用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH 2nd interview
樓主: fatdogman
go

LH 2nd interview   [複製鏈接]

回覆 jjson 的帖子

Which campus?

貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+markey+於+15-11-25+發表青衣

引用:Quote:原帖由+maylulu+於+15-11-25+發表LH

原帖由 markey 於 15-11-25 發表
青衣知道左喇!因為下年開4班,唔駛抽籤,皆大歡喜呀!
好明顯外來生多半係下午班offer。

引用:Quote:原帖由+markey+於+15-11-25+發表青衣

原帖由 maylulu 於 15-11-25 發表
咁凱帆校咪好小位

原帖由 maylulu 於 15-11-25 發表
我選擇上午班,有second in

引用:Quote:原帖由+maylulu+於+15-11-25+發表好

原帖由 yoyolk945 於 15-11-25 發表
我選擇上午班,有second in
你選同offer兩回事啦! LH間間都好細,加埋本身PN直升,外來生我估有上午班offer嘅每間分校大概10個上下。識有人哥哥在讀上午班,細佬K1考入都只得下午班。

回覆:LH 2nd interview

請問有無人知道凱帆K1有幾多人?
因為我網上check AM 只有2x PM 5x
但本身PN 好似已經多學生過K1位

原帖由 bbchu2013 於 15-11-25 發表
請問家長揀上午定下午多啲?
上午英粵,下午英普,各有所求~

回覆:bbchu2013 的帖子

上午英粵,下午英普,各兩班!我是自己揀英普的!小朋友原本返上午班!開學兩星期已習慣下午生活,係睇啲大人點安排嘅啫、每天瞓到10點幾至11點,晚上可以等我地收工、吃飯、功課、玩………

原帖由 bbchu2013 於 15-11-25 發表
請問家長揀上午定下午多啲?
只有兩個choice上午英粵,下午英普,我選上午,因為英粵

引用:回覆+大笑姑娘+的帖子 小朋友係幾月B?

原帖由 Edmondma 於 15-11-25 發表
回覆 大笑姑娘 的帖子

小朋友係幾月B?
3月B,做晒所有task, 係臨尾有d坐唔定。有家長唔醒水,唔知最後一關見校長,係observe小朋友定力,服從性,有家長問埋d無謂的問題,一個問第二三個又問,結果全埸小朋友有人喊,有人周圍走,有人打呵吹...包括問問題的家長自己的小朋友

回覆:wsg1015 的帖子

佢話2nd in要一個鐘,
咁除咗見校長外,仲有乜嘢要做?,

所以學之園系鍾意收D可以坐定定,服從性高同埋受規矩的小朋友?咁唔怪得我仔仔冇second in啦 英文果Part離開座位 見校長三本書內容比較簡單 好快翻完就要去摸教室牆上果的佈置 校長的指令只系做到7成 唉

可能系 坐定定,服從性,守規矩 呢的仲要重要過中間一對一果Part回答問題?

引用:可能系+坐定定,服從性,守規矩+呢的仲要重

原帖由 SuperLara 於 15-11-26 發表
可能系 坐定定,服從性,守規矩 呢的仲要重要過中間一對一果Part回答問題? ...
我覺得係。所以擔心2nd in反而會俾多次機會考小朋友,主力考他能力。考家長我無咁緊張,係可控制因素。

我仔仔系英文果Part做啱所有task, 有唱有跳,一對一果Part差唔多答啱所有問題,最後仍然冇Second in 我覺得應該係中間有離開座位,見校長未坐得定同聽指令表現一般 只可以話呢間學校可能唔啱佢

我囝3部分都表現不錯,肯答肯答,排隊坐,間中出位但一叫就坐返,亦自己玩玩具等我填問卷。但最後校長入黎開始冇耐性(考左差不多一個鐘)不停拎轉問我攞糖,唔俾仲發脾氣,收書時冇同校長講thank you.有冇2nd都隨心了。可能係大B,亦用心填問卷,所以比多次機會?

回覆 lovelyjen 的帖子

所以系有Second in? 我仔仔系9月頭細B 都預左機會好微

回覆 mrsmartie 的帖子

有second in 應該系已經肯定小朋友的能力 我相信second in 主要系見家長 之前爬文有用家話以前系冇second in 依家有主要係想知道家長的教育理念 我都相信校長唔會得閒到Call好多人去見 機會相當大 加油

面試時間長及分咁多part係依學校需要揀學生,我反而鍾意仔細點,唔似用5分鐘就決定小朋友岩唔岩間學校。我小朋友比較慢熱,SC及培正短時間面試多數0反應。

‹ 上一主題|下一主題