mapleac 發表於 15-11-30 21:27
當然要,所有單據都要正本。

回覆:亮燈 的帖子

thanks

回覆 亮燈 的帖子

wesleypiano 發表於 15-11-29 21:53
JM知道公務員如在港排到期箍牙,但已在英國求學,牙醫會開始幫佢箍嗎?因之前申請passport時買左份med surc ...
唔知你小朋友排政府箍牙排左幾耐,我亞女排左三年都無聲氣,2015年年頭同學校 boarding house staff 講想箍牙,跟住學校就安排見醫生,見完醫生,醫生都覺得有咁需要箍牙,就安排見 consultant,亞女見 consultant 係要比二十幾磅,學校會 send email 比我攞 consent,而 consultant 都認為需要箍牙,就安排脫牙同箍牙,亞女6月左右箍左牙,而家差不多半年!!基本上係免費,只係要比見 consultant 果2x磅,同每次脫牙、箍牙、檢查來回車費,每次見牙醫都有學校 staff 陪住去,我諗我全程到而家駛左千幾蚊港幣。不過有 D 家長話有 D 學校因為安排唔到人手,而唔肯帶小朋友去箍牙!另外仲可以要求驗眼,可以免費配變色眼鏡,不過亞女而家戴隱形眼鏡多,所以佢無去驗眼。
亞女上星期同我講,話放完聖誕返去想打預防 PVE 嘅針,話要寫信比學校,我叫佢返黎自己寫好封信比我簽名,自己搞掂晒佢!

其實申請 OEA 同機票時,所有文件同單據都要一式兩份,每張單據都要申請人在上面寫 certified true and correct by .....同簽名!

Mapleac 發表於 15-11-30 21:27
買行李匣收據要3個月內嘅收據架。

claimed 津貼有小技巧:

我買左匯票就影印張匯票並且 mark 起當日大約匯價,跟住比張學費單同匯票亞女返去UK時比學校,並且叫學校喺張學費單上蓋印簽收寄返比我,當收到張有蓋印簽收嘅學費單時,就 check 下佢地簽收果日同我買匯票果日,邊日匯價高 D,如果買匯票果日匯價高D,咁申請時就夾埋張匯票 copy 一齊上庫房,如果簽收學費果日匯價高D,就唔好夾張匯票 copy。

我問過庫房職員,佢地話如果我地無夾匯票 copy 喺份OEA申請表度,佢地就計學校簽收學費果日匯價比我地,如果有夾匯票 copy,就一定計買匯票果日匯價比返錢我地。仲有,佢地話如果學校喺張學費 involve 度簽左名,咁就唔駛學校填 OEA Form3。

引用:claimed+津貼有小技巧:我買左匯票就影印張

原帖由 basbyy 於 15-12-01 發表

我買左匯票就影印張匯票並且 mark 起當日大約匯價,跟住比張學費單同匯票亞女返去U ...
唔該曬 Basbyy & 亮燈兄嘅資料

亮兄,我同靚媽媽一樣case,可唔可以pm埋比我?

epctko 發表於 15-11-30 23:40
回覆 亮燈 的帖子

pm個e mail俾我

jaspermame 發表於 15-12-1 00:35
亮兄,我同靚媽媽一樣case,可唔可以pm埋比我?
pm個e mail俾我

引用:claimed+津貼有小技巧:我買左匯票就影印張

原帖由 basbyy 於 15-12-01 發表

我買左匯票就影印張匯票並且 mark 起當日大約匯價,跟住比張學費單同匯票亞女返去U ...
唔該晒!好有用既資料,又學到野!謝謝!

引用:Quote:jaspermame+發表於+15-12-1+00:35+亮

原帖由 亮燈 於 15-12-01 發表
pm個e mail俾我
亮兄,請check pm!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-12-01+發表pm個e+

原帖由 jaspermame 於 15-12-01 發表
亮兄,請check pm!
今晚俾你

引用:Quote:原帖由+jaspermame+於+15-12-01+發表

原帖由 亮燈 於 15-12-01 發表
今晚俾你
Thx!

‹ 上一主題|下一主題