用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 可培育自信心,表達能力,主動性的幼稚園 ...
go

可培育自信心,表達能力,主動性的幼稚園 [複製鏈接]

那如果我再問, 想要一間可培育自信心,中英表達能力,愛主動學習,愛看書,,並有小組學習的幼稚園,你們又點睇呢?
PS: 自理能力我們自己可訓練。

大家可比意見嗎

民生LH崇真啟思附幼 St Cat根德園
又一村學校

1    0    0    0

picture 發表於 15-11-19 12:58
Agree, 只有IB 或國際學校係foster 主動性,傳統學校會label 强主動性的人仔不服從指令。

你做手工做先一 ...
haha, 又啱喎。所以,我地唔唸住TARGET傳統小學。
我地TARGET緊活動教學的津校或直資小學,如果而家讀IB或國際,怕D課程接唔上呢。。。

引用:Quote:原帖由+booxxjac+於+15-11-19+發表我

原帖由 picture 於 15-11-19 發表
男拔收生非常睇表現,同讀邊間kindie 接近冇關係,but, CCKG D仔好多都有 second in.  學校個名幫到呢度, ...
Thanks so much

引用:應該要國際學校先可以滿足到你的要求

原帖由 happymamaTY 於 15-11-19 發表
應該要國際學校先可以滿足到你的要求
Agree, 只有IB 或國際學校係foster 主動性,傳統學校會label 强主動性的人仔不服從指令。

你做手工做先一步快過老師都比人話,I did not tell you to do this part yet.  問你死未!

應該要國際學校先可以滿足到你的要求

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-11-19+發表但

原帖由 booxxjac 於 15-11-19 發表
我想入男拔,但據聞 cckg 上年收得三四個。我今年都報咗 cckg, 但以細B身份。反而報其他學校以大B身份,會 ...
男拔收生非常睇表現,同讀邊間kindie 接近冇關係,but, CCKG D仔好多都有 second in.  學校個名幫到呢度,之後靠自己。

St Cat 同 Victoria 不太知道

對於樓主話想小朋友有獨立思考,唔想老師話乜就乜的説法,有所保留!讀幼稚園小朋友只有3至6歲,必須先學習服從,聆聽,吸收知識,大D才可以內化,分析,到再大D先有自己的價值觀,咁當中亦需要適當來自老師家長的指引!
但樓主一開始就要小朋友唔好老師叫乜做乜,似乎對老師的專業完全沒有信任,如果係咁,可以乾脆唔讀幼稚園,自己係屋企教!法例亦沒有規定必須上幼稚園!不過,樓主對香港教育似乎亦沒有信心,看來真的要好好做多D research, 看看邊間小學理念和你相近,讓你放心交個小朋友佢地教!否則,到時,樣樣睇得唔順眼,你又唔想配合,咁你自己,老師同小朋友都會好辛苦。

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-11-19+發表個

但如你想入两拔,CCKG 不应錯過!
我想入男拔,但據聞 cckg 上年收得三四個。我今年都報咗 cckg, 但以細B身份。反而報其他學校以大B身份,會再讀多年 k1。請問 victoria或 st cat 多唔多入到兩拔。thank you so much 🙏🏻

引用:Quote:原帖由+snoopy123456+於+15-11-18+發

個人認為ST Cat 和CCKG 都不屬啟發思考的學校。
但如你想入两拔,CCKG 不应錯過!

引用:回覆+puichingforsure+的帖子 Great!+如果

原帖由 snoopy123456 於 15-11-18 發表
回覆 puichingforsure 的帖子

Great! 如果我們有呢個OFFER的話...會慎重考慮呢個建議 ~ 不過, 都應該冇行 ...
個人認為ST Cat 和CCKG 都不屬啟發思考的學校。

引用:+本帖最後由+snoopy123456+於+15-11-18+15:

原帖由 snoopy123456 於 15-11-17 發表

那如果我再問, 想要一間可培育自信心,中英表達能力,愛 ...
IB 的比較好,另ST Cat 聽聞小孩有自信。

我覺得st. cat 會比較接近樓主所想, 個人感覺kv和lh會比較填鴨(無任何證據既,只憑朋友所述), 課程太緊迫係唔會訓練到樓主想要的能力。

我亦同樓主有一樣的願望,所以小女讀緊SC PN.

咦,唔係問批判性思考?無端端轉左問題嘅?

回覆:可培育自信心,表達能力,主動性的幼稚園

我認為hkps都可以,有無報名?

簽名被屏蔽

我係民生現時用家,其他學校我不太清楚,但民生在語文能力,培養閲讀及主動性上的教育應該符合你的要求,以下為我一些分享:
我仔讀緊K1,感覺非常重視語文,每班雙主任制全天教學,一廣東話,一NET,而每逢星期一係English day, 當天全部活動也用英語進行。
另外,每兩三個星期,小朋友要用英文做一次show and tell, 向所有同班同學分享及介紹不同主題,一般老師會有指引,約5-6條Q &A,去介紹一些自己帶回去的物品,從中訓練小朋友表達及演説的自信心。

另外,K1已經每兩星期要閲讀及朗讀兩本中文書,兩本英文書,學校有library畀小朋友任借喜愛的書!暫時功課很簡單,只是練缐填顏色,及周末親子習作。
另外,雖然一班有33人,但平常很多課節為分三組分開進行,每組11學生,除了2個班主任外,亦有一個副班主任,一個助教和校工丫姐協助。

I think St Cat too.

回覆 puichingforsure 的帖子

Great! 如果我們有呢個OFFER的話...會慎重考慮呢個建議 ~ 不過, 都應該冇行! 佢LEGO 沒有玩到, 仲要坐地下唔理其他人~

簽名被屏蔽

Vickyblah 發表於 15-11-18 15:42
回樓主問題。你俾的選擇個人認為無一間做得到。只是個人感覺。不喜勿插。

...
那如果我再問, 想要一間可培育自信心,中英表達能力,愛主動學習,愛看書,,並有小組學習的幼稚園,你們又點睇呢?
PS: 自理能力我們自己可訓練。

‹ 上一主題|下一主題