用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!
樓主: tsc911
go

聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:tsc911 的帖子

學術應該唔爭好遠,但細節唔同!
SFA部份地方其實屬教堂範圍,唔到學校管!
我反而幾鍾意撲實嘅感覺!
我自己當年排kts>sfa >aps.
原因係校舍大,人都精神D!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

的確奇怪,名津好多年年收SFA ∕ APS插班,真係比較少聽見KTS
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

APS嘅,算唔算係"派位"?佢過半數係考入直資名校
相反,SFA嘅就係過半經edb"派位"入讀津校嘅
所以建議家長們,諗清楚各間學校優勢响邊
仲有點解直資咁鍾意收APS學生?試試唔係運動或唔係樂器,再加成績好,仲會唔會咁多入到?! 我個人就好懷疑,男拔會收個玩聲樂嘅仔.....
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

經過呢幾年,我有另一番感受~ 以初小嚟睇...

其實SFA (或其他學校)無製造勁人!只係小一入學方法令到一d有潛能嘅孩子入到呢3比較有名氣嘅學校,然後,大家一樣如果有能力的話,就想走!
其實接觸津校插班生多咗,我發現的確收SFA同APS多過KTS,但最近响奧數比賽發現一位阿仔KG同學,由KTS變咗DB!

所以,唔好有錯覺以為只有SFA有跳船能力,其實另外兩間都有!學校無直接造就佢地有呢個能力!重點响孩子本身~

MrBeast  重點响孩子⋯和父母  發表於 16-2-27 16:45
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我當初嘅諗法係:我想考津校,但APS多數畢業生去直資,而SFA多數畢業生去津校,即係"認受性"相對較高,加上我有沙田中學網可選,所以真係睇唔到APS抽獎會較好....失覺哂!
不過就算我無沙田網頂住,我都會揀SFA
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-3-1 11:33
想問下以必要費用來講, 呢3間點比較?
印象中,SFA應該係3間當中最平嘅
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Yanamami 發表於 16-3-18 07:28
鱼与熊掌不可兼得~KTS的教学模式再好,也不应放棄—級津女龍校offer(現時只有St Mary's/天神是真正龍校吧~ ...
我嗰時都想過只填甲一,但最終得唔到共識填唔填乙一,就填咗!只係將問題推後,最終都係唔讀乙一,讀私校

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

fithy 發表於 16-3-19 11:07
但我見好多讀SFA都只為跳船?包括我認識的一位朋友……
有沒有讀6年的朋友也分享一下?請問課外活動要求又 ...
我認識一位女生,佢媽媽建議過佢去考女拔,但阿女話好想同同學一齊畢業,所以考都無考,最終... 中一去咗女拔
SFA無課外活動要求

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

786 發表於 16-3-21 12:58
同一個朋友?Sfa女仔唔多,真係幾多跳左船
係都唔奇,其實個女仔女同我仔玩同一樣活動,好叻女!出賽時見到媽媽都會打個招呼...
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

ChiChiPaPa 發表於 16-4-3 12:03
知不知道和資優教育學苑的課程比較如何?
HKAGE 小學部無leadership,SFA有
SFA嘅歷史比HKAGE長,但HKAGE資源較多,甚至會同大學合辦課程
如果有特殊需要,e.g. 情緒問題,我知道HKAGE可以特別安排教育心理學家觀課,再跟進, 而SFA自己有註校教育心理學家,其實課堂上嘅問題就算唔參加特別ECA都已經可以跟進
個人覺得HKAGE較多學術上嘅課程選擇
HKAGE先到先得,競爭相對大 (今年小學部新學員過千!)
參加SFA嘅課程可同時參與HKAGE嘅課程,而SFA主要响學校上,但HKAGE會响唔同地方 (大部份响沙田圍,亦有網上課程)

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題